Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 gru 2024, o 09:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lis 2012, o 01:37 
Moderator

Krzysiek -> może to i działa tak samo jak z tablicami, ale sam zauważyłeś, że coś dużo się rozpisałeś w kodzie ;) .... tak się NIGDY nie pisze programów.

Ja proponuję ci jednak - najpierw chociaż RAZ, podkreślam JEDEN RAZ przeczytać całą książkę tak od deski do deski bez obawiania się że wszystkiego nie zrozumiesz. Ona jest pisana w bardzo specyficzny sposób. I po tym razie możesz już iść po kolei lub na wyrywki - ale będziesz wiedział już gdzie mniej więcej zaglądać.

Bo to co zrobiłeś w tym kodzie - jak najszybciej naucz się robić z pętlami .... czyli staraj się je opanować - to są same podstawy języków programowania. OK ? ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lis 2012, o 10:03 
Użytkownik

łOOOO . Pożycz płytke to sprawdze czy działa :D

PostNapisane: 4 lis 2012, o 12:08 
Użytkownik

hie hie hie :) ale luz Anty podołałeś i mrygacze mają kolejny przykład :)

PostNapisane: 4 lis 2012, o 21:07 
Użytkownik

Witam wszystkich
dzięki za kolejny przykład od kolegi „Antystatyczny” nie ważne że nie działa tak jak miał działać, ważne że jest kolejny przykład do analizowania .

Umieściłem wcześniej swój kod, by pokazać jak mi ,udało się pogodzić dwa porty ,by uzyskać taki efekt „mrugania” , czyli jeden po drugim. Wiem że tak nie powinno pisać się programu .
Stąd moja obecność w tym miejscu.

Jak widać u kolegi „Antystatyczny” nie wyszło jak zamierzał , a jest na wyższym szczeblu drabiny ewolucyjnej w „C” . Pisze że jest to proste do poprawienia , może dla niego ,ale nie dla mnie.

Mam propozycje by w tym miejscu stworzyć coś w rodzaju „Ćwiczeń do elementarza języka „C” dla mikrokontrolerów”.
By nie powtórzyła się sytuacja jak z kolegą „Zenowi” w dziale LOCHY . Gdzie chłop nam się wiesza .
Pewnie zabrakło czegoś na początku.
Pierwsze początki już mamy . Książka „4.2 Najważniejsze instrukcje”
Instrukce „if” już mamy , pętle while też
pojawiły się w ostatnich postach tablice ,przerwania, zastosowanie tajmera,
utworzenie pliku .h
i to wszystko tylko na diodkach , mało kodu i wszystko przejrzyście widać co się dzieje w praktyce.
Ja rozumie , że trzeba czytać książkę i to robię. Można by jeszcze usprawnić naukę.

Tu zwracam się do kolegi „ B7ackJoker”.
Czy dotychczasowe przykłady jakie zamieścili bardziej doświadczeni koledzy były przydatne w nauce „C” ? ( oczywiście książka to podstawa) :D

PostNapisane: 4 lis 2012, o 23:10 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No to jeszcze inne podejście do uproszczonego Knight Rajdera ;)

No to jeszcze raz moje podejście :)

Obrazek

No tak mi się spodobał ten obrazeczek co zrobiłeś Mirku, że pomęczyłem jeszcze Knight Rajdera i zapodam coś młodym na ząb ... Zrobiłem zlepek programu swojego, Mirka i Arka :) możecie mnie poprawić, bo pewnie masa błędów programistyczno/logicznych i możliwe, że i ja zaraz usłyszę "to bardzo zła droga", "nigdy tak nie rób", ale działa :lol: i nie ma ani jednego delay 8-) Zatem Timer już się nie kurzy 8-) Do rzeczy:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Oczywiście nie obyło się od "prywatnej porażki" ale dzisiaj mi się już "nie chce" - otóż moim zdaniem do tych celów jest zbędna zmienna j, ale przez 5 minut "wachlowania" warunkami pętli nie udało mi się jej pozbyć :) Więc jak ktoś chce przy kawce to może ją zakomentować - chętnie to zobaczę na samej zmiennej i w obu pętlach :)

PostNapisane: 5 lis 2012, o 08:31 
Użytkownik

No rzeczywiście na mnie był już czas :)

