Miodzjo napisał(a):
Czy jest możliwe załączanie LIONa w sposób "elektroniczny"? Chodzi mi konkretnie o coś takiego, że np wciskając przycisk chwilowy podajemy napięcie z AKU na wejście środkowe przełącznika suwakowego w LIONie (Enable), oczywiście przełącznik jest wylutowany. Przetwornica startuje zasila AVR, w programie zapisujemy by na PINie podłączonym do tego samego wejścia (enable) na przetwornicy był stan wysoki. Program wykonuje co ma zaprogramowane, a po skończeniu podaje stan niski na PIN podłączonym do enable na LIONie wyłączając całkowicie zasilanie.
PEWNIE że jest możliwe
służy to tego wejście ENABLE przetwornicy, które wyprowadzone jest na ŚRODKOWYM pinie przełącznika
...
WYŁĄCZONY - GND
ZAŁĄCZONY - VCC
Cytuj:
Jak to podłączyć, czy potrzebne jakieś dodatkowe elementy, np diody separujące, albo rezystor ściągający wejście enable do masy?
W ten sposób można kompletnie odcinać zasilanie z baterii do przetwornicy ale to jednak wymaga małego układu z jakimś tranzystorem ... ja postaram się to pokazać w którymś poradniku, który już jest zaplanowany - gdzie użyjemy LIONa do zasilania latarki na akumulatorki
JEDEN przycisk do WŁĄCZ/WYŁĄCZ a także ten sam przycisk do zmiany trybów pracy latarki gdy jest już włączona.
Cytuj:
Czy może lepiej używać trybu powersafe i usypiać głęboko AVR?
No Power Save raczej nie jest do tego ... proszę nie kojarzyć opcji PowerSave w przetwornicy z opcją PowerDown w procku bo to dwie całkiem różne rzeczy.
www.youtube.com/mirekk36 ]