Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 mar 2025, o 00:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lut 2017, o 00:14 
Użytkownik

Podpowiedzcie mi proszę jak zrobić globalne wyłączenie zasilania. Chciałem zbudować układ zasilany z małego akumulatora od telefonu. Wymyśliłem sobie taki oto schemat włącznika/włącznika zasilania.

Obrazek

Problem z tym, że nie działa tak jak sobie założyłem. Wymyśliłem sobie, że zaraz po starcie programu wystawię na pin procesora stan niski co włączy a właściwie podtrzyma tranzystor w stanie nasycenia i zapewni zasilanie całego układu. Kiedy program uzna, że czas się wyłączyć na pinie procesora wystawia stan wysoki co powinno wprowadzić tranzystor w stan zatkania i wyłączyć zasilanie. Tyle założeń a teraz realia. Zapomniałem, że jak procesor się zacznie wyłączać to na jego pinie napięcie zacznie spadać co spowoduje ponowne włączenie tranzystora. No i tu jestem w kropce. Jak to zrealizować? Zrobiłem już płytkę, polutowałem elementy i kicha. Macie jakieś sugestie jak zrealizować taki wyłącznik? Zaznaczę tylko, że układ musi być jak najmniejszy, elementy to smd 0603 w związku z tym nie za bardzo mogę rozbudowywać "włącznik".
Zasada działania:
Switch oprócz włączania układu będzie pełnił inne funkcje jako przełącznik funkcji programu dla tego takie chocki z tymi diodami. W układzie jest też jeszcze LCD Nokia 5110 i inne drobiazgi. Z uwagi na zasilanie bateryjne chciałem po prostu odcinać zasilanie całości, a jak będę chciał włączyć układ to pobudzę go switchem.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lut 2017, o 08:48 
Użytkownik

Wymień tranzystor na NPN i wyłączaj go stanem niskim. Oczywiście do włączenia układu będziesz potrzebował jakieś zwory równolegle z tranzystorem.

PostNapisane: 5 lut 2017, o 10:14 
Użytkownik

Witam
Ja to rozwiązałem w taki sposób:
Obrazek
SW1 - po chwilowym zwarciu startuje program, który podtrzymuje stan H na wyjściu uC. po czasie t podawany jest stan L i brakuje prądu.

edit: błędny schemat - brak rezystora bazaPNP/kolektorNPN

Pozdr.

Ostatnio edytowano 5 lut 2017, o 11:31 przez kicajek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 lut 2017, o 11:23 
Użytkownik

Witam
squeez napisał(a):
...Zmontowałeś tak ten układ jak na schemacie i działa?

Dzięki za zwrócenie uwagi; rysowałem z głowy i zapomniałem o rezystorze bazaPNP/kolektorNPN - ale poprawnie zmontowany klucz działa już dość długo w termometrze zasilanym bateryjnie. Wynik na 7seg więc musiałem wyłączać na czas "niepatrzenia" na w.w

Pozdr.

PostNapisane: 5 lut 2017, o 13:47 
Użytkownik

Ja wymyśliłem coś takiego:

Obrazek

Działa.

Tam gdzie 1uF jest wejscie zasilania, wyjście po prawej na dole, pin sterujący z uP przez rezystor 68R, tam gdzie kondensator 100n poprzez zwarcie do masy uruchamia się to ustrojstwo. Schematu nie mam.
IRF7343 to są dwa mosfety.
Powodzenia.

PostNapisane: 5 lut 2017, o 16:08 
Użytkownik

o kurcze ale się posypało odpowiedzi :)

anonimg3
nie mogę wymienić o tak sobie tranzystora na NPN ponieważ NPN pracuje trochę inaczej i w takim podłączeniu ie będzie pracował prawidłowo.

squeez
Cytuj:
W twoim układzie jest kilka błędów
a czy mógłbyś opisać jakich, tak z ciekawości. Wydaje mi się, że schemat jest w miarę poprawny, ale chętnie przeczytam co jest nie tak zawsze coś zostanie na przyszłość. Powyższy schemat dział poprawnie gdy zwieram switch włącza się tranzystor, napięcie dalej za tranzystorem jest na ok. poziomie 3V2. Mikrokontroler podtrzymuje pracę tranzystora, problem jest tylko gdy chcę wyłączyć układ z poziomu procesora, wtedy zaczynają się chocki-klocki.
Może opisze to tak jak ja to widzę a jeśli byś mógł wypunktuje błędy.
Więc switch działa poprawnie wzbudzając tranzystor i w dalszej kolejności podając stan niski na pin procesora, przypomnę że switch pełni tez rolę przełącznika w normalnym działaniu programu. Rezystor 10k ogranicza prąd bazy tranzystora w chwili zwarcia switcha. Procesor jak napisałem też poprawnie podtrzymuje działanie tranzystora. Dioda nie pozwala "przeniknąć" stanowi niskiemu, jaki podaje procesor aby podtrzymać tranzystor na pin wejściowy który powinien byś sterowany tylko ze switcha.
Był tez wariant gdzie dołączyłem rezystor ok 47k pomiędzy emiter a bazę takie domykanie wyłączającego się tranzystora, ale to nic nie pomogło.
W momencie gdy chcę wyłączyć tranzystor podaję stan wysoki na jego bazę ale dzięki rezystorowi 4k7 zabezpieczam wejście (to badające stan switcha) przed otrzymaniem zbyt dużego prądu.
Więc squeez gdzie widzisz błędy? Pominąłem coś czy jestem w błędzie?

kicajek
Twoje rozwiązanie, pomijając prąd bazy ;) nie uwzględnia funkcji switcha jako switcha :D . W tym przypadku jest tylko włącznikiem zasilania.

APAP75
Trochę mało widzę z twojej podpowiedzi, przydałby się schemat. :)

Prawdopodobnie będę walczył z wersją na dwóch tranzystorach NPN sterujący i PNP włączający coś jak podpowiedzieliście. Magluję to rozwiązanie już wcześniej. Miałem tylko nadzieję, że coś się jeszcze uda z pojedynczego PNP-ena wycisnąć , nie musiałbym przerabiać płytki, a tak czeka mnie kolejne trawienie.

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie.
Pozdrawiam serdecznie.

PostNapisane: 5 lut 2017, o 18:09 
Użytkownik

Mówisz i masz.

ObrazekObrazek

PostNapisane: 5 lut 2017, o 18:40 
Użytkownik

Tom277 napisał(a):
nie mogę wymienić o tak sobie tranzystora na NPN ponieważ NPN pracuje trochę inaczej i w takim podłączeniu ie będzie pracował prawidłowo.