Ale to GesHi zrobił pętlę w pętli, bo się wcięcia poprzesuwały :) One tak naprawdę są po sobie - te for'y :)

// Pierwsza poprawka, a co jak nam gdzieś się zapętli coś i zmienna przekroczy 4? wtedy dupa, całość stoi... : )
No stoi na parę chwil, ale czasowstrzymywacz jest zwiększany przez timer (a to nie stanie) więc zaraz się "przekręci" i znów będzie 4 ... ale w sumie słuszne jest Twoje podejście, więc nie bronię swojego i będę w takich sytuacjach używał > zamiast ==, bo to rzeczywiście bezpieczniejsze :) No i rzeczywiście zmienna j zbędna :) Także dziękuję za zmianę prawie całego kodu :) Jak już się skorzysta z jednego rozwiązania ( tutaj for(;;) ) to ciężko zmienić to na coś innego (przynajmniej dla mnie) ... męczę potem for'a żeby tylko zadziałało mimo, że całość zaczyna wyglądać absurdalnie ( i ja to widzę :), ale ciężko mi zmienić). Wiesz ... ja tu robię tylko dobre wrażenie, a tak naprawdę jestem w tej chwili na niższym poziomie jeśli chodzi o programowanie niż kolega ... np worner.

P.S. Ciekawy zapis i sposób na odwrócenie: " dir = !dir; " :o 8-)

PostNapisane: 5 lis 2012, o 21:03 
Użytkownik

Lol . Spytałem się tylko o program do mrugających diod LED , a tu mi jakieś Fajne kody :) Dziękuję :) Jesteście bardzo mili .

PostNapisane: 9 lis 2012, o 21:36 
Użytkownik

No co? Skończyły już się Wam pomysły jak by tu pomrugać? :) Bo wątek coś przymarł :) Muszę zatem coś z tym zrobić :) Zatem rzucam Wam na pożarcie:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

A może ktoś z początkujących kolegów pokusiłby się do efektu Knight Rider'a (poniżej) dodać PWM między sąsiednimi diodami? Kolega Antystatyczny pokazał już tu na forum jak to można zrobić :)
Obrazek

PostNapisane: 12 lis 2012, o 18:37 
Nowy

Witam.
Mam prośbę o podpowiedź do ostatniego kodu użytkownika NIEBO!
Jak można zmodyfikować kod aby po wyłączeniu zasilania i ponownym załączeniu zmienna "czas" była pamiętana. (Czyli jeżeli ustawie przyciskami pewną wartość zmiennej "czas" to aby po ponownym załączeniu zasilania zmienna ta miała właśnie dalej tą wartość.)
Pewnie musi ona być przechowywana w EEPROM-ie ale jak zdefiniować żeby ją tam zapisać a potem jej jeszcze użyć?

Dziękuję wszystkim za dotychczasowe przykłady. Ja małymi kroczkami ale do przodu-:)

PostNapisane: 24 lis 2012, o 21:30 
Użytkownik

No . To teraz tylko sterowniki do programatora USBasp i wioo z tym !

PostNapisane: 24 lis 2012, o 21:32 
Moderator

B7ackJoker napisał(a):

proszę bardzo oto sterowniki i instrukcja jak go odpalić w każdej windzie ;)

http://mirekk36.blogspot.com/2011/05/ws ... sbasp.html

PostNapisane: 24 lis 2012, o 21:33 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
B7ackJoker napisał(a):

proszę bardzo oto sterowniki i instrukcja jak go odpalić w każdej windzie ;)

http://mirekk36.blogspot.com/2011/05/ws ... sbasp.html

Dziękuję bardzo :)

PostNapisane: 26 sty 2013, o 12:11 
Użytkownik

Chcialem odświeżyć temat oraz pochwalić się swoim największym jak dotąd osiągnięciem w nauce języka C, program napisałem od 0 ;)
Zatem napisałem proste menu które służy do wyboru pomiędzy ośmioma efektami mrugania LED (Jeden efekt wziął przykład z Mirka i się sklonował :D).
Używam dwóch klawiszy:

Klawisz nr.1 służy do wybierania efektu, dodatkowo aby użytkownik nie musiał zliczać ile razy nacisnął już klawisz użyłem osiem diod smd na płytce ATB,
liczba diod zapalonych zależy od numery efektu na którym się aktualnie znajdujemy.
Jeżeli użytkownik naciśnie więcej razy na klawisz niż jest dostępnych efektów, w tym przypadku jest osiem efektów a za dziewiątym naciśnięciem diody LED gasną i żaden efekt nie jest wybrany.
Efekty mogłem wsadzić w pętle nieskończoną lecz nie było takiej potrzeby :mrgreen:

Ok czyli wybraliśmy efekt nr.4 teraz aby ten efekt zastartował trzeba nacisnąć tylko raz klawisz nr.2.

