Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 16:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 gru 2012, o 19:54 
Użytkownik

Witam!

Postanowiłem stworzyć swoją własną płytkę, na podstawie mojej wyroczni - zestawu ATB. Mam jednak parę pytań, które powstały podczas rysowania schematów (po obejrzeniu kursów Eagla :))

1. Co zrobić z AGND oraz GND - czy mogę to spiąć razem? Czym różni się masa analogowa od "cyfrowej"?
2. Co z AREF, czy do czegoś to się przydaje? Jest to mój pierwszy projekt z Atmegą i nie do końca jeszcze wszystko wiem. Moje przygody skończyły się na 8051, parę dobrych lat temu :)
3. AVCC - czy konieczne jest podłączenie tego wprowadzenia prze filtr dolnoprzepustowy LC ?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 gru 2012, o 20:03 
Moderator

No właśnie w owych czasach - mam tu na myśli 8051 nikt nawet nie myślał że w procesorach będą wbudowane jakieś układy analogowe ;) ... a tu proszę - minęło parę lat i okazuje się że to wręcz norma

pytasz czy AREF się do czegoś przydaje ? Bardzo się przydaje ;) poczytaj sobie chociażby to:

http://atnel.pl/atb-pomiar-napiecia-adc.html

czy na takim zestawie testowym jest konieczność rozdzielania mas na analogową i cyfrową ? hmmm nie wiem .... ale jeśli chodzi o wytłumaczenie to sorki ale nie podejmuję się tego w kilku zdaniach ot tak w poście bo nie umiałbym :( .... dlatego zostawiłem to na kolejny odcinek kursu Eagle - tam na VIDEO będę w stanie więcej powiedzieć i pokazać na ten temat ok ?

AVCC - pewnie że warto przez dławiczek 10-20uH jak masz w PDF'ie i kondek 100nF - to ze względu na lepsze pomiary ADC oczywiście

PostNapisane: 4 gru 2012, o 20:06 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Podejrzewam że na razie nie będziesz wykorzystywał zewnętrznego napięcia odniesienia więc AREF poprowadź do masy przez 100nF.

A samo AREF warto wyprowadzić na jakiś pin. Może przydać się w przyszłości.

PostNapisane: 4 gru 2012, o 20:57 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
A samo AREF warto wyprowadzić na jakiś pin. Może przydać się w przyszłości.

Może się przydać przy pierwszej lepszej próbie dokonywania pomiarów za pomocą ADC ;) ... i to bardzo. Ale wcale nie w ten sposób żeby podłączać zewn. napięcie referencyjne - to nie.... Za to można zmierzyć dokładnie ile jest w procku i na podstawie tego zrobić lepszy dzielnik i dokładniejsze obliczenia ;)

PostNapisane: 4 gru 2012, o 21:02 
Użytkownik

Nawet musisz spiąć AGND z GND ale tylko w jednym miejscu, najlepiej tuż za regulatorem napięcia bądź za przetwornicą -następnie prowadzisz dwie masy oddzielnie. Co do reszty to koledzy już Ci wyjaśnili.

PostNapisane: 4 gru 2012, o 21:08 
Moderator

phill2k napisał(a):
Nawet musisz spiąć AGND z GND ale tylko w jednym miejscu, najlepiej tuż za regulatorem napięcia bądź za przetwornicą -następnie prowadzisz dwie masy oddzielnie.

O! i to jest takie najlepsze najprostsze wytłumaczenie może jak z tą masą analogową i cyfrową.

PostNapisane: 4 gru 2012, o 21:59 

Robisz tzw. układ gwiazdy. Czyli masy powinny się spotykać w jednym miejscu.
Najlepszym rozwiązaniem jest prowadzenie mas osobno dla układów większych mocy, przełączających itp. osobno dla analoga i osobno dla procesora i jego "okolicy".

Układy większych mocy będą ci bardziej "siać" po masie, przez co potencjał masy nie jest stały, pojawiają się na nim szpilki, zakłócenia.
Każdy odcinek przewodnika ma przecież jakąś rezystancje, o indukcyjności nie wspominając, przez co wszelkie przełączania prądów (0,1 czyli upraszczając od 0V do 5V i znowu do 0V itd.) Każde takie przeładowanie iluś tam tysięcy bramek w procesorze ma wpływ na zasilanie.
Co na oscyloskopie świetnie widać, szczególnie na licznikach, rejestrach przesuwnych itd. tam gdzie na raz zmienia się duża liczba bitów.

Mam nadzieje, że ci nie zamieszałem za bardzo.
W drugim tomie Sztuki Elektroniki jest to fajnie opisane.

Przytoczę fragment

"....Jeżeli uświadomimy sobie, że ładowanie pojemności o wartości 50pF w ciągu 3ns od 0 do 5V wymaga prądu I=CdU/dt = 83mA, a układ złożony z ośmiu wzmacniaczy buforujących np 74HC14 może ładować osiem takich pojemności (całkowity prąd ładowania ma wartość 0,66A!!!!)."

Czyli wyobraź sobie teraz np. od lewej strony wchodzi zasilanie potem jakiś programator, procesor, po drugiej stronie płytki masz ULN2803, który może przełączać zdecydowanie większe prądy, a ty ciągniesz jedną tylko masę przez całą płytkę, tą samą dla analoga i tą samą dla reszty, co się będzie działo w pozostałych układach. W najlepszym przypadku procesor może się czasem powiesić.

Prowadzenie mas jest bardzo ważnym zagadnieniem, warto troszkę poczytać o projektowaniu płyt PCB, bo niby zasilanie jest, niby napięcia się zgadzają, a jak odpalisz bardziej wymagający projekt to możesz osiwieć ;).

PostNapisane: 4 gru 2012, o 23:29 
Użytkownik

Dodam jeszcze, żeby poprowadzić masę analogową z 'punktu do punktu poruszając się do przodu' staraj się unikać wchodzenia do danego punktu z dwóch miejsc, pętle masy.

PostNapisane: 5 gru 2012, o 08:09 

Wpadła mi do głowy analogia, że z projektowaniem masy czyli GND to jest jak z torami, musisz zaprojektować szyny tak, by towarowe (czyli duże prądy) miały swoją linie, osobowe (czyli analogowe) swoją, a pośpieszne (procesor) swoją. Dodatkowo pamiętaj o odpowiedniej filtracji czyli kondensatorach na każdej z linii zasilania, przy każdym układzie cyfrowym 100nF między każdą nóżką zasilania, a masą. Dodatkowo przy większych prądach dobrze jest dołożyć większy kondensator, jaki to już zależy od prądów ;). Przyjmuje się 1000uF na każdy 1A.

Wiem, może jestem trochę przeczulony... ale mam takie doświadczenie z błędnie zaprojektowanymi płytami do urządzeń, gdzie właśnie schrzaniono prowadzenie mas, zaoszczędzono na filtracji i potem się to wszystko wiesza.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 5 gru 2012, o 11:07 

Nic dodać, nic ująć :), poszukaj sobie Signal Integrity Issues And Pcb Design. Douglas Brooks

PostNapisane: 5 gru 2012, o 16:19 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Wpadła mi do głowy analogia, że z projektowaniem masy czyli GND to jest jak z torami, musisz zaprojektować szyny tak, by towarowe (czyli duże prądy) miały swoją linie, osobowe (czyli analogowe) swoją, a pośpieszne (procesor) swoją. Dodatkowo pamiętaj o odpowiedniej filtracji czyli kondensatorach na każdej z linii zasilania, przy każdym układzie cyfrowym 100nF między każdą nóżką zasilania, a masą. Dodatkowo przy większych prądach dobrze jest dołożyć większy kondensator, jaki to już zależy od prądów ;). Przyjmuje się 1000uF na każdy 1A.

Wiem, może jestem trochę przeczulony... ale mam takie doświadczenie z błędnie zaprojektowanymi płytami do urządzeń, gdzie właśnie schrzaniono prowadzenie mas, zaoszczędzono na filtracji i potem się to wszystko wiesza.

Pracuję w firmie, która produkuje pojazdy szynowe, i ten opis przemawia do mnie najlepiej :)

PostNapisane: 6 gru 2012, o 08:59 

Miałem kiedyś kolejkę HO ;) to moja jedyna styczność z koleją ;).

PS. Sam zawsze analizuję przykłady jakie są dodawane do altium, czy eagle.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 10:15 
Użytkownik

Chcę zastosować programator na układzie FT232. Czy mogę wyjścia do programowania podpiąć na stałę do złącz Atmegi, czy muszę dziergać przez przez złącze KANDA?

Thx!

PostNapisane: 6 gru 2012, o 10:19 

Zrób sobie jak u Mirka na ATB, wtedy będziesz miał dodatkowy programator do na zewnątrz, a na płytce łącz kablem. Dokładnie jak u Mirka......
A jak chcesz by FTDI działało ci jak na zestawie ATB to też żaden problem :)..... wystarczy Mprog.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 13:58 
Użytkownik

A nie lepiej by Ci kolego wyszło się uśmiechnąć do Mirka i poczekać na golasa płytki ATB? W końcu to będzie świetnie zaprojektowana płytka, z wlutowanym już FT232. W końcu lepiej się głowić, co w programie nam nie działa, a nie czy to przypadkiem nie wina płytki ;)

PostNapisane: 6 gru 2012, o 14:09 

To swoją drogą, ale doświadczenie przy projektowaniu własnej płyty jednak się przyda.

Strefa czasowa: UTC + 1