czarusgg napisał(a):
Mam małe pytanko do kolegi RafPe. Opisałbyś jak robisz autoleveling. W którymś miejscu napisałeś, że skanujesz sonda Z 30 punktów. Opisz proszę postępowanie, co i jak, by można było z tego skorzystać...
Widzę że brak odpowiedzi na Twoje pytanie. Sam na początku gdy zaczynałem przygodę z frezowaniem pcb miałem problemy z płaskością laminatu. Ale program autoleveller 0.7 w wersji darmowej rozwiązał wszystkie problemy dotyczące powierzchni laminatu.
Do rzeczy. Generujesz plik z gcode, nie ważne czego tam używasz. Następni ten plik z gcode wczytujesz do programu autoleveller ustawiasz odległość miedzy punktami pomiarowymi (ja ustawiam co 15 mm) wybierasz postprocesor linuxcnc lub mach3 i klikasz generate levelled gcode. Program na podstawie wczytanego pliku z gcode generuje nowy plik z gcode z dopisaną ścieżka sondowania powierzchni laminatu i obliczeniami korygującymi oś Z w czasie wykonywania gcodu przez linuxcnc lub mach3. Zapisujemy plik i wczytujemy do linuxcnc lub mach3. Musimy mieć podłączone przewody z krokodylkami do płyty głównej maszyny cnc do odpowiedniego wejścia. Oraz skonfigurowane wejście probe w machu lub linuxcnc. Wczytujemy plik do macha lub linuxcnc, krokodylki podłączamy jeden do freza drugi do laminatu. Ustawiamy frez na miejscu zerowym laminatu z osią Z na wysokości ok 3 mm, zerujemy wszystkie osie i uruchamiamy program. (na początek polecam ustawić oś Z na wysokości 20mm i recznie zasymulować dotknięcie laminatu w celu sprawdzenia czy wejście sondowania jest ustawione poprawnie bo jak źle to frez się pójdzie pier...ć, w machu w diagnostyce można podejrzeć czy sygnał jest ok). Jeżeli wszystko jest ustawione i podłączone poprawnie to maszyna wykona sondowanie powierzchni laminatu w obszarze frezowania i zbierze odchyłki. Jak to wykona program jest pauzowany w celu zdjęcia przewodów. Następnie klikamy start programu i zaczyna się frezowanie i bardzo ładnie to widać jak wysokość osi Z jest korygowana podczas pracy w różnych miejscach obszaru frezowania. Używam tej metody w machu3 i linuxcnc i działa wyśmienicie.
Trochę się rozpisałem ale ten program to jest coś genialnego, także polecam.