Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 04:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lut 2017, o 08:54 
Użytkownik

PITERK napisał(a):
Czy zdradzisz w jakiej dzielnicy te lokum?

Ponieważ ja mieszkam na Białołęce to preferuję te okolice - chociażby nawet ze względu na ceny wynajmu lokali...
A i dojazd jest bardzo dobry dzięki metru i tramwajom. Jest też sporo miejsca na zaparkowanie samochodów :)
Jeśli jednak znajdzie się osoba, która ma możliwość załatwienia za darmo lokalu w innej części Warszawy, to nie mam nic przeciwko :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lut 2017, o 09:24 
Użytkownik

Na Białołękę mam przysłowiowy rzut beretem. :) z Ząbek.
Nitki metra kończą się na Wileńskim i Żoliborzu, kontynuacja trasy tramwajem/ztm'em.
Mi będzie pasowało gdziekolwiek. :)

PostNapisane: 27 lut 2017, o 10:37 
Użytkownik

No to Panowie jest już nas 16 osób :-)
Ja bardzo się cieszę i w takim razie może już czas, aby wstępnie zastanowić się, kiedy mogłoby odbyć się pierwsze spotkanie klubowe? :-)
Może jakoś koniec marca, początek kwietnia? Nie wiem Grzegorz jakie są możliwości lokalowe, to znaczy od kiedy, w jakich godzinach, czy sobota, czy niedziela itd.

Czy chcemy jakoś wstępnie przemyśleć tematy do poruszenia na spotkaniu (wtedy można byłoby się jakoś przygotować), czy też pierwsze spotkanie po prostu będzie tematycznie spontaniczne? :-)

PostNapisane: 27 lut 2017, o 11:39 
Użytkownik

A np. 11 kwiecień lub dowolna następna sobota :)
Bo dwa weekendy ostatni marca i pierwszy kwietnia będę miał problem.

PostNapisane: 27 lut 2017, o 15:25 
Nowy

Uczęszczałem na PLUGach linuksowych kiedyś, a teraz będzie: PAUG == Polish Atnel User Group :D, konkretniej WarAUG - Bojowniczo :)

PostNapisane: 27 lut 2017, o 16:02 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Też chętnie bym się zapisał, ale ze względu na pracę również w niektóre weekendy, pewnie nie zawsze terminy będą mi pasować. Jeżeli mogę tak od czasu do czasu się pojawić, to proszę mnie zapisać.

PostNapisane: 27 lut 2017, o 16:08 
Użytkownik

SiB napisał(a):
Uczęszczałem na PLUGach linuksowych kiedyś, a teraz będzie: PAUG == Polish Atnel User Group :D, konkretniej WarAUG - Bojowniczo :)

Hę, dobre. No to może mały konkursik na nazwę? :lol:

MikieMan napisał(a):
Ja bardzo się cieszę i w takim razie może już czas, aby wstępnie zastanowić się, kiedy mogłoby odbyć się pierwsze spotkanie klubowe?
Może jakoś koniec marca, początek kwietnia? Nie wiem Grzegorz jakie są możliwości lokalowe, to znaczy od kiedy, w jakich godzinach, czy sobota, czy niedziela itd.

Mikołaj, spokojnie :) Wiem, że energia Ciebie rozsadza, ale nie spodziewałem się tylu chętnych :), a prawdopodobnie jeszcze może ktoś dołączyć. Salę mam, ale na 10, może max 12 osób - więc w tej sytuacji zacząłem już szukać lokalu. Właśnie dzisiaj "zabookowałem" spotkania na przyszły tydzień w sprawie dostępu do dużo większej sali - jak coś będę wiedział, to oczywiście poinformuję wszystkich.

