Witam wszystkich.
Jako że Pan Mirek poruszył temat CNC który na pewno będę śledził, postanowiłem pokazać moją frezarkę którą niedawno zbudowałem.
Frezarkę zaprojektowałem sam w programie Solid Edge.
Wszystkie elementy metalowe wyciąłem Laserem i pogiąłem w firmie w której pracuje.Pozostałe części zakupiłem na allegro bądź bezpośrednio od chińczyka
.
Pole robocze to ok 270mm x 440mm, posuw max 2000mm/min.
Elektronika:
Do sterowania użyłem Arduino Uno + CNC Shield + 3x moduł A4988.
Druga płytka którą sam wykonałem odpowiada za:
-podział zasilania z transformatora 2x22V, z którego jedne 22V zasila sterowniki silników krokowych, a napięcie 44V z połączonych uzwojeń zasila wrzeciono.
-przekaźnik załączania wrzeciona;
-stabilizator 3.3v do diod zamontowanych pod wrzecionem;
-transoptor do tzw opcji "Z-Probe" czyli:do frezu podłączam masę, a np. do laminatu PCB wejście transoptora i po zetknięciu frezu z laminatem arduino dostaje sygnał i zostaje wyzerowana oś Z. Nie podłączyłem tego sygnału bezpośrednio do arduino ponieważ zdarzało się że wchodziły jakieś zakłócenia i frez zatrzymywał się w losowych miejscach;
Wszystkie schematy podłączenia,oprogramowanie można znaleźć w Google pod hasłem "Arduino Grbl" .
Oprogramowanie:
a)Do rysowania własnych części i konfiguracji całego procesu wycinania używam programu Vertics Aspire który na końcu generuje G-kod.
b)Płytki drukowane rysuje w Eaglu, następnie uruchamiam skrypt pcb-gcode.ulp w którym ustawiam wszystkie parametry cięcia i dostaje gotowy G-kod do frezowanie ścieżek, wiercenia otworów i wycięcia płytki.
c)Ostatni program nazywa się Candle i służy bezpośrednio do sterowania frezarką. Otwieram w nim gotowy G-kod wciskam start i patrze co się będzie wyrabiać
.Wybrałem go ponieważ przy wycinaniu płytek drukowanych które nie są idealnie płaskie dzięki opcji "Z-Probe" można pomierzyć laminat w paru miejscach, program narysuje taką jakby mapę krzywizny płytki i naniesie poprawki w naszym g-kodzie na oś Z. Myślę że ta opcje jest bardzo istotna ponieważ głębokość z jaką frezuje laminat to 0.15mm i bez niej nie wyglądało to za ciekawie.
W frezarce zostały jeszcze do podłączenia krańcówki, jakiś wyłącznik bezpieczeństwa(już nie raz by się przydał żeby nie wyrywać kabla USB z komputera
), no i oczywiście próby cięcia różnych materiałów, dobór frezów i tu liczę na niezastąpione poradniki Pana Mirka
.
Na koniec parę zdjęć z pola walki.Pozdrawiam.