Menu działa świetnie, jedynie efekty mrugania diodami mogłem wymyślić lepsze ;)

Poniżej dwa filmiki jeden po Polsku drugi po Angielsku ponieważ to w pewnym sensie jest do szkoły dla kolegi pisane :)
Co do muzy to nie mam zielonego pojęcia dlaczego taka a nie inna którą wybrałem, jeszcze jedno filmiki są 4min długie reszta to czarny ekran taki błąd :(

Ostatnio edytowano 26 sty 2013, o 15:54 przez osa1313, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 26 sty 2013, o 12:32 
Moderator

No osa1313 ;) jak na stan w jakim byłeś na starcie nauki C .... to powiem że niesamowicie MIŁO się patrzy na efekty jakie osiągasz ;) .... na prawdę fajnie zaczynasz sobie radzić i to w szybkim tempie - gratulacje ..

PostNapisane: 26 sty 2013, o 13:02 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No osa1313 ;) jak na stan w jakim byłeś na starcie nauki C .... to powiem że niesamowicie MIŁO się patrzy na efekty jakie osiągasz ;) .... na prawdę fajnie zaczynasz sobie radzić i to w szybkim tempie - gratulacje ..

Dziękuje za pochwałę i mam nadzieje że niedługo zrobię podobne menu ale tym razem na LCD :)

------------------------ [ Dodano po: 39 minutach ]

Przez przypadek zamknąłem swoje konto youtube :(
Filmiki wrzucę za parę godzin.

OK konto nowe założyłem i filmiki już działają :)

PostNapisane: 28 sty 2013, o 17:24 
Użytkownik

Bardzo fajny bajer.
Czy kolega osa1313 może wrzucić kod do analizy. Już dawno chciałem sobie zrobić takie mrygadełko tylko nie wiedziałem jak się za to zabrać.
Dzięki

PostNapisane: 28 sty 2013, o 17:45 
Użytkownik

augustyn1 napisał(a):
Bardzo fajny bajer.
Czy kolega osa1313 może wrzucić kod do analizy. Już dawno chciałem sobie zrobić takie mrygadełko tylko nie wiedziałem jak się za to zabrać.
Dzięki

Kod wrzucę wieczorem jak będę miał dostęp do swojego komputera, lecz ostrzegam nie jest on najczytelniejszy ;)

PostNapisane: 28 sty 2013, o 21:28 
Użytkownik

OK to jest mój kod do menu :)
Uwagi oraz krytyka mile widziana w końcu po to wrzucam kod aby się czegoś nauczyć od innych ludzi :D

Przepraszam za słabą ortografie w komentarzach :(
język c

PostNapisane: 29 sty 2013, o 01:06 
Użytkownik

W linijce 110 po if () jest ;, tak samo linijka 192 :)

Jedyne co mnie irytuje to mnóstwo odstępów. Ale to kwestia przyzwyczajenia. Mi kod bardziej zwarty się lepiej czyta.
Do tego powiem tak... Switch/Case jest w przypadku avr trochę niefortunna :)

Przerobiłem kod zamieniając wszystkie switch/case na proste if`y. Do tego skracając te wszystkie odstępy.
Kod wygląda w tym momencie tak:
język c

Zobacz, co się dzieje po skompilowaniu takiego kodu:
Obrazek

kod wynikowy PRAWIE 2 RAZY mniejszy!
Tak samo ilość linijek kodu, u Ciebie około 270, u mnie 170 - każdy ma prawo robić jak chce. Im mniej tym lepiej :P (u mnie dba o to własnoręcznie ustawiony autoformater kodu bazujący na K&R).