W każdym razie bardzo się cieszę na myśl takich spotkań i im szybciej to nastąpi - tym lepiej :)

PostNapisane: 27 lut 2017, o 18:44 
Użytkownik

W Warszawie działa tzw. Hackerspace - robiony na wzór zagranicznych "spejsów". Ale aby zostać członkiem trzeba płacić składkę - wtedy kiedy się tym interesowałem było to 100zł miesięcznie, nie wiem jak teraz. Pieniądze te idą na utrzymanie lokalu, prąd, zakup materiałów, itp....
Sam kiedyś przymierzałem się do zapisania, ale z jednej strony to stały dodatkowy koszt, a z drugiej - sam już nieźle sobie wyposażyłem warsztacik i możliwość skorzystania z narzędzi czy przyrządów nie jest już taka nęcąca :-)
Przy czym oni mają tematykę znacznie szerszą niż tylko elektronikę - zdarzały się na przykład eksperymenty z dziedziny biologii, itd... Nie każdego to akurat interesuje.

Jak rozumiem, tutaj mielibyśmy do czynienia raczej z "klubem dyskusyjnym", gdzie nie ma żadnych stałych przyrządów, narzędzi, wyposażonego warsztatu, itp....Bo wtedy lokal musiał by być wynajęty na stałe, a kolega autor pomysłu chyba takim nie dysponuje :roll:
Co nie przeszkadza zabrać ze sobą jakiś ruchomych urządzeń czy elementów elektroniki - jeśli ktoś chciałby takowe pokazać innym :-)
Zresztą - kto wie jak się taka idea może w przyszłości rozwinąć ;-)

Jeżeli idea spotkań charakteryzowała by się jakąś cyklicznością, to obecność raz większej, raz mniejszej liczby uczestników (nie każdemu wypada akurat dobry czas - pewnie nie ma możliwości, aby wszyscy akurat w jednym dniu mieli wolne) jest nawet wskazana - nie wszyscy się zmieszczą :-)

Nazwa?....Może po prostu krótko - Elektroklub? :-)

Tematyka raczej spontaniczna typu "Co kto aktualnie ma ciekawego na tapecie", nowinki techniczne, wymiana doświadczeń, itp... Chyba, że ktoś czuje się na siłach poprowadzić jakiś wykład/prezentację/whatever :-)

--
Pozdrawiam

Jado

ps. Ja też mam blisko na Białołękę - z Bródna ;-)

PostNapisane: 27 lut 2017, o 19:37 
Użytkownik

Wydaje mi się, że i tak z pewnym wyprzedzeniem trzeba ustalać jakieś tematy. Spontanicznie nie ma sensu, a tak zawsze można się wcześniej przygotować.

Moim zdaniem fajnym pomysłem na przyszłość byłaby koncepcja stworzenia wspólnie jakiegoś urządzenia. Można na forum ustalić termin spotkania i rozdzielić się pracą. Ktoś może PCB zaprojektować, kto inny zrobić, a jeszcze kolejna osoba może zająć się obudową - np. na drukarce 3D. Za to na miejscu polutować, złożyć i trochę pokodować. ;)

To tylko przykład, a pokazuje jak razem i stosunkowo niewielkim kosztem (czasu) można coś fajnego zrobić. :D

Pozdr.
Michał

PostNapisane: 27 lut 2017, o 21:08 
Nowy

Odnośnie lokalu to mam pewien pomysł.

Nasze spotkania zapewne odbywały by się w sobotę i w niedzielę więc w tym czasie najwięcej pustych sal jest w szkołach.
Niektóre wynajmują takie sale na różne wykłady i inne spotkania. Nie wiem jakie to mogą być koszty ale nie powinny być wysokie.
Większość z nas chętnie będzie wspominać szkolne lata w szkolnej ławce, a i wiedza powinna lepiej się przyswajać.
Zaplecze techniczne w szkole powinno być odpowiednie dla takich spotkań ławki są, tablica jest, parking z reguły jest i zwykle pusty trzeba zabrać tylko przedłużacze i można działać.

Jutro postaram się dowiedzieć w szkołach w Ursusie o możliwości wynajęcia sali i jakie to mogą być koszty to będzie jakiś pogląd na sytuację.
Jeśli pomysł wam się spodoba to proszę popytać w szkołach w innych dzielnicach będzie jakaś skala porównawcza i można wybrać optymalny wariant dla każdego.

PostNapisane: 27 lut 2017, o 21:15 
Nowy

W sumie dobry pomysł. Ja jutro zapytam w szkole na Woli.

