Z racji iż istnieje już kilka podobnych tematów
tj.
topic1725.html oraz
topic1784.html no i
post17932.html?hilit=zapis%20eeprom#p17932Po zapoznaniu się z w/w tematami doszedłem metodą wykluczeń (tj. wykluczania co wiem czego nie
) do tego iż najlepiej będzie stworzyć dwie struktury, a w zasadzie trzy.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
w przypadku struktury czujników sens, bedzie stworzona tablica
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
gdzie będą lądować ID czujnika, aktualny pomiar temperatury itd. wszystko w RAM, do tego
w eeprom będzie tablica eem_sens_id EEMEM;, czyli tablica samych ID, z paroma dodatkowymi zmiennymi, bo po co mi aktualny pomiar w eepromie.
Czyli na początku robię funkcję (jeszcze przed main), która za pomocą bibliotek Mirka wykrywa czujniki na szynie 1wire, ich ID wrzuca do eeproma, następnie używając już tylko ID z eeprom wykonuję pomiary podobnie jak w temacie
topic1725.html?hilit=zapis%20eeprom#p18348 Dzięki wykorzystaniu struktury struktur mogę przypisać dowolną nazwę do danego ID czujnika, nie tracąc przy okazji ID czujnika
.
Dodatkowo (jeszcze nie wiem jak, ale w
topic1591.html#p15892 SunRiver opisał dosyć dobrze odwoływanie się do eeproma struktury itp), będę mógł pobierać i zmieniać poszczególne parametry tablicy struktur w eepromie (tak mi się przynajmniej wydaje).
Docelowo będę miał 6 pomieszczeń do obczujnikowania, do tego jakieś alarmy max, min, temperatura na piecu z jakimś prostym sterowaniem, ale by było śmieszniej 2-3czujniki będą w bazie reszta po RFM12, albo nRF24L01, ale to później.
Mirek tak fajnie opowiadał o swoim 4kanałowym sterowniku, czuję się jak "krasnoludki" z kingsize, cyt. "bo z was dupy nie prowokatorzy..." koniec cytatu.
do tej pory miałem zrobione tak
język c
język c
Chyba będę musiał wywalić to wszystko i pisać od początku, bo już sam nie wiem jak do tego podejść
...