mar34 napisał(a):
Jakoś tematy Autorouterów są unikane przez wszystkich jak ogień ,nie wiem czemu,
To ci wyjaśnię czemu.
Jak chcesz mieć autorouter który jak mówisz "chociaż" w 80% poprowadzi ścieżki poprawnie to przygotuj sobie w kieszeni kwotę sporo powyżej 10 tys of $$$, a do tego kilka ładnych tysięcy of $$$ na jakiś program z górnej półki.
To podstawowy powód.
Niestety wszystkie autoroutery w mniejszych programach jak Eagle to po prostu nieporozumienie jeśli chodzi o ich używanie do projektowania PCB. Skoro pisałeś że czytałeś poradniki o EAGLU to spróbuj tak ustawić teraz autoruter żeby ci zgodnie z tym co było w poradniku poprowadził zasilanie.
Dlatego poradniki które nakręciłem nie są stricte na temat Eagla, są na temat projektowania obwodów cyfrowych a zasady tam podane można wykorzystać w dowolnym innym programie. Chyba że umknęło ci sporo rzeczy z tych poradników - to obejrzyj (polecam) niektóre jeszcze raz, szczególnie te w których opowiadam o prowadzeniu zasilania ale też polygonów bo ....
jak widziałeś - polygonem możemy też pracować przy prowadzeniu zasilania - dokładniej mówiąc tak ważnego sygnau jak GND.
I spróbuj teraz ustawić autorouter żeby pracował jednocześnie z prowadzeniem polygonu ? Nie ma takich opcji.... Musiała by być chyba specjalna opcja autoroutera pod tytułem:
"czary mary - hokus pokus"
W eaglu nie ma a w tych droższych zaczynają się pojawiać opcje trasowania zasilania ...
Za pomocą autoroutera w Eaglu możesz co najwyżej:
1. przekonać się, że jednak da się zrobić taką PCB jaką przygotowałeś z jakimś tam rozmieszczeniem elementów i tobie się wydaje, że nie da rady - a tu po zapuszczeniu autoroutera czasem wyjdzie że można. Ale to tylko poglądowo można potraktować i być może wpaść na lepszy pomysł podczas ręcznego trasowania ścieżek
2. na jakiejś w miarę niewielkiej PCB użyć autoroutera - i potem żmudnie poprawić RĘCZNIE wszystkie ścieżki
3. ręcznie poprowadzić zasilanie i wtedy na reszcie połączeń spróbować autoroutera i później RĘCZNIE poprawiać ścieżki
popróbuj tego dłużej, poczytaj o opcjach autoroutera ..... a wtedy sam dojdziesz do tego samego wniosku, do którego inni już dawno doszli - że autoroutera lepiej nie używać bo to strata czasu i to twojego
nie wspomnę o pieniądzach gdy kupujesz pełną licencję.
Reasumując - na tym etapie autorouterów zdecydowanie wygrywa mózg i to nawet początkującej osoby w projektowaniu, która oczywiście posiadła chociaż podstawowe zasady projektowania PCB.
www.youtube.com/mirekk36 ]