Pozdrawiam

PostNapisane: 27 lut 2017, o 21:40 
Użytkownik

Sam chodzę jeszcze do Liceum, zatem mogę zapytać się u siebie. (Ochota)

PostNapisane: 27 lut 2017, o 23:04 
Użytkownik

PawelBidzinski napisał(a):
Jutro postaram się dowiedzieć w szkołach w Ursusie o możliwości wynajęcia sali i jakie to mogą być koszty to będzie jakiś pogląd na sytuację. Jeśli pomysł wam się spodoba to proszę popytać w szkołach w innych dzielnicach będzie jakaś skala porównawcza i można wybrać optymalny wariant dla każdego.

Ostudzę tylko Wasze zapędy - w każdej szkole TRZEBA wcześniej się umówić z dyrekcją na spotkanie i rozmowę w takich kwestiach...
Nie wiem jakie to mogą być koszty ale nie powinny być wysokie.

No to Cię zmartwię - cena wynajmu sali w szkole na Mokotowie to średnio 75zł/godzinę lekcyjną :) w weekend - o ile uda Ci się wynająć...

Jeśli już będziecie takie "lokalowe" rozmowy przeprowadzać, to jednym z naszych atutów jest możliwość przeprowadzania raz na jakiś czas pokazów elektroniki, robotyki na szkolnych eventach. Czasami to działa bardzo mocno na dyrektorów i zgadzają się nieodpłatnie użyczać sal!

Jado napisał(a):
Jak rozumiem, tutaj mielibyśmy do czynienia raczej z "klubem dyskusyjnym", gdzie nie ma żadnych stałych przyrządów, narzędzi, wyposażonego warsztatu, itp....Bo wtedy lokal musiał by być wynajęty na stałe, a kolega autor pomysłu chyba takim nie dysponuje :roll:
Co nie przeszkadza zabrać ze sobą jakiś ruchomych urządzeń czy elementów elektroniki - jeśli ktoś chciałby takowe pokazać innym :-)
Zresztą - kto wie jak się taka idea może w przyszłości rozwinąć ;-)

Tak jak pisałem - mam do dyspozycji lokal , ale jest on za mały jak na już zadeklarowaną grupę. Mając to na uwadze umówiłem się z dyrekcjami 3 szkół na rozmowy w kwestii wynajmu sal - co wyjdzie zobaczymy. Dlatego, jeśli macie takie możliwości - to szukajcie.

Pierwsze spotkanie potraktujmy bardziej jako poznanie siebie - jako taki spontan :lol: Myślę, że wtedy wyklaruje się temat kolejnych spotkań, ewentualnych potrzeb itp. Ważne, że się spotkamy - to już będzie jakiś sukces! Małymi kroczkami pójdziemy dalej :!:
Być może kiedyś będziemy mieli własne lokum - najlepiej z pełnym oprzyrządowaniem do amatorskiego uprawiania naszego hobby - na tę chwilę nie widzę problemu, aby taki sprzęt zabierać ze sobą na spotkania. Ja dysponuję jakimś tam wyposażeniem i nie zawaham się go zabierać na wspólne spotkania :)

PostNapisane: 28 lut 2017, o 05:30 
Użytkownik

W takim razie na spokojnie :-) zobaczymy co uda się załatwić w kwestii sali.
Przyszedł mi jeszcze do głowy pewien pomysł, gdzie lokal jest za free i warunki dobre, tyle tylko, że jakieś prace techniczne nie wchodziłyby w grę i jest to forma ogólnodostępnej przestrzeni.
Mianowicie w niektórych centrach handlowych są tzw. OpenSpace'y, więc ewentualnie na pierwsze spotkanie zapoznawcze miejsce tego typu chyba byłoby OK.

PostNapisane: 28 lut 2017, o 16:50 
Nowy

Witam ponownie

Dzisiaj udało mi się uzyskać trochę wstępnych telefonicznych informacji na temat lokalu.

