Witam projekt jeszcze nie skończony, ale warto pokazać chociaz zasade dzialania. Atmega328, esp8862, czujnik si7219. Czas pobierany jest z sieci z serwera NTP, skryptem LUA. Komunikacja atmega=>esp po uart. Zostala kosmetyka i dodanie kilku funkcji, np odczytywanie tablicy, widac ze sa dodatkowe znaki..
Zasadniczo ok , jak na wczesną wersję alfa ... doszlifować jednak wiele musisz z tego co widzę ....
Napisy wyśrodkować , podczas przewijania ukrywać poprzednie (przesuwać za ramkę) ale to już kosmetyka
Gdybyś robił własną pcb dedykowaną pamiętaj żeby w okolicy anteny zostawić 5-10mm miejsca w ten sposób nie stracisz walorów połączenia ...
_________________ Zbuduj swój system [url=https://helion.pl/ksiazki/w-labiryncie-iot-budowanie-urzadzen-z-wykorzystaniem-ukladow-esp8266-i-esp32-andrzej-gromczynski,wlablo.htm#format/d]IOT[/url]
Wiem że kosmetyka,chciałem się pochwalić nocna walka:)... Generalnie za dużo wyświetla (niepotrzebne znaki) trzeba zrobić sprawdzanie IP, i cała logikę:) Układ ma działać tak,że już ma swój wewnetrzny zegar i będzie tylko się synchronizować z siecią,trzeba to tylko ogarnąć. Do tego będzie też możliwość wysyłania do zegara co się chce(jakoś tekst). Pochwalę się jak będzie gotowy.
Zapowiada się ciekawie więc sam wiesz , przed matrycą dobrze było by dać mleczną plekse lub ciemniejszy filtr dymiony lub czerwony ...
ale ogólnie jak powiedziałem to kosmetyka , zapowiada się projekt super dlatego też gratulacje się należą ...
(margines)
zasadniczo mozna by wykorzystać samego tensilica , ma dość mocy , choć aplikacja pewnie by zużyła sporo zasobów niemniej flasha jest w tym modelu sporo ... ale ramu 38K tylko .... niemniej przemyślane zarządzanie i obeszło by się bez arduino
_________________ Zbuduj swój system [url=https://helion.pl/ksiazki/w-labiryncie-iot-budowanie-urzadzen-z-wykorzystaniem-ukladow-esp8266-i-esp32-andrzej-gromczynski,wlablo.htm#format/d]IOT[/url]
ależ ja innego języka nie mam na myśli cały czas piszę w C na ESP, omijam wynalazki typu Lua
Lekki update, teraz tylko wyciagnac czas i zrobic synchro;)
Mial byc tylko termometr, wyszlo jak zwykle. Czas jest lokalnie napedzany przez atmege i raz na godzine bedzie pobierany z sieci i ustawiany. Moze bedzie jakas apka do wyslania czegos ba led, moze jakies info z sieci..pogoda? Temperatura lokalnie z czujnika si. Cala obsluga siedzi na atmedze, wiem ze da sie prosciej, ale to takie cwiczenie C;) Co by tutaj jeszcze dodac do tego zegarka? Moze pilota do ustawiania danych do AP? Aha, zegarek potrafi sie laczyc z open hotspotami, niestety w domu mam tylko telefon z taka opcja;) Najpierw sprawdzane sa wpisabe AP, a jsk nie ma takich w zasiegu, szuka open.
Update.. Dziala juz pobieranie z sieci i synchronizacja. Pierwsza czesc filmu to dzialanie jak jest zdefiniowana siec wifi w zasiegu, druga czesc jak nie ma sieci i szukamy HotSpot. Znaleziony hotspot z telefonu, specjalnie bez dostepu do internetu, pokazuje co sie dzieje jak nie ma netu,jakby byl, synchro by zadzialalo.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości