lexom napisał(a):
W nocie aplikacyjnej jest napisane, że kondensator na wyjściu powinien być z przedziału 1-1000uF - dałem 680uF.
Dodałem też kondensator 100nF na wyjściu.
Kondensator zmieniłem z 4700uF na 10uF.
Czy teraz jest OK ?
Czy kondensator C3 jest potrzebny ?
Pytanie zadane jak to bywa "od tyłu" .... jak można pytać o prawidłowość takiego schematu .... skoro nie podajesz pan chociaż MINIMUM informacji na temat założeń:
1. np jaką ma mieć wydajność prądową ?
2. z czego będzie zasilany? czy to będzie stabilizowane +12V na wejściu z jakiegoś zasilacza opartego o przetwornicę impulsową ? czy może z trafa z mostkiem gretza? czy może z zasilacza który ma tylko jakiś mostek gretza i jakieś pojemności w środku?
3. do czego w ogóle chcesz to użyć ? do zasilania żarówki w samochodzie? czy do zasilania mikrokontrolera? czy może chcesz zrobić jakiś zasilacz uniwersalny?
to są akurat bardzo ważne rzeczy i to one determinują czy taki schemat jest poprawny czy nie tzn właśnie odpowiedzi na te pytania wyżej.
Bo jeśli nie podałeś KOMPLETNIE ŻADNYCH założeń to można powiedzieć, że KAŻDA podpowiedź która tutaj padła może się okazać równie KOMPLETNIE nie trafiona i na końcu jak to złożysz i będziesz zasilać tym .... no właśnie nie wiadomo co .... to będziesz miał same kłopoty a później będziesz się denerwował, że ci źle podpowiedzieli.
W zależności np od pkt to kondensator C2 w jednym z rozwiązań się po prostu oblicza a nie że się daje "na czuja"
www.youtube.com/mirekk36 ]