W szkole podstawowej w Ursusie można wynająć salę za kwotę 26 netto za godzinę co daje kwotę 256zł za 8 godzin.
Pozostałe opcje w postaci sal konferencyjnych wypadają trochę blado i tak dla sali około 20 osób i 8 godzin spotkania ceny kształtują się następująco:

Hotel Czerniewski 500zł brutto tam gdzie były warsztaty
Hotel Rest 700zł brutto
PIAP 650 netto
Najtaniej znalazłem za 350 netto w centrum warszawy ale sala mała i małe stoliki tylko na notes i ołówek.

Tak więc spotkania w szkole finansowo wypadają nieźle i można je rozważyć.
Jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę pisać, może ktoś pracuje w firmie, która ma własną salę konferencyjną a w weekend jest pusta może była by możliwość wynajęcia za symboliczny grosik.

PostNapisane: 28 lut 2017, o 17:08 
Użytkownik

Hotel Czerniewski 500zł brutto tam gdzie były warsztaty
Hotel Rest 700zł brutto
PIAP 650 netto
Najtaniej znalazłem za 350 netto w centrum warszawy ale sala mała i małe stoliki tylko na notes i ołówek.

Dzięki za info.
Kto szuka ten znajdzie - ja ze swojego doświadczenia wiem, że da się dogadać z dyrekcjami szkół na zasadzie współpracy - za dodatkowe zajęcia dla dzieci lub pokazy na szkolnych imprezach :)
Nie jest sztuką płacić - zobaczcie, za te pieniądze można zakupić np. oscyloskop, stacje lutującą itp.

PostNapisane: 28 lut 2017, o 18:27 
Użytkownik

Ja tez dziękuję Paweł za prześwietlenie tematu sali, niemniej jednak zgadzam się z Grześkiem.
Takie kwoty płacić za salę to raczej nie będzie atrakcyjne dla większości osób.
Poza salami w szkole to bym jednak proponował empirycznie chociaż raz sprawdzić taki publiczny darmowy WorkSpace.

Najlepszym rozwiązaniem jest Grzesiek Twój pomysł czyli forma barterowego rozliczenia ze szkołą. Przecież takie zajęcia zrobić dla dzieciaków to też wielka frajda, ja jakby co to się na takie rozwiązanie chętnie piszę :-)
Możemy zrobić przy okazji warsztatów np. 2h pokazów dla młodzieży, po czym kolejne 6h posiedzieć już dla siebie :-)

PostNapisane: 28 lut 2017, o 22:24 
Nowy

Idea barterowego rozliczenia również mi się podoba ale z realizacją może być trudno żeby przekonać dyrekcję szkół ale spróbować warto.
Na początek mam propozycję spotkania się w jakimś lokalu, parku itp łatwiej wtedy omówić nasze potrzeby i lepiej się poznać a wtedy łatwiej będzie działać.

Co do lokalu to mam jeszcze dwa pomysły które podaję pod dyskusję.
Pierwszy to domy kultury często mają warunki lokalowe do takich celów i spotkań jak również same organizują takie różne kółka zainteresowań więc można to przemyśleć.

Drugi pomysł może budzić emocje ale widzę w nim potencjał a mianowicie są to parafie.
Wiele z nich posiada różne sale katechetyczne, które stoją puste a można by je wykorzystać z pożytkiem a przy okazji może nawet udało by się zainteresować kilka zbłąkanych dusz :twisted: elektroniką i programowaniem.
Tak więc proszę przemyśleć propozycję i w niedzielę podpytać proboszcza :D

Odnośnie kosztów sali to znaleźć taką bez opłat będzie ciężko ale jakby się udało obniżyć je do kwoty 100-150 zł to wychodzi średnio po 5zł od osoby tak więc chyba do przyjęcia dla wszystkich.

PostNapisane: 28 lut 2017, o 22:52 
Użytkownik

Co do lokalu to mam jeszcze dwa pomysły które podaję pod dyskusję.
Pierwszy to domy kultury często mają warunki lokalowe do takich celów i spotkań jak również same organizują takie różne kółka zainteresowań więc można to przemyśleć.

No to tu się zdziwisz... Nie chcę nikogo zniechęcać, ale mam sporo doświadczenia w wynajmowaniu sal i prowadzeniu zajęć i uwierz mi - Domy Kultury to jedne z ostatnich miejsc, gdzie można wynająć salę... A jak juz taki się znajdzie to "średnia warszawska" to 200zł/h :)

Drugi pomysł może budzić emocje ale widzę w nim potencjał a mianowicie są to parafie.
Wiele z nich posiada różne sale katechetyczne, które stoją puste a można by je wykorzystać z pożytkiem a przy okazji może nawet udało by się zainteresować kilka zbłąkanych dusz :twisted: elektroniką i programowaniem.
Tak więc proszę przemyśleć propozycję i w niedzielę podpytać proboszcza :D

No aż się popłakałem ze śmiechu :lol: sorki, ale nie mogłem...

Jak mi znajdziesz takiego proboszcza, to sam dam na tacę :) No chyba, że zadeklarujesz zrobienie gadającej figurki na datki :) - to wtedy masz szansę na swój pomysł :)

Idea barterowego rozliczenia również mi się podoba ale z realizacją może być trudno żeby przekonać dyrekcję szkół ale spróbować warto.

NAJWAŻNIEJSZE - nie wolno iść na rozmowę z dyrekcją z pustymi rękami - trzeba się przygotować! Zabrać ze sobą ze dwa-trzy roboty, jakiś działający zestaw DEMO, garść elementów elektronicznych, płytkę stykową z działającym pająkiem - ogólnie mieć kilka asów w rękawie! Inaczej to powiedzą Ci znaną regułkę - kasa albo nici ze współpracy! Uwierzcie mi - to działa, a szczególnie jak się zaproponuje promocję szkoły i darmowe pokazy a nawet zajęcia dla uczniów!

PostNapisane: 28 lut 2017, o 23:32 
Użytkownik

A tak przy okazji tematu - czy bywacie może na Wolumenie? To typowo elektroniczne miejsce :-)
Czasami można by się spotkać i pogadać, jednocześnie łażąc sobie po stoiskach.
A idzie ku lecie, więc pogoda będzie coraz ładniejsza i plenery będą zachęcały do przebywania na nich ;-)

PostNapisane: 1 mar 2017, o 09:24 
Użytkownik

No ja w ramach pracy domowej odwiedziłem wczoraj centrum handlowe Auchan na obrzeżach Warszawy, gdzie wiedziałem, że jest fajny i spory WorkSpace.
Niestety strasznie się rozczarowałem, że ponad rok był lokal a tu nagle ZONK.
Lokalu już nie ma tylko nowy sklep :-/ Widać, takie inicjatywy są nieopłacalne i mało kto korzystał.

Ostatecznie możemy spotkać się np. w Arkadii na górze, gdzie są restauracje. Jest tam mnóstwo miejsc, wygodnych i gniazda też są :-)
Prac technicznych nie wykonamy, ale spokojnie z laptopami na kilku stolikach można się rozłożyć, tak jak ma to w zwyczaju młodzież szkolna i akademicka :-)
Zwłaszcza, że np. w sobotę i tym bardziej w niedzielę rano tłumów nie ma, więc spokojnie miejscówkę można zarezerwować :-)

PostNapisane: 2 mar 2017, o 01:56 
Nowy

Cześć.jak rekrutacja nie jest zamknięta to chciałbym się dopisać.
A jezeli moge dorzucić swoje dwa grosze to proponowałbym zrobić pierwsze spotkanie w jakimś miejscu gdzie można się dobrze zintegrować.powtarzam. Dobrze Zintegrować i wtedy byśmy czy byście obgadali wszystko;)

PostNapisane: 2 mar 2017, o 13:26 
Użytkownik

wzurrr napisał(a):
...zrobić pierwsze spotkanie w jakimś miejscu gdzie można się dobrze zintegrować.powtarzam. Dobrze Zintegrować ...

A możesz jaśniej co masz na myśli ??? bo coś mi tu podjeżdża mocno trunkowym spotkaniem...
Aby była jasność - jestem przeciwnikiem tego typu spotkań z alkoholem! I stanowczo się będę tego trzymał! Jeśli komuś to nie pasuje - to jego problem.

PostNapisane: 2 mar 2017, o 18:31 
Użytkownik

Można się "dopisać" do listy klubowej ? Jeśli tak to ja chętnie.

PostNapisane: 2 mar 2017, o 21:51 
Nowy

Kurczę jak sam to przeczytałem to faktycznie zajechało alkoholem;)
Ja mam problemy z tłumaczeniem ale już. Spróbuje.
I teraz tak deklaracja a definicja.;)
Ile osób napisze ze fajny pomysł to jedno a ile osób napisze i faktycznie zarezerwuje miejsce na sali przy stoliku w klubie czy na ławce w parku to drugie;)

PostNapisane: 2 mar 2017, o 22:38 
Użytkownik

wzurrr napisał(a):
Ja mam problemy z tłumaczeniem ale już. Spróbuje.
I teraz tak deklaracja a definicja.;)
Ile osób napisze ze fajny pomysł to jedno a ile osób napisze i faktycznie zarezerwuje miejsce na sali przy stoliku w klubie czy na ławce w parku to drugie;)

Ale nie ma przymusu, kto chce to przyjdzie - a kto nie to nie. Przecież nikt nikogo nie będzie rozliczał z faktu zadeklarowania obecności a faktycznej obecności! Chyba koledze coś się pomieszało...

Już w poniedziałek mam rozmowę "lokalową" po której mam nadzieję mieć dla nas lokum :)

PostNapisane: 2 mar 2017, o 22:45 
Nowy

Makowka napisał(a):
Wydaje mi się, że i tak z pewnym wyprzedzeniem trzeba ustalać jakieś tematy. Spontanicznie nie ma sensu, a tak zawsze można się wcześniej przygotować.

Moim zdaniem fajnym pomysłem na przyszłość byłaby koncepcja stworzenia wspólnie jakiegoś urządzenia. Można na forum ustalić termin spotkania i rozdzielić się pracą. Ktoś może PCB zaprojektować, kto inny zrobić, a jeszcze kolejna osoba może zająć się obudową - np. na drukarce 3D. Za to na miejscu polutować, złożyć i trochę pokodować. ;)

To tylko przykład, a pokazuje jak razem i stosunkowo niewielkim kosztem (czasu) można coś fajnego zrobić. :D

Pozdr.
Michał

To bardzo dobry pomysł :-) , podgrupach zorientowanych na konkretny projekt - cel.
Czy zainteresował by Was może projekt sterownika automatyki do produkcji lemoniady winogronowej :-) ?
Sterownik oparty będzie na 3x ds18b20, timery, RTC, komunikacja bezprzewodowa, sterowanie wyjść 12V, 230v na Pwm w zależności od temperatur na 3 DS-ach w i Stanu (w maszynie stanów) na timerach :-)
Pomimo dość niszowego tematu będziemy mogli zrobić bliźniaczy projekt na identycznej konfiguracji sprzętowej np. sterownik kotła CO z zasobnikiem i C.W.U. z możliwością sterowania zdalnego.
Myślę, że dla początkujących takich jak ja to będzie temat na cały sezon :-)

PostNapisane: 2 mar 2017, o 22:51 
Użytkownik

Ja jestem otwarty na WSZYSTKIE propozycje dotyczące "wspólnego główkowania" ;)
W końcu po to się będziemy spotykać! A czy to będą projekty podzielone na grupy, czy wspólne tworzenie - wyklaruje się po jakimś czasie.
Na tę chwilę wiem, że nasza grupa może liczyć około 20 chętnych do współpracy osób i skupmy się na znalezieniu dobrego, taniego miejsca do spotkań.

PostNapisane: 2 mar 2017, o 22:56 
Nowy

Pomysłów może być tyle ile jest. No nie wiem czego
Trzeba się spotkać i porozmawiać
Generalnie sam pomysł uważam za wspaniały sam nie mam w swoim otoczeniu znajomych w tych tematach.
Buz11 rozmowa w sprawie lokalu to o jakiej dzielnicy mówisz?

PostNapisane: 2 mar 2017, o 23:00 
Użytkownik

wzurrr napisał(a):
Buz11 rozmowa w sprawie lokalu to o jakiej dzielnicy mówisz?

Przeczytaj 1 post na 2 stronie tego wątku

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1