Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 lis 2024, o 07:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: LCD w ZL3AVR
PostNapisane: 7 lis 2012, o 19:49 
Użytkownik

Hej, obecnie uczę się programować na płytce startowej znajomego - ZL3AVR. Uczyłem się na podstawie kursu niejakiego abxyz ze strony: http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=4&aid=8 i tak doszedłem do zadania z panelem LED. Niestety po podłączeniu zestawu na mojej płytce wyświetlacz nie reaguje. Może ktoś kiedyś pracował z tą płytą startową i będzie mi w stanie zdradzić dlaczego nic się u mnie nie wyświetla? :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lis 2012, o 19:57 
Użytkownik

Problem polega na tym że w kursie obsługa lcd odbywa się z wykorzystaniem odczytu falgi zajętości(sterowanie pinu R/W przez mikrokontrolera) a w twoim zestawie najprawdopodobniej(znając te zestawy uruchomieniowe od ZLAVR to prawie pewne) pin R/W jest na stałe zwarty do masy na stałe co wg mnie jest karygodne. Rozwiązania są dwa: sprzętowe - bolesne (budowa dodatkowego modułu z wyświetlaczem lcd) lub programowe czyli wprowadzenie opóźnień w odpowiednich procedurach obsługi wyświetlacza(nie powiem ci jakie to procedury bo jestem zawalony matematyką na studiach i powoli mam luki pamięci jeśli chodzi o te sprawy :? ).

Pozdrawiam!

PostNapisane: 7 lis 2012, o 20:11 
Użytkownik

Właśnie bałem się, że to jest spowodowane tym nieszczęsnym pinem rw... No ale musi być jakiś sposób obejścia tego problemu choćby programowo, bo jakoś to musi działać. Niestety dokumentacja do tej płytki jest strasznie uboga, a nie umiem znaleźć podpowiedzi w tej sprawie na gugolu.

PostNapisane: 7 lis 2012, o 20:14 
Moderator

Pewnie, że jest sposób - w pierwszej mojej książce masz ładną bibliotekę, którą można skonfigurować dla LCD zarówno gdy LCD jest podłączony do GND jak i do procesora.

A o ubogiej dokumentacji nie pisz - bo spokojnie z netu można pobrać schematy zwykle do wszystkich zestawów AVT. Poza tym po co nawet dokumentacja jeśli chcesz sprawdzić czy pin RW jest zwarty do GND. Bierzesz miernik/brzęczyk w łapki i sprawdzasz czy pin RW od LCD ma zwarcie z GDN, albo czy w okolicy LCD nie ma jakiejś zworki - i ew zwarcia z tą zworką, bo może można przełączyć do procka?

PostNapisane: 7 lis 2012, o 20:34 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
A o ubogiej dokumentacji nie pisz - bo spokojnie z netu można pobrać schematy zwykle do wszystkich zestawów AVT.

Dokumentacja jest, ale o LCD są tam 3 zdania - dosłownie :). http://www.btc.pl/pdf/zl3avr.pdf

mirekk36 napisał(a):
Poza tym po co nawet dokumentacja jeśli chcesz sprawdzić czy pin RW jest zwarty do GND. Bierzesz miernik/brzęczyk w łapki i sprawdzasz czy pin RW od LCD ma zwarcie z GDN(...)

Schemat oglądałem i widziałem, że RW jest zwarte do masy. Może źle napisałem wcześniej, bałem się, że problemem będzie podpięcie pinu RW do masy zamiast do portu PA1 jak jest napisane w kursie.

mirekk36 napisał(a):
(...) albo czy w okolicy LCD nie ma jakiejś zworki - i ew zwarcia z tą zworką, bo może można przełączyć do procka?

Co do zworki, to też szukałem na starcie, czy nie ma jakiegoś przełącznika na zasilanie zewnętrzne etc. niestety nie udało mi się znaleźć.

mirekk36 napisał(a):
Pewnie, że jest sposób - w pierwszej mojej książce masz ładną bibliotekę, którą można skonfigurować dla LCD zarówno gdy LCD jest podłączony do GND jak i do procesora.

Co do książki, to jeszcze niestety nie dorobiłem się na nią, ale w najbliższych tygodniach mam zamiar kupić w końcu zestaw. :P

PostNapisane: 7 lis 2012, o 20:41 
Moderator

Posłuchaj ale co tu szukać jakichś wzmianek w dokumentacji na temat LCD i nie wiadomo czego. Przede wszystkim masz schemat a na schemacie jak byk jest że RW podłączony obrzydliwie do GND, zresztą jest nawet rysunek płytki PCB i tam też widać wprost - 5 pin od lewej - jest przysmarowany do GND :(

więc weź ostry nożyk, odciap tą masę od tego pinu i wyprowadź sobie przewodem RW do procka. Tzn weź przewód połączeniowy, obetnij jedną końcówkę, przylutuj do tej nogi odciętej od GND a drugą końcówkę podłącz sobie gdzieś do pinu procka i po zawodach.

PostNapisane: 7 lis 2012, o 21:56 
Użytkownik

Ależ oczywiście że RW jest w ZL3 zwarty do masy , i musisz sobie poszukać biblioteki która współpracuje z RW na GND i to wszystko,
a jak nie chcesz , to wystarczy od spodu przeciąć ścieżkę RW i podlutować do pinu goldpina w ten sposób uzyskujesz możliwość podłączenia
Pinu RW zarówno do GND jak i do Pinu Procka

Oczywiście rozumiem że znajomemu nie będziesz kroił i skrobał płytki
w tym wypadku pozostaje tylko zmiana biblioteki na inna :)

PostNapisane: 7 lis 2012, o 22:25 
Użytkownik

Całość rozchodziła się o podłączenie pinu r/w do procka. Niestety przy pierwszej konfiguracji coś zmaściłem i uznałem, że brak RW nie jest przyczyną, więc przetestowałem wszystko co możliwe, by po 1,5h wrócić do punktu wyjścia. :) Problem rozwiązany, dzięki za pomoc. :)

Strefa czasowa: UTC + 1