Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 20:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lis 2012, o 10:33 
Nowy

Witam,
nie wiedziałem za bardzo do jakiego działu zaliczyć moją prośbę ,to chyba odpowiednie miejsce.

Czy wie ktoś lub ma poradnik jak korzystać INTELIGENTNIE z Autoroutera w Eagle.
Jestem wielkim przeciwnikiem autorouterów ,bo prowadzą ścieżki bezmyślnie, ale pewnie to kwestia ustawień.
Gdyby poświęcić im trochę czasu i odrobinę uczucia ,to może by coś z tego było.

W Eaglu jest pełno opcji ,a w Helpie nie zbyt obszernie są opisane i co robią.
Zawsze prowadziłem ścieżki ręcznie ,ale teraz przy projektowaniu płytek z dużą ilością elementów i do tego dwustronne,
to już nie jest takie zabawne. Gdyby Autorouter poprowadził poprawnie chociaż 80% ścieżek ,to tą resztę dorobię ręcznie to nie problem.

Nienawidziłem też poligonów ,ale po Tutorialu o Eaglu od Mirka ,używam ich bez problemu. (także dziękuje bardzo za te poradniki do EAGLA!!! :) )

Znalazłem też program o nazwie ELECTRA ,który działa na zasadzie skryptu jak Eagle 3D. Jest to osobny Autorouter o sporych możliwościach.

Dlatego chciałbym zapytać ,czy używa ktoś Autoroutera na codzień lub jest biegły w temacie i może pomóc.

Jakoś tematy Autorouterów są unikane przez wszystkich jak ogień ,nie wiem czemu,
pozdrawiam.

Jeśli się komuś nie spodoba pomysł ,to można oczywiście wrzucić do Lochów :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lis 2012, o 10:59 
Moderator

mar34 napisał(a):
Jakoś tematy Autorouterów są unikane przez wszystkich jak ogień ,nie wiem czemu,

To ci wyjaśnię czemu.

Jak chcesz mieć autorouter który jak mówisz "chociaż" w 80% poprowadzi ścieżki poprawnie to przygotuj sobie w kieszeni kwotę sporo powyżej 10 tys of $$$, a do tego kilka ładnych tysięcy of $$$ na jakiś program z górnej półki.

To podstawowy powód.

Niestety wszystkie autoroutery w mniejszych programach jak Eagle to po prostu nieporozumienie jeśli chodzi o ich używanie do projektowania PCB. Skoro pisałeś że czytałeś poradniki o EAGLU to spróbuj tak ustawić teraz autoruter żeby ci zgodnie z tym co było w poradniku poprowadził zasilanie.

Dlatego poradniki które nakręciłem nie są stricte na temat Eagla, są na temat projektowania obwodów cyfrowych a zasady tam podane można wykorzystać w dowolnym innym programie. Chyba że umknęło ci sporo rzeczy z tych poradników - to obejrzyj (polecam) niektóre jeszcze raz, szczególnie te w których opowiadam o prowadzeniu zasilania ale też polygonów bo ....

jak widziałeś - polygonem możemy też pracować przy prowadzeniu zasilania - dokładniej mówiąc tak ważnego sygnau jak GND.

I spróbuj teraz ustawić autorouter żeby pracował jednocześnie z prowadzeniem polygonu ? Nie ma takich opcji.... Musiała by być chyba specjalna opcja autoroutera pod tytułem:

"czary mary - hokus pokus" ;)

W eaglu nie ma a w tych droższych zaczynają się pojawiać opcje trasowania zasilania ...

Za pomocą autoroutera w Eaglu możesz co najwyżej:

1. przekonać się, że jednak da się zrobić taką PCB jaką przygotowałeś z jakimś tam rozmieszczeniem elementów i tobie się wydaje, że nie da rady - a tu po zapuszczeniu autoroutera czasem wyjdzie że można. Ale to tylko poglądowo można potraktować i być może wpaść na lepszy pomysł podczas ręcznego trasowania ścieżek

2. na jakiejś w miarę niewielkiej PCB użyć autoroutera - i potem żmudnie poprawić RĘCZNIE wszystkie ścieżki

3. ręcznie poprowadzić zasilanie i wtedy na reszcie połączeń spróbować autoroutera i później RĘCZNIE poprawiać ścieżki

popróbuj tego dłużej, poczytaj o opcjach autoroutera ..... a wtedy sam dojdziesz do tego samego wniosku, do którego inni już dawno doszli - że autoroutera lepiej nie używać bo to strata czasu i to twojego ;) nie wspomnę o pieniądzach gdy kupujesz pełną licencję.

Reasumując - na tym etapie autorouterów zdecydowanie wygrywa mózg i to nawet początkującej osoby w projektowaniu, która oczywiście posiadła chociaż podstawowe zasady projektowania PCB.

PostNapisane: 14 lis 2012, o 12:07 

Nawet w altium designer za kilkanaście tyś złotych, autorouter nie rozwiązuje absolutnie nawet w 50% problemów z prowadzeniem ścieżek.

Samo tworzenie design rulez jest już bardzo czasochłonne i wymaga sporo wiedzy i doświadczenia.

Sam najczęściej korzystam z funkcji routera interaktywnego, prowadzenia wielu ścieżek na raz, jak szyny danych, pary które muszą mieć taką samą długość itd.

Kluczowe tak naprawdę jest rozmieszczenie elementów, bez tego żaden autorouter sobie nie poradzi. Do puki nie zaczniesz sam próbować i to wielokrotnie podchodzić do tej samej płytki i znowu i znowu to się nie nauczysz :).
Najlepiej podejrzeć istniejące projekty zobaczyć prowadzenia mas, zasilania itp. Po tym poznać właśnie potem jakość projektowanej elektroniki, czy rozmieszczenie gniazd, elementów większej mocy, emitujących spore zakłócenia, długości poszczególnych "szyn" danych czy projektant miał jakiekolwiek pojęcie co robi :).

Masz mnóstwo kursów, książek na temat zasad projektowania, unikania pętli masy, prowadzenia zasilania, ścieżek zegara.

PostNapisane: 14 lis 2012, o 12:43 
Użytkownik

Co nieco na temat ustawień autorutera w Eagle znajdziesz tutaj: http://ep.com.pl/files/3908.pdf. Cudów raczej się nie spodziewaj ;) , ale skoro jest to można się pobawić. Może kiedyś jak znajdę czasu to naskrobie mały poradnik na ten temat.

PostNapisane: 15 lis 2012, o 09:50 
Nowy

Ok ,dziękuję wszystkim za pomoc i wskazówki, no i za to że temat nie trafił do kosza :)

Faktycznie muszę się jeszcze wiele nauczyć ,teraz już przynajmniej wiem na co zwracać uwagę, jeszcze raz Dziękuję!!! i pozdrawiam.

PostNapisane: 15 lis 2012, o 10:05 

Powiem ci z własnego doświadczenia, że wszelkie kursy, książki itp, są niewiele warte bez własnych ćwiczeń. Sam się nie zabierzesz za projektowanie to nic z tego ;). Po paru płytkach zobaczysz, że zaczynasz łapać o co w tym chodzi. Filmy Mirka fajnie wprowadzają w świat projektowania PCB. Nie używałem nigdy Eagle, sam korzystam często z funkcji "rozpychania" ścieżek. Czyli masz już część ścieżek narysowanych, rysujesz następną i jak by nią przepychasz się między już narysowanymi.
Pamiętaj również o wyszukaniu dostępności użytych elementów, obudów itp.

PostNapisane: 15 lis 2012, o 12:18 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
... sam korzystam często z funkcji "rozpychania" ścieżek. Czyli masz już część ścieżek narysowanych, rysujesz następną i jak by nią przepychasz się między już narysowanymi.
.

Suuuuper opcja ;) .... ale niestety nie w Eaglu :(

PostNapisane: 15 lis 2012, o 13:27 

No dlatego jakoś do eagla się nie umiem przekonać ;). Ogólnie to znowu poznawanie nowego programu, gdzie co jest itd.