Tutaj może nie ma to dużego sensu, ale poszczególne efekty proponowałbym zawrzeć w osobnych funkcjach, co by jeszcze bardziej uczytelniło kod :)

Tyle ode mnie :) Pamiętaj - też jestem początkujący, ale uwagi swoje mogę mieć :P

PostNapisane: 29 sty 2013, o 09:53 
Moderator

Domanoid napisał(a):
Pamiętaj - też jestem początkujący, ale uwagi swoje mogę mieć :P

Pewnie że tak, tym bardziej że bardzo słuszne uwagi i pomocne.

Domanoid napisał(a):
Jedyne co mnie irytuje to mnóstwo odstępów. Ale to kwestia przyzwyczajenia. Mi kod bardziej zwarty się lepiej czyta.
Do tego powiem tak...

Zdecydowanie popieram.

Domanoid napisał(a):
Switch/Case jest w przypadku avr trochę niefortunna :)

No tu się trochę nie zgodzę ale tylko z takim generalizowaniem, dlatego że nie zawsze podczas programowania w C akurat różnica wielkości kodu wynikowego ma największą wagę, czasem czytelność kodu a czasem (w zależności od konstrukcji) kodu i switch/case może wypaść lepiej jeśli chodzi np o czas ;) ..... więc tylko taka drobna uwaga żeby nie pomyśleć że w przypadku AVR switch/case jest niepotrzebny

Domanoid napisał(a):
(u mnie dba o to własnoręcznie ustawiony autoformater kodu bazujący na K&R).

A tu sam dopytam, bo widzę że u ciebie to pełno takich gadżetów ;) .... o co tu dokładniej chodzi ? co to za autoformater ? ;)

Domanoid napisał(a):
Tutaj może nie ma to dużego sensu, ale poszczególne efekty proponowałbym zawrzeć w osobnych funkcjach, co by jeszcze bardziej uczytelniło kod :)

I to jest chyba esencja całego programowania w C ....

jak najszybciej sięgać po funkcje po to aby pętla While była prawie pusta - co najwyżej wywoływanych z niej kilka funkcji ;)

PostNapisane: 29 sty 2013, o 17:06 
Użytkownik

Domanoid napisał(a):
W linijce 110 po if () jest ;, tak samo linijka 192 :)......

Domanoid nie wiem kiedy ten znak tam się wkradł ale wiem że go nie powinno tam być ;) myślę że przy dodawaniu komentarzy wieczorkiem dwa takie błędy mi się zdarzyły :(

Hmm odstępy też mnie irytują ale jak tylko będę miał czas to przywrócę program do porządku :)

A co do switch i ifów pierwsze menu było napisane z wykorzystaniem ifów lecz w książce zauważyłem że można używać switch i case do zrobienia prostego menu,
i dla praktyki chciałem zobaczyć czy mi się w ogóle uda no i efekt mojej pracy widać na filmiku :)

Co do funkcji to miałem zamiar się nimi zająć w ten weekend ponieważ nie będę ukrywał ale kod z funkcjami wygląda dużo lepiej ale to dla mnie nadal czarna magia choć spróbuje to opanować :) no i jak Mirek pisze
Cytuj:
jak najszybciej sięgać po funkcje po to aby pętla While była prawie pusta - co najwyżej wywoływanych z niej kilka funkcji ;)

Jak tylko poprawie kod to wrzucę tutaj bo z tymi funkcjami nie będzie łatwo :D

PostNapisane: 30 sty 2013, o 00:54 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Domanoid napisał(a):
(u mnie dba o to własnoręcznie ustawiony autoformater kodu bazujący na K&R).

A tu sam dopytam, bo widzę że u ciebie to pełno takich gadżetów ;) .... o co tu dokładniej chodzi ? co to za autoformater ? ;)

Krótki filmik lepszy od 1 000 000 słów (zdjęcie lepsze od 1000 :P).
http://youtu.be/yl5Km0jBxro
Od połowy pokazuję gdzie są ustawienia, każdy ustawia pod siebie. Niestety tych dodatkowych spacji samo nie potrafi poprawić, bo w sumie program nie wie gdzie są one potrzebne a gdzie nie.
Lepiej oglądać na yt na pełnym ekranie. Nagrane na szybko :)

Kiedy lepiej używać switch/case? Bo jak wiadomo znacznie zwiększa rozmiar kodu. Kiedy jest szybsze od if/else if?

