Witam ponownie... Dziś problem natury prawdopodobnie sprzętowej. Cała matryca już pięknie działała do momentu próby wlutowania układu BMP180 hot airem, tzn. przylutowałem układ i próbując odpalić program- zero reakcji po stronie wyświetlacza. Myślałem, że przygrzałem układ i to on wprowadza zamieszanie, ale po wylutowaniu nic się nie zmieniło- wyświetlacz nadal nie rusza. Po kilu próbach zauważyłem, że w momencie gdy nie korzystam z układu RTC wyświetlacz działa normalnie. Czy możliwe jest, że przygrzałem również go nieopatrznie i on powoduje problemy? Jeśli chodzi o sygnał INT z PCF8583, to na multimetrze teoretycznie jest okej. Dorzucam zdjęcie części schematu w której znajduje się BMP180. Ma ktoś może pomysł gdzie może leżeć problem?
No to kolega ładnie "zaszalał" zamiast kupić gotowy moduł z BMP to kolega sam sobie lutował tego maluszka ale BRAWO ! zdecydowanie popieram takie podejście
Odnośnie meritum to zamiast domyślać się przegrzania - sprawdź bo pewnie zrobiłeś zwarcie na magistrali I2C albo ją rozciąłeś tak mi pachnie po opisanych objawach ... zobacz też sobie to:
może się przydać na przyszłość w takich przypadkach
No to kolega ładnie "zaszalał" zamiast kupić gotowy moduł z BMP to kolega sam sobie lutował tego maluszka ale BRAWO ! zdecydowanie popieram takie podejście
Odnośnie meritum to zamiast domyślać się przegrzania - sprawdź bo pewnie zrobiłeś zwarcie na magistrali I2C albo ją rozciąłeś tak mi pachnie po opisanych objawach ... zobacz też sobie to:
Już to sprawdzam, a w międzyczasie pochwalę się jak to działało na dzień wczorajszy
Do sterowania z komputera wykorzystałem LabVIEW, a moduł WiFi, to ESP8266, reszta w zasadzie tak jak Pan opisywał w książce
Panowie @mirekk36 oraz @rskup udało się! Faktycznie te rezystory nieprzyjemnie potraktowałem i się zbuntowała magistrala. Przeprosiliśmy się i już wszystko działa! : )))
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości