Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 19:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lut 2018, o 12:24 
Użytkownik

Dzięki Sylwku.
Będę kombinował, ale tak na dobre to dopiero od poniedziałku. W weekend nie będzie czasu. Pozdrawiam.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Dzięki Sylwku.
Będę kombinował, ale na dobre od poniedziałku. Teraz muszę zakończyć, a w weekend nie będzie czasu na hobby. Pozdrawiam.

Trochę namieszałem. Nie zauważyłem, że druga strona się zaczęła i myślałem, że nie poszedł post :oops: .

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lut 2018, o 10:50 
Użytkownik

Melduję manie Sylwku, że podpowiedź z dodaniem kropek do już istniejących kresek była jak najbardziej na miejscu.
Dziwię się sobie, czemu mam nieraz taką blokadę w głowie. no nie pomyślałem.
Faktem jest, że mam ze trzy metody na zrobienie pasków i na dwóch innych zadziałało od razu, a w Twojej wersji, która jest
trochę inna (co nie znaczy gorsza) jest kłopot z drukującym się pustym znakiem zaraz za linijką, o czym pisałem wcześniej.
Wiem, dałeś małą podpowiedź, ale trochę nie czaję. Dzięki jeszcze raz. pozdrawiam.

Przy okazji wstawię kawałek kodu rysującego kropki, który napisałem trochę źle chyba. Niech będzie w miarę normalny.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 27 lut 2018, o 11:27 
Użytkownik

Ogólnie ja nie mam problemu z pustym znakiem na końcu, bo normalnie w swoich projektach po prostu go nie drukuje. Korzystam z buforowej/cyklicznej obsługi LCD i nie muszę nic zmazywać z wyświetlacza, po prostu w momencie kiedy ma coś zniknąć z ekranu to tego nie drukuje w odróżnieniu od standardowej metody wypełnienia tego miejsca spacjamii lub komendą CLS (w przypadku kasowania całego ekranu). Przy standardowej obsłudze LCD musi być jednak coś co kasuje z ekranu już niepotrzebny znak (czyli tu koniec linijki) i czy go zastąpisz spacją czy zdefiniowanymi kropkami to już zależy od Ciebie.

PostNapisane: 27 lut 2018, o 13:50 
Użytkownik

Dzięki Sylwku
Ja staram się używać sterowania z bufora i tak też jest w tym przypadku. Nie mniej jednak udało mi się rozwiązać ten problem.
Zrezygnowałem ze znaku 0x20 i wszystko zaczęło działać tak, jak chciałem i jak jest przy innych kodach dotyczących tworzenia
paska na lcd. W oryginale (jak wiesz zresztą) jest tak:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

U mnie natomiast jest tak:

język c

Nie ma 0x20 i dodatkowo utworzyłem znak 0x84 w celu zmniejszenia wielkości kolumny wyświetlanej. Kiedyś chyba pisaliśmy na ten temat.
Dla tego zamiast:
język c

jak u włąściciela, u mnie jest:

język c

Temat ze znikającym znakiem uważam za zamknięty.

Oczywiście przy pisaniu ciągle i ciągle przychodzą nowe pomysły i teraz będę kombinował, jak by tu zrobić jeszcze jeden fajny efekt.
Mianowicie chcę wykombinować, a żeby przy powrocie paska do zera wartości ostatnia cegiełka się trochę zatrzymywała i dopiero
po czasie doganiała opadający pasek. Widywałem nieraz takie efekty w sprzęcie audio np.
Na początek, nie wiem, czy dobrze kombinuję, to chyba powinienem utworzyć kolejny znak, który bym nakładał na wędrujący
pasek i który pokazywałby max. sygnału, tak jak końcówka paska. Widoczne by to było, jako jeden pasek bez dodatkowego znaku,ale
on by był cyklicznie wyświetlany współbieżnie i "zamrażany" przy wartościach szczytowych.
Czy moje myślenie idzie w dobrym kierunku i tak mógłbym zacząć, czy można inaczej, czy też prościej ?
Czy może ktoś mi podpowiedzieć? Dzięki wielkie za wszelką pomoc.

PostNapisane: 27 lut 2018, o 14:07 
Moderator

Robson napisał(a):
czy można inaczej, czy też prościej ?

Pewnie, po prostu pomyśleć w końcu o wyświetlaczu graficznym ;) bo to już taki lekki hardcore ;) ... no ale dla treningu to wszystko można - to całkiem inna sprawa.

PostNapisane: 27 lut 2018, o 14:38 
Użytkownik

Dzięki Mirku.
Masz racje. Po co wyważać drzwi, ale jak można sądzić po postach, to ja jeszcze wszystkiego nie wiem o zwykłych wyświetlaczach
alfanumerycznych. Może mógłbym poprzestać na tym i iść dalej, ale nie chcę powielać starych błędów i ciągnąć kilku srok na raz.
Jeśli nie rozumiem w całości fragmentu kodu, to potem będzie tylko gorzej. Ja się Panie Mirku nigdzie nie spieszę :lol: . To jest tylko
hobby i przyjemność. Warstwy i efekty, to też hartcore, a jednak super i można....
Tym bardziej, że posiadam GB i Twoje biblioteki do graficznych, PixelFactory itd..., to mądrzej będzie jeszcze
trochę zaczekać. Gdzieś na forum widziałem nawet kalkulator dotykowy zrobiony na grafice przez jednego z "naszych" guru, a więc
dużo już jest, a żeby się przesiąść.
A tak na marginesie, to czy ten mój pomysł jest powiedzmy w dobrym kierunku, bo muszę zacząć działać ;) .
Pozdrawiam.

PostNapisane: 27 lut 2018, o 16:55 
Moderator

dlatego tak jak pisałem - dla tereningu ! .... na pewno warto ;) tym bardziej że to wciąż ćwiczenie technik programowania

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1