PostNapisane: 30 sty 2013, o 09:02 
Użytkownik

Doman niezłe narzędzie a zwłaszcza jak trzeba sprawdzić kogoś innego kod, a wygląda jak ten mój powyżej :)
Doman zapewniam cie że reszta moich kodów wygląda dużo lepiej tylko ten tak się rozlazł :(

PostNapisane: 30 sty 2013, o 14:27 
Użytkownik

Dałeś kod prosząc o krytykę :) to skrytykowałem ;)
A kod mógł równie dobrze się rozwlec przy wklejaniu na forum. Ładnie mi posłużył do pokazania funkcji autoformatowania :P

Ogólnie jeśli jest napisany od zera, od początku przez ciebie to wyszło naprawdę fajnie, oprócz tych kilku rzeczy wyszczególnionych wyżej :)

Spróbuj jako ćwiczenie przepisać ten sam kod ale poszczególne efekty umieścić w funkcjach które będą wywoływane z while(1). Nawet bez callbacków czy system flag. Takie proste funkcje "void efekt1 (void) {}" :)

PostNapisane: 30 sty 2013, o 15:46 
Moderator

No dzięki za filmik specjalnie dla mnie ;) ..... kurczę tą opcję widziałem wcześniej ale zawsze jakoś o nie zapominałem .... itp ... Myślałem też że teraz instalujesz jakiś specjalny Plugin

ale dzięki temu - filmikowi - NA PEWNO już sobie to zapamiętam (a przynajmniej na dłużej) ;)

PostNapisane: 30 sty 2013, o 16:46 
Użytkownik

Domanoid napisał(a):
Spróbuj jako ćwiczenie przepisać ten sam kod ale poszczególne efekty umieścić w funkcjach które będą wywoływane z while(1). Nawet bez callbacków czy system flag. Takie proste funkcje "void efekt1 (void) {}" :)

Przez kolejne parę dni podszlifuję kod i go umieszczę na forum jak będzie gotowy :)

PostNapisane: 31 sty 2013, o 16:57 
Użytkownik

Antystatyczny napisał(a):
No Osa... pojechałes po bandzie :) A i fajnie wiedzieć, że switch case generuje więcej kodu... Póki co nie zaprzątałem tym sobie głowy, ale wrócę na to uwage w moich kolejnych "projektach". Osa już mnie dzisiaj podpytywał o funkcje, czyli możemy się spodziewać, że na dniach powstanie coś nowego ;)

Może będzie coś nowego :)
Tak funkcje zjadam po małym kawałku, bo jednak nie przywiązywałem do nich tyle uwagi ile powinienem na samym początku :(

Na początek moje funkcje wyglądają tak jak Doman pisze

void efekt1 (void)
{

}

------------------------ [ Dodano o 18:50 ]
Poniżej wklejam kod jaki napisałem używając funkcji :)
Krytyka mile widziana w końcu na niej człowiek się uczy cale życie.

język c

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Kod jest ładnie poukładany w eclipse, ale na forum się rozjeżdża dlatego wrzucam linka do dropa :)
http://db.tt/0R0XOxVp

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 7 lut 2013, o 00:27 
Użytkownik

Bardzo elegancko!
Jak oceniasz poziom trudności w korzystaniu z funkcji?

PostNapisane: 8 lut 2013, o 20:32 
Użytkownik

Domanoid napisał(a):
Bardzo elegancko!
Jak oceniasz poziom trudności w korzystaniu z funkcji?

Nie jest to takie trudne, ale muszę przyznać że jeszcze sporo nauki przede mną na temat funkcji :)
Teraz chociaż pętla wygląda elegancko :)

Edytowane 10/02/2013

Zrobiłem nowe menu lecz tym razem wykorzystałem wyświetlacz LED, zapraszam do obejrzenia filmu poniżej :)

PostNapisane: 13 lut 2013, o 15:01 
Użytkownik

No no, widzę, że kolega Osa nie zasypywał gruszek w przysłowiowym popiele. Jestem pod wrażeniem i to dużym postępu w nauce. Notabene niektóre efekty są bardzo ciekawe, np. Nr 4. Oby tak dalej, postępy widać znaczne.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1