PostNapisane: 15 lis 2012, o 13:45 
Moderator

Wiesz, ale to nie o to chodzi żeby zaraz tam poznawać i korzystać ze wszystkich programów na świecie. Zresztą ty masz program o wiele wiele lepszy niż Eagle więc po co schodzić w dół ? ;)

PostNapisane: 15 lis 2012, o 13:53 

No ja nie mam firma ma ;) i tu jest pies pogrzebany ;). Aczkolwiek altium ma dobre wsparcie do projektowania fpga, programy do projektowania PCB to robi świetne zuker i jeszcze jedna kosmicznie droga ale dobra firma, ale nazwy nie pamiętam.

PostNapisane: 15 lis 2012, o 14:02 
Moderator

ZUKEN - no no to jest super. Przydałoby się kiedyś móc kupić taką "zabawkę" ;)

PostNapisane: 15 lis 2012, o 14:52 
Użytkownik

Tak Zuken ma fajne zabawki i to w przystępnej cenie używam bardzo chętnie aczkolwiek kiedy siadam do Eagla to zaczynam się denerwować bo wygody znikają, ale pliki Eagla są standardem niepisanym jeśli chodzi o projekty nie komercyjne i jest to bardzo wygodne bo każdy może sobie edytować projekt jak mu pasuje.

Ostatnim czasem pojawił się javowy program w którym trasuje się ścieżki z funkcją autorozpychania podczas prowadzenia co najciekawsze jest za darmo i można używać do komercji współpracuje z FreePCB, Kicad, gEDA, Eagle-m

szczegóły tutaj

http://www.freerouting.net/

Interfejs bardzo podobny do SPEKTRY co jest już kosmosem :)

Wracając do zukena to używam Cadstara jeśli pliki nie mają być edytowane przez kogoś innego, jest o wiele prostszy od Altiuma chociaż niema tak cukierkowych okienek ani wielu obrazków, PREditor jest naprawdę dobry w trasowaniu ręcznym jak i przy półautoamatycznym, autoruter jest taki sobie ale po podłączeniu dragonroutera zaczyna mieć wszystko ręce i nogi aczkolwiek trzeba mieć doświadczenie przy ustawieniu reguł, moduły są w rozsądnych cenach, a największa zaletą tego systemu EDA jest struktura "tabelowa" bibliotek sama przyjemność w 3 s można zmienić piny obudowę łącznie z zapisaniem i przekompilowaniem. Funkcje trasowania magistrali jak i powolnych połączeń które możemy prowadzić równocześnie są imponujące.

Można by dużo mówić ale lepiej poużywać pełną wersję przez 30 dni :D

Bardzo lubię ten program co można zauważyć to odmienna filozofia pracy jak w innych programach np altium eagle itd i szybkość tworzenia, jeśli ktoś by miał jakiś pytania lub problemy to służę pomocą

Drugim gigantem jest Mentor Graphics oni mają PADS-a ale to już jest zawrót głowy bo tam można symulować przepływy ciepła i inne fizyczne czynniki.

PostNapisane: 16 lis 2012, o 06:42 

stachu napisał(a):
(...) Drugim gigantem jest Mentor Graphics oni mają PADS-a ale to już jest zawrót głowy bo tam można symulować przepływy ciepła i inne fizyczne czynniki.

No na te rozbudowane "zabawki" z Mentor Graphics to tylko duże firmy projektowe mogą sobie pozwolić. Jeko ciekawostkę podaję, że jeden z oddziałów projektowy tej firmy znajduje się w Katowicach.

PostNapisane: 26 lut 2014, o 14:26 
Nowy

Witam wszystkich.
Czy zajmował się ktoś takim autorouterem http://www.toporouter.com/index.php?
Bardzo ciekawie wyglądają płytki z jego użyciem. Dodam, że ten sposób prowadzenia ścieżek na pcb minimalizuje zakłócenia przekazywane pomiędzy ścieżkami.
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1