Długo wahałem się czy umieścić tu na forum ten malutki projekt ze względu ,że jest on stosunkowo niebezpieczny dla początkujących elektroników (a tych u nas na forum nie brakuje) i prawdę mówiąc wolałbym aby go nie wykonywali jeśli nie czują się na siłach i mają wątpliwości, bo...
W układzie panuje wysokie niebezpieczne dla zdrowia i życia napięcie sieciowe 230V
Jeśli moderatorzy uznają, że projekt jest zbyt ryzykowny to absolutnie nie obrażę się jeśli go usuną
Pod tą nieco tajemniczą nazwą do złudzenia przypominającą wynalazki doktora Dundersztyca, kryje się małe urządzonko niezwykle przydatne w pewnych sytuacjach. Co to jest? Jest to najzwyklejszy wyłącznik czasowy zmontowany na płytce, która zmieści się za wyłącznikiem ściennym i będzie pilnować, żeby się, np. światło przed gankiem albo w jakiejś piwnicy nie świeciło całą noc (czasem i dłużej) gdy zapomnimy go tak po prostu po ludzku wyłączyć Osobiście zdarza mi się to czasem stąd ten układ... Dodatkową opcją timera jest ściemniacz (fader, softstarter czy jak kto sobie to nazwie), który dodałem jako bonus, a można go uaktywnić zwierając kroplą cyny dwa punkty na płytce - świadomie nie robiłem zworki, bo tą czynność robi się w zasadzie tylko raz.
Priorytetem była miniaturyzacja dlatego też układ pozbawiony jest w zasadzie wszystkich tzw. bezpiecznych peryferiów jakie się przeważnie stosuje przy pracy z mikrokontrolerami (czyli wszystko co ma w nazwie "opto..."). Zasilany jest beztransformatorowo z prostego zasilacza jednopołówkowego. Mostek nie zdał by tu raczej egzaminu z powodu bezpośredniego sterowania triakiem. Zdecydowałem się na taki malutki SMD o prądzie max 1A - mnie wystarczy, żarówkę 100W spokojnie obsługuje. Poza tym układ stał się też małą wprawką (takie przetarcie szlaku) w sterowaniu bezpośrednim, bo w planach mam projekt sterownika gdzie użyję jednocześnie dużo więcej tych triaków. Do w miarę dokładnego odliczania czasu chciałem się zsynchronizować z siecią, więc do detekcji zera wykorzystałem rezystor 1M bezpośrednio na pin, a żeby było ciekawiej wykorzystałem PCINT zamiast INT0... dlaczego? - bo się pomyliłem . Miało być INT0, bo chciałem zboczem wyzwalać, a tak trzeba było nieco w programie pozmieniać i nie do końca jestem z tego zadowolony, ale i tak było to łatwiejsze niż kolejne trawienie płytki. W każdym razie jak już miałem detekcję to jaki problem dodać ściemniacz? Mając uC grzech go nie zrobić. Dioda led miga tylko po skończonym odliczeniu jako sygnalizacja, że wyłącznik jest włączony i może występować napięcie na żarówce. W razie pytań służę pomocą
Parę fotek...
...demo z działania układu...
...i w załączniku trochę softu do do kompletu...
Załączniki:
Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.
hahaha niezła już jest sama nazwa ! a projekcik - świetny w swojej prostocie pomimo że kod jak zawsze u kolegi super przemyślany. Co do przeróbek programowych jeśli nie wyjdzie PCB też tak czasem miałem i najlepsze jest to, że czasem dzięki temu że jest procek można wyjść z takiej opresji ... trza tylko pogłówkować. Gratulacje!
aha - żeby nie było - że zbyt niebezpieczne - to oznaczyłem projekt specjalnym obrazkiem na górze myślę, że wystarczy i odstraszy odpowiednie osoby
Hehe, Mirku obrazek wymiata. Aż sam się wystraszyłem .
Dodam, że jeśli ktoś będzie chciał wykonać to w bezpiecznej formie i nie zależy mu na wymiarach to można bez problemu dodać standardowe elementy "opto" czyli detektor zera i sterowanie triakiem jak, np. w BB. Dzięki temu układ można będzie wykorzystać nawet dla bardzo dużych mocy. Oczywiście układ zasilający też trzeba zamienić na coś niegroźnego
Projekt bardzo ciekawy, sam potrzebuję taki wyłącznik dla zapominalskich. Ale jak rozumiem, nie obejdzie się bez dociągnięcia trzeciego przewodu "0" do puszki z "pstryczkiem"?
Super robota. sam coś podobnego zrobiłem kilka lat temu z założeniem żeby zmieściło się do puszki i działa mi już kilka lat bez problemów. U mnie założeniem było sterowanie jasnością żarówki przy pomocy zwykłego dwuklawiszowego przełącznika.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości