Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 mar 2025, o 23:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lut 2017, o 00:17 
Użytkownik

buchbuch napisał(a):
tylko nie wiem czy te tranzystory nie popsują mi sygnału

Zauważ, że prąd bazy tranzystora (Q1) popłynie przez R1, powodując powstanie napięcia na R1. Napięcie to nie będzie stałe, ale zależeć będzie od prądu bazy, a ten od napięcia na emiterze, które z kolei od napięcia mierzonego.
Ponadto w stanie załączenia tranzystora napięcie kolektor-emiter nie będzie zero (nie będzie ostre zwarcie), a coś około 0,2V.
Gdyby zamiast zwierać R2, zwierać do masy część R1, prąd bazy tranzystora płynąłby do masy nie powodując powstania napięcia na R1. Ale dalej pozostaje problem niezerowego napięcia kolektor-emiter.
Lepszym rozwiązaniem wydaje się zastosowanie tranzystora MOSFET. Prąd bramki jest pomijalny, oraz napięcie dren-źródło może być praktycznie zero.
Ja bym w takim przypadku spróbował przełącznika analogowego typu 4066.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2017, o 10:16 
Użytkownik

Jeżeli zamienisz tranzystor Q1 na mosfeta, to zwracam uwagę na potencjalny problem,
Przy "niskim" zakresie tranzystor ma być zwarty. Napięcie na źródle, tego tranzystora, nie będzie stałe względem masy, bo będzie na nim napięcie mierzone. Aby tranzystor w pełni otworzyć potrzeba by napięcie na bramce było wyższe od napięcia na źródle o kilka voltów. I tak dla 2N7002 napięcie to (Vgsth) wynosi 2,5V, więc dla napięcia bramki 5V, pozostaje nam 2,5V napięcia na źródle. W konsekwencji zakres pomiarowy wyniesie 2,5V, przy którym tranzystor będzie w pełni otwarty. Poza tym zakresem rezystancja tranzystora wzrośnie, powodując dodatkowe błędy.

Nie wiem jakie wymagania stawiasz temu układowi. Pokazałeś tylko fragment większej całości.
Mcp3202 zapewnia rozdzielczość 12bit i szybkość 100ksps. Nie wiem na ile chcesz wykorzystać możliwości Mcp.
Będzie mi łatwiej coś podpowiedzieć jak sprecyzujesz swoje oczekiwania.

PostNapisane: 10 lut 2017, o 12:23 
Użytkownik

Widzę, ze projekt się rozwija.
Bardzo dobrze, że zastosowano diody zabezpieczające.
O ile bez wzmacniacza rezystory dzielnika nie bardzo mogły być większe, to teraz mogą i chyba powinny, bo rezystancja wejściowa to 100k, co przy zakresie 50V (dzielnik 1 do 10, i przetwornik zakres 5V) daje 2kOhm/V. Kiedys 20kOhm/V było standardem, a teraz są to MOhm/V.
Można by do zabezpieczenia wejścia wzmacniacza użyć transila.
Można by tez rozważyć zastosowanie na tym wzmacniaczu filtra 50Hz.
Można by tez zastosować oddzielny stabilizator 5V dla wzmacniacza i przetwornika.

Strefa czasowa: UTC + 1