mirekk36 napisał(a):
A o ubogiej dokumentacji nie pisz - bo spokojnie z netu można pobrać schematy zwykle do wszystkich zestawów AVT.
Dokumentacja jest, ale o LCD są tam 3 zdania - dosłownie
.
http://www.btc.pl/pdf/zl3avr.pdfmirekk36 napisał(a):
Poza tym po co nawet dokumentacja jeśli chcesz sprawdzić czy pin RW jest zwarty do GND. Bierzesz miernik/brzęczyk w łapki i sprawdzasz czy pin RW od LCD ma zwarcie z GDN(...)
Schemat oglądałem i widziałem, że RW jest zwarte do masy. Może źle napisałem wcześniej, bałem się, że problemem będzie podpięcie pinu RW do masy zamiast do portu PA1 jak jest napisane w kursie.
mirekk36 napisał(a):
(...) albo czy w okolicy LCD nie ma jakiejś zworki - i ew zwarcia z tą zworką, bo może można przełączyć do procka?
Co do zworki, to też szukałem na starcie, czy nie ma jakiegoś przełącznika na zasilanie zewnętrzne etc. niestety nie udało mi się znaleźć.
mirekk36 napisał(a):
Pewnie, że jest sposób - w pierwszej mojej książce masz ładną bibliotekę, którą można skonfigurować dla LCD zarówno gdy LCD jest podłączony do GND jak i do procesora.
Co do książki, to jeszcze niestety nie dorobiłem się na nią, ale w najbliższych tygodniach mam zamiar kupić w końcu zestaw.