Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lis 2024, o 04:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 gru 2012, o 11:41 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
"....Jeżeli uświadomimy sobie, że ładowanie pojemności o wartości 50pF w ciągu 3ns od 0 do 5V wymaga prądu I=CdU/dt = 83mA, a układ złożony z ośmiu wzmacniaczy buforujących np 74HC14 może ładować osiem takich pojemności (całkowity prąd ładowania ma wartość 0,66A!!!!)."

To jest PRZEPIĘKNIE napisane - chociaż można zrozumieć że nie zawsze do każdego początkującego trafi to - skoro jeszcze nie wie za dużo o prądach, o pojemnościach itp .... No bo wtedy to nie dziwota, że dla niego kondensator przy stabilizatorze starcza :( .... po co drugi przy procku - pal pies długą i krętą ścieżkę zasilania, którą to jeszcze początkujący zrobi cienką jak włos .... przez co pięknie zamieni się w cewkę ;) ..... a potem burza na nogach VCC procka....

Wtedy taki TYLKO jeden 100nF to tak jakby ktoś chciał gasić płonący wierzowiec - szklanką zimnej herbaty ;)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 11:50 

Dokładnie, kurcze. Książkę Sztuka Elektroniki to się powinno znać jak Biblię, na pamięć, szczególnie pierwszy tom i połowę drugiego.
Toż to książki z lat 80' a nadal aktualne w 99%, bo jedynie co się zdewaluowało z nich to projektowanie PCB, chociaż zasada jest nadal ta sama, ale soft o eon bardziej zaawansowany, tak samo cyfrówka, ale podstawy warto znać.
Tą książkę, przeczytałem od deski do deski i to kilka razy.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 11:56 
Użytkownik

milion razy oglądałem schemat podstawowego zasilania,
ale dopiero po Waszych gorących wypowiedziach mam to
wypalone na czole :D

dla rozluźnienia, mam pytanie:

chciałbym użyć do mocowania płytki z procesorem magnesów
neodymowych (podłączenie do sondy),
na płytce byłby także rfm70

czy to może zakłócić prawidłowe działanie?

nie bójcie się odpowiadać, Mirek szybko dochodzi do siebie po
ataku szału :lol:

PostNapisane: 7 gru 2012, o 12:05 
Moderator

wireless napisał(a):

hahahaha .... a kolega co? prywatny szpieg ? ;) no nieee ;)

------

a jeśli chodzi o pytanie - to chyba magnesy nie mogą zakłócić działania układów takich o jakie pytasz - przynajmniej tak mi się wydaje - ale może ktoś inny jeszcze to potwierdzi albo zaprzeczy.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 12:12 

wireless napisał(a):
milion razy oglądałem schemat podstawowego zasilania,
ale dopiero po Waszych gorących wypowiedziach mam to
wypalone na czole :D

dla rozluźnienia, mam pytanie:

chciałbym użyć do mocowania płytki z procesorem magnesów
neodymowych (podłączenie do sondy),
na płytce byłby także rfm70

czy to może zakłócić prawidłowe działanie?

Uwielbiam te offtopy na tym forum :)

Dlaczego miały by zakłócać, ;). To jak byś spytał czy przejeżdżający tir za oknem będzie miał wpływ na wypieki twojej Mamy ;).

Może jak byś użył magnesu z Wielkiego Zderzacza Hadronów, to może, może byś zakłócił transmisje ;).

Chociaż po zastanowieniu się, hmmm, możliwe, że są jakieś nieudokumentowane przypadki zakrzywiania wiązki fal radiowych za pomocą magnesów stałych ;). Bo wiązkę elektronów to odchylić można bez problemu.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 12:29 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
To jak byś spytał czy przejeżdżający tir za oknem będzie miał wpływ na wypieki twojej Mamy ;).

z tirami to bym dyskutował, a jak jeszcze tirówki by doszły to ten zestaw mógłby mieć wpływ na całe życie :lol:
z resztą nie będę dyskutował, bo to Sztuka Elektroniki przecież

PostNapisane: 7 gru 2012, o 12:32 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

No to może ja dla przeciwwagi powiem że może. Przecież tak działa transformator. Z tym, że zmienne pole wywołuje zmiana prądu w innym uzwojeniu.
Jak się zabezpieczyć:
- pętla z przewodnika powinna być zgodnie z liniami pola. Możesz pod płytką umieścić nie jeden a dwa magnesy połączone od strony płytki blaszką żelazną i linie pola zamkną się przez nią. Gdyby był jeden magnes to linie pola przechodzą przez płytkę i jeśli pojawi się metalowy obiekt to pole magnetyczne się zmieni -> indukcja
- pętla powinna być jak najmniejsza. Przykładowo możesz puścić jakąś ścieżkę i wraca ona ścieżką masy to pole jakie obejmuje ta pętla jest duże. Jeśli dodasz płaszczyznę masy to pole pomiędzy ścieżką i masą znacząco się zmniejszy.

Stałe pole magnetyczne nie ma wpływu. Poza oczywiście takim, że na przewód z prądem działają pewne siły. Tak działa głośnik.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 12:37 

Musiał byś machać tymi magnesami kilka set milionów razy na sekundę by miały wpływ ;).

Święta idą, pamiętajcie by żółtka z cukrem ucierać w jedną stronę bo wam zakalce powychodzą ;).

PostNapisane: 7 gru 2012, o 12:38 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Możesz pod płytką umieścić nie jeden a dwa magnesy połączone od strony płytki blaszką żelazną i linie pola zamkną się przez nią.

magnesy nie mogą być zwarte, bo to podłączenie sondy, która mierzy rezystancję wody ( u Ciebie jak pamiętam, bardzo dużą :) )

PostNapisane: 7 gru 2012, o 13:03 
Użytkownik

Mirku, to nie miała być żadna polemika z mojej strony, tylko raczej ukazanie zaskoczenia ;) Po prostu trochę układów sobie zrobiłem i zawsze działały tak jak powinny. Wiem, że nawet to w książce zawarłeś. Tak jak w samochodzie, mając silnik z turbiną i korzystać jak ze zwykłego benzynowca, z czasem się coś wykrzaczy, tak mnie dziwiło, iż zawsze wszystko dobrze było :)
Przejrzałem aż wszystkie płytki, które mam pod ręką i ST, jak i TI mają masę kondensatorów na zasilaniu, również te kilku-uF. Za to na płytkach z kamami nie ma żadnych. No, ale kamami, to wszyscy wiemy...

rezasurmar, ładny cytat, ale z drugiej strony na tej samej stronie Sztuki Elektroniki jest:
"Ponieważ ich (układów TTL) stopnie wyjściowe wytwarzają w chwilach przełączeń szpilki prądu zasilającego o dużym natężeniu, nie wolno dopuszczać do rozchodzenia się tych szpilek po szynach zasilania, co zazwyczaj wymaga hojnego szafowania pojemnościami zwierającymi szpilki, najlepiej w liczbie jednego kondensatora 0,1uF na układ."
Od kilku lat czekam na trzecie wydanie Sztuki Elektroniki. Może w końcu się ukaże. A Panowie, ktoś widział gdziekolwiek polską wersję Student Manuala Sztuki Elektroniki? Nigdzie znaleźć nie mogę, a miło by było mieć komplet.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 13:33 
Moderator

ajek napisał(a):
Za to na płytkach z kamami nie ma żadnych. .

Jak szukałem w 2010 roku zestawu uruchomieniowego pod pisanie pierwszej książki, to najpierw w ogóle nie myśląc o produkcji swojego zestawu, rączo i ochoczo kupiłem jakiś pierwszy firmy X, o żesz w mordkę okazało się że nie ma czegoś tam, a inne jest źle zrobione. No to kupiłem firmy Y .... powyższe rzeczy były ale za to w innych miejscach poważne niedociągnięcia ...., potem przyszedł czas na zakup zestawu firmy Z, Ziet ;) .... i dalej się wstrzymałem ....

a wiesz co było cechą wspólną wszystkich firm ???? totalna olewka filtrowania zasilania ..... ja jestem na to uczulony ....

U mnie na zestawach filtrowanie to PODSTAWA PODSTAW - tyle że na moich zestawach nikomu nie zdarzają się takie efekty o jakich można czytać na forach typu:

Cytuj:
"co może być powodem, że jak dotykam palcem procesora to się resetuje?"

albo

Cytuj:
"dlaczego jak migam diodami LED to czasem procek się restartuje ? "

Dlatego absolutnie nie trafiają do mnie tłumaczenia - typu że:

"a ja tam nie stosowałem do tej pory tych kondensatorów i MI działało" - to szczęść Boże jak to mówią i dławik na drogę ;) idź człowieku i nie dawaj kondensatorów - zawsze wtedy mówię, rób jak chcesz - albo róbta co chceta, i tak kiedyś przyjdzie czas czy chcesz czy nie chcesz, że będziesz zmuszony sięgnąć do podstaw elektroniki i zastosować te kondensatory. Ja nie mam zamiaru nikomu pałką do głowy tego wbijać.

Poradnik napisałem dla osób, które o to prosiły bo też rzadko można znaleźć w ogóle tego typu porady ...

A że to są ŻELAZNE zasady i kłopoty z ich zrozumieniem mogą mieć początkujący - to dlatego będę z uporem MANIAKA/SYZYFA krzewił i wpajał - wypalał na czołach ;) - prawidłowe podejście.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 13:46 

ajek napisał(a):
rezasurmar, ładny cytat, ale z drugiej strony na tej samej stronie Sztuki Elektroniki jest:
"Ponieważ ich (układów TTL) stopnie wyjściowe wytwarzają w chwilach przełączeń szpilki prądu zasilającego o dużym natężeniu, nie wolno dopuszczać do rozchodzenia się tych szpilek po szynach zasilania, co zazwyczaj wymaga hojnego szafowania pojemnościami zwierającymi szpilki, najlepiej w liczbie jednego kondensatora 0,1uF na układ."
Od kilku lat czekam na trzecie wydanie Sztuki Elektroniki. Może w końcu się ukaże. A Panowie, ktoś widział gdziekolwiek polską wersję Student Manuala Sztuki Elektroniki? Nigdzie znaleźć nie mogę, a miło by było mieć komplet.

Ale to dotyczy układów TTL, cmos, bramek, liczników, a nie procesorów, zresztą przy każdym takim układzie jest kondensator 100nF, czasem nawet po obydwu stronach układu, w rzędzie jest takich układów kilka jest po każdym z końców szyn zasilania przynajmniej 10uF, itd.
Wystarczy sobie obejrzeć jak były robione płyty w starych centralach, na pojedynczych układach, gdzie jedynym procesorem to były albo 68000, albo 8031 itp.
Elektronika to nie wróżenie z fusów tu pewnych rzeczy można być pewnym, jeżeli przestrzega się podstawowych zasad.....

Jeżeli ktoś nie wierzy, proszę bardzo sonda oscyloskopu w łapy (ale dobrze by był to cyfrowy z pasmem przynajmniej 20Mhz) i polecam sobie osobiście obejrzeć co się dzieje na zasilaniu.

Jak będę miał dobry humor i trochę czasu walnę pare screen shotów na moim teku i zobaczycie o co chodzi.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 15:32 
Użytkownik

Nie mogłem sie powstrzymać od zapytania. Macie może już jakieś teorie czemu układ nie działa tak jak powinien? Czy to wina zasilana?

PostNapisane: 7 gru 2012, o 15:44 
Użytkownik

Nie snujemy teorii na temat układów których nie widać ....

PostNapisane: 7 gru 2012, o 15:46 
Użytkownik

kiba napisał(a):
Nie mogłem sie powstrzymać od zapytania. Macie może już jakieś teorie czemu układ nie działa tak jak powinien? Czy to wina zasilana?

Jak do tej pory tylko mi wiadomo o teoriach spiskowych ;)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 15:59 
Użytkownik

Cytuj:

Ale ja dałem schemat

PostNapisane: 7 gru 2012, o 16:15 
Użytkownik

kiba napisał(a):
Cytuj:

Ale ja dałem schemat

Kiba ale my nic nie wiemy, czy wszystkie nóżki maja zasilanie (zmierz miernikiem) oraz czy wszystko dobrze połączyłeś wyślij fotkę, ale taką na której coś będzie widać.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 16:25 
Użytkownik

Aktualnie nie moge zrobić zdjęcia. Znaczy sie, moge zrobić zdjęcie ale nie mam zmontowanego zasilania układu(brak kondensatorów 22 uF). Wysyłam schemat w którym pokazuje jak będę umieszczał wszystko.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 17:17 

Po pierwsze popraw połączenia kondesatorów....nie powiem których użyj odrobinę zdobytej wiedzy i organu nazywanego mózgiem.

Po drugie, pytasz się w kółko co ci nie działa potem stwierdzasz, że cytuję
"...Znaczy sie, moge zrobić zdjęcie ale nie mam zmontowanego zasilania układu(brak kondensatorów 22 uF)....." i dalej się pytasz co może być nie tak.
Publikujesz schemat nie tego co masz podłączone.... mieszasz, motasz się jak ćma w słoiku...

PostNapisane: 7 gru 2012, o 18:09 
Moderator

Kurdę - ten koci wątek normalnie mnie zmusił i rozjuszył jak zauważył kolega wireless i dlatego nie wytrzymałem i spłodziłem na poczekaniu jeszcze jedno ostatnie starcie ;)

Obrazek

specjalnie dla tak początkujących jak kiba - jednocześnie pokazuję układ testowy - żeby również jemu uświadomić że jak zadawać pytanie to trzeba jeszcze umieć je zadać, pokazać jakąś fotkę nie wspominając o schemacie.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 18:15 

Amen!

PostNapisane: 7 gru 2012, o 18:32 
Użytkownik

Nie chce mi sie normalnie nie chce i chyba exterminuje ten temat.
najpierw jestem jednak jestem ciekaw co to ma być ??

Obrazek

i jak ma ten mostek H niby działać to znaczy czym on ma sterować ??

Obrazek

Gdyby kolega poświecił minutę nawet na poszukanie w googlach jak sie podłącza mostek , nie mówiąc już
o stronie Mirka gdzie są przecież udostępnione schematy ATB .... życie było by prostsze .

Obrazek

że o zasilaniu atmegi nie wspomnę .....

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

No ale zapewne my tu głupoty pleciemy ... kolego kiba .....

PostNapisane: 7 gru 2012, o 18:37 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

ajek napisał(a):
Jaglarzu, tam już więcej końcówek VCC i GND nie ma w ATmedze. Ogólnie coś tamta ATmega dziwna jest, bo opisywane piny ma w innej kolejności niż prawdziwa.

Owszem, w wersji DIP nie ma, ale w TQFP już są. A ponieważ autor nie napisał w jakiej obudowie pochopnie założyłem że w SMD.

Fakt, mój malutki błąd.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 19:35 

Ależ wy macie anielską cierpliwość....

PostNapisane: 7 gru 2012, o 19:55 
Moderator

rezasurmar napisał(a):

No moja już się skończyła - teraz anielska cierpliwość już chyba wisi tylko na włosku SunRivera ;)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 19:57 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):

Bo oni są na drug'ach z Lochów. :mrgreen:
Jaglarz to chyba je słabo toleruje .... bo zzieleniał. 8-)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 20:10 

Powinni przywrócić kary cielesne, bo po dobroci nie dociera.... ;)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 20:17 
Moderator

nori2 napisał(a):
Bo oni są na drug'ach z Lochów. :mrgreen:

Qrczę a kolega skąd wie? Sun!!!! Sun - ktoś nas znowu w Lochach szpieguje albo co gorsza podrobił może twoje klucze do kantorka z pigułami ;)

nori2 napisał(a):
Jaglarz to chyba je słabo toleruje .... bo zzieleniał. 8-)

No kolega jak dostał swoje klucze - to chyba się rzucił i zbyt łapczywie zajadał tabsy - więc jak widać - przedawkował ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

rezasurmar napisał(a):
Powinni przywrócić kary cielesne, bo po dobroci nie dociera.... ;)

Ja ja, naturlich ... co oznacza, że jestem ZA ;)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 20:29 
Użytkownik

nie nie moich nie podrobił ,,, nikt bo musiałby mi oko wyciachać :)
a Jaglasty niestety przesadził z pigułami :)

Spokojnie .... jeszcze bana nie dam

PostNapisane: 7 gru 2012, o 20:31 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Ciekawe te lochy, ciekawe....

Tak się zastanawiam czy by nie przykleić tematu np. z tym linkiem http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/filtrowanie-zasilania-dlaczego-tak-wazne.html

Bardzo ładnie opisane, przeczytanie tego tematu powinno być chyba obowiązkowe.

Sam nie zdawałem sobie sprawy z wielkości problemu, dopóki nie pokazałeś tego tak sugestywnie na zrzutach z oscyloskopu. :o

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1