Nawet nie spodziewałem się, że moja propozycja spowoduje tyle postów. Większość z nich to jednak "jaki prezent szykuje nam mirekk36? " Jest to mikroprocesorowa szlachta( chylę czoła - nie ma w tym ironii!!) i proponowany przeze mnie dział jest jej potrzebny jak rower żabie. Natomiast niewielu odniosło się do tego, czy warto tworzyć „Warsztaty -Zajęcia Praktyczne”. Jestem prawie pewien, że mniej kumaci w tym temacie (ja też!, ja też!) to tak naprawdę "milcząca większość". Krępują się pytań "oczywistych", żeby nie wyjść na głąba. To co zresztą napisałem wcześniej
Cytuj:
Proponowane przeze mnie forum przeznaczone będzie dla początkujących programistów. Nie dla tych którzy swobodnie sobie sterują kamerkami, budują regulatory PI albo inne wodotryski. A chwilami mam wrażenie że Tacy dominują na forum. Chwała im za to, ale mogą onieśmielać tych maluczkich.
3. Po trzecie primo. mirekk36 to jest prawdziwe guru i mówię to bez żadnych podtekstów. Ale pewne rzeczy mogą być dla Niego tak oczywiste, że będzie mu głupio poruszać temat. Początkujący natomiast może zadać pytanie "a dlaczego?
Teraz na przykład czytam rozdział 5.10 Moduł SPI i dopiero po dłuższym czasie dokonałem odkrycia, że jest to pierwsze ćwiczenie które "nie jest na ATB" . Wymaga podłączenia zewnętrznego rejestru zatrzaskowego 74HC595! W książce tego nie było. Dlatego gdyby był ten proponowany przeze mnie twór to:
1. Wszedłbym na megawątek "Warsztaty - Zajęcia Praktyczne".
2. Wszedłbym na wątek (stały!) "5.10 Moduł SPI".
3. Zadał pytanie, czy ćwiczenie wymaga podłączenia zewnętrznego układu 74HC595.
4. Gdzie to kupić?
5. Jak to zrealizować? Czy np metodą lutowania. Wiem też że są takie płytki montażowe, w które można wtykać scalaki. Pewnie potrzebne są inne kabelki niż w zestawie. Tzn. takie, gdzie z jednej strony wtyk "samica" a z drugiej "samiec" Itd.
Ludzie często wstydzą się prostych pytań . Proponowane 16 stałych wątków jest właśnie dla nich! A inne tematy to jak skończą pierwszą książkę.