Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 lut 2025, o 20:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lut 2018, o 15:48 
Nowy

Witam. Napisałem program wyświetlający odpowiedni komunikat na wyświetlaczu LCD w zależności od pojawienia się stanu niskiego na powiązanym z nim wejściu (np. jeśli stan niski na PA0 to wyświetl alarm1). Atmega sprawdza 12 takich wejść. Chciałbym teraz za pomocą dodatkowego przycisku przewijać komunikaty na LCD, ale tylko te które są w danym momencie "aktywne" (Wciśnięcie przycisku powoduje że wyświetla się następny komunikat).
W przypadku pojedynczych znaków można by je wpisywać do tablicy i wyświetlać poprzez podanie odpowiedniego indeksu, którego wartość zmieniamy przyciskiem. Jak to zrobić gdy mamy tablice znaków?
Myślałem nad użyciem pamięci eeprom, ale nie wiem jak zapisywać/odczytywać dane z konkretnych adresów.

Proszę o wskazówki. Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2018, o 15:53 
Moderator

czester88 napisał(a):
Myślałem nad użyciem pamięci eeprom,

eeprom??? żeby przewijać teksty na LCD ??? dobrze to kolega przemyślał ? ... a co ma wspólnego eeprom z LCD ? Chyba że coś źle zrozumiałem bo też i opis problemu jest taki troszkę delikatnie mówiąc mega zawiło-ogólny

czester88 napisał(a):
ale nie wiem jak zapisywać/odczytywać dane z konkretnych adresów.

Tak się w ogóle nie pracuje z EEPROMEM więc to już całkiem dziwna sprawa ...

Oczywiście jeśli będzie ci kiedyś naprawdę potrzebny EEPROM w C w AVR'kach to zobacz sobie koniecznie ten poradnik

https://www.youtube.com/watch?v=W7f0EnDzS_M

https://www.youtube.com/watch?v=ix0EBtdiviY

PostNapisane: 9 lut 2018, o 16:24 
Nowy

Cytuj:
eeprom??? żeby przewijać teksty na LCD ??? dobrze to kolega przemyślał ? ... a co ma wspólnego eeprom z LCD ? Chyba że coś źle zrozumiałem bo też i opis problemu jest taki troszkę delikatnie mówiąc mega zawiło-ogólny

wyświetlałbym komunikaty zapisane w eeprom
Cytuj:
Tak się w ogóle nie pracuje z EEPROMEM więc to już całkiem dziwna sprawa ...

ok, rozumiem.

W takim razie, czy mógłby Pan doradzić jak zabrać się do rzeczy? z jakich mechanizmów skorzystać?

PostNapisane: 9 lut 2018, o 18:33 
Użytkownik

Zrób tak: dwie tablice jedna to co ląduje na lcd np 16 elementów nazwijmy ja lcd_tab[16] druga tablica to twój napis jaki chcesz przewijać na lcd.
I teraz: ( piszę z głowy mam nadzieje że nie będzie błędów )
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Mam nadzieje że niczego nie poknociłem. A i i jeszcze gdzieś dalej to co w lcd_tab wrzucasz na lcd.

PostNapisane: 9 lut 2018, o 21:27 
Użytkownik

Jeśli dobrze zrozumiałem to chcesz za każdym naciśnięciem przycisku by na wyświetlaczu został wyświetlony kolejny komunikat "aktywnego" wejścia???
Możesz to zrobić na tablicach umieszczonych w eepromie. Każdy komunikat w jednej tablicy, a wszystkie tablice z komunikatami ubrać w kolejną tablicę - czyli tworzysz tablicę dwuwymiarową. I Teraz dla każdego wejścia będziesz miał analogiczny indeks w tablicy.
Naciskając przycisk uaktywniasz funkcję która inkrementuje indeks, następnie sprawdza czy wejście aktywne, jeśli tak to wyrzuca komunikat z tablicy o danym indeksie i break, jeśli nie to inkrementuje kolejny raz i sprawdza ponownie czy dane wejście aktywne, itd.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 lut 2018, o 21:59 
Użytkownik

Ale po co w eeprom? Przecież można umieścić odpowiednie napisy w pamięci flash. A resztę tak, jak kolega xentis zaproponował.
Chociaż nie do końca. Zrobiłbym to w ten sposób, że utworzyłbym tablicę dwuwymiarową o rozmiarze 12 wierszy 16-elementowych (bo maksymalnie może być 12 wejść, a 16 to długość pojedynczego napisu).
I teraz, jeżeli na którymś wejściu pojawi się stan aktywny, to do zerowego wiersza wpisuję odpowiadający mu tekst, a następnie zwiększam indeks o 1. W ten sposób będzie też zachowana kolejność wystąpienia stanów aktywnych na wejściach.
I teraz przyciskiem wyświetlasz pierwszy tekst, przesuwasz indeks wyświetlania na kolejny element. A jeśli indeks wyświetlania będzie równy indeksowi zapisu, to wyświetlić odpowiedni komunikat (np. brak alarmów). I wypełniać tablicę od początku.
Można też zmodyfikować w ten sposób, że po wyświetleniu napisu "kasować' go - przesunąć pozostałe elementy "do początku". i nie wiem, czy to będzie dobrze działać, to tylko taki mój pomysł.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 lut 2018, o 22:37 
Nowy

Cytuj:
Jeśli dobrze zrozumiałem to chcesz za każdym naciśnięciem przycisku by na wyświetlaczu został wyświetlony kolejny komunikat "aktywnego" wejścia???
dokładnie o to mi chodzi

xentis i Marhef, dziękuję za odpowiedzi. Jutro spróbuję to zrobić przy pomocy tablicy dwuwymiarowej

PostNapisane: 11 lut 2018, o 21:58 
Nowy

Poniżej fragment działającego kodu z obsługą jednego wejścia, może komuś się przyda. Dzięki wszystkim za pomoc.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Strefa czasowa: UTC + 1