To jest zasilacz liniowy. Taką ma naturę, że jak masz wysokie napięcie wejściowe, a niskie wyjściowe, do tego duży prąd, to MUSI się grzać.
Różnica napięć we i wy pomnożona przez pobierany prąd daje ilość watów które muszą zamienić się w ciepło w tranzystorze.
Dlatego ludzie kombinują, np z odczepami, żeby tego ciepła nie produkować za wiele.
Ale Ty masz IDEALNĄ bazę na tą konstrukcję, bo masz transformator z bezstopniową regulacją - wielką liczbę odczepów których nie trzeba przełączać stopniowo, tylko kręcić gałką. Coś pięknego
Zasilacz liniowy ma swoje zalety, dlatego wciąż bywa stosowany nawet w zalewie modułów impulsowych.
Jednak jeśli nie masz chęci nauczyć się czegokolwiek, a szukasz taniego gotowca, to zerknij na to:
https://www.banggood.com/DC-DC-8A-300W- ... rehouse=CNZa niecałe 20 zł, darmowa przesyłka, masz gotowy moduł. Jedyna robota to wylutować potencjometry i przenieść ja na przednią ściankę.
Zaletą takiej przetwornicy impulsowej jest to, że dla niższych napięć będziesz mógł brać prąd większy niż te 5A deklarowane dla transformatora. Poniżej 15V pewnie bez problemu wyciągniesz 8A z przetwornicy.
Pablo991 napisał(a):
Nie wiem... Na elektrodzie jeden gościu, który zajmuje się zasilaczami zrobił cały elaborat na temat tej konstrukcji. A może po prostu źle go zrozumiałem i chodziło o przeróbkę - nie wiem. Akurat znalazłem wspomnianą opinię w temacie gdzie była prezentowana przeróbka gdzie zostało dorzucane przełączanie uzwojeń i takie tam...
Wiesz. tak mi się skojarzyło:
Podobno na Placu Czerwonym rozdają samochody.
Tak, to prawda.
Ale nie samochody a rowery, nie na Placu Czerwonym ale w okolicach Dworca Warszawskiego i nie rozdają tylko kradną...