Dzięki Sylwku
Ja staram się używać sterowania z bufora i tak też jest w tym przypadku. Nie mniej jednak udało mi się rozwiązać ten problem.
Zrezygnowałem ze znaku 0x20 i wszystko zaczęło działać tak, jak chciałem i jak jest przy innych kodach dotyczących tworzenia
paska na lcd. W oryginale (jak wiesz zresztą) jest tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
U mnie natomiast jest tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Nie ma 0x20 i dodatkowo utworzyłem znak 0x84 w celu zmniejszenia wielkości kolumny wyświetlanej. Kiedyś chyba pisaliśmy na ten temat.
Dla tego zamiast:
język c
jak u włąściciela, u mnie jest:
język c
Temat ze znikającym znakiem uważam za zamknięty.
Oczywiście przy pisaniu ciągle i ciągle przychodzą nowe pomysły i teraz będę kombinował, jak by tu zrobić jeszcze jeden fajny efekt.
Mianowicie chcę wykombinować, a żeby przy powrocie paska do zera wartości ostatnia cegiełka się trochę zatrzymywała i dopiero
po czasie doganiała opadający pasek. Widywałem nieraz takie efekty w sprzęcie audio np.
Na początek, nie wiem, czy dobrze kombinuję, to chyba powinienem utworzyć kolejny znak, który bym nakładał na wędrujący
pasek i który pokazywałby max. sygnału, tak jak końcówka paska. Widoczne by to było, jako jeden pasek bez dodatkowego znaku,ale
on by był cyklicznie wyświetlany współbieżnie i "zamrażany" przy wartościach szczytowych.
Czy moje myślenie idzie w dobrym kierunku i tak mógłbym zacząć, czy można inaczej, czy też prościej ?
Czy może ktoś mi podpowiedzieć? Dzięki wielkie za wszelką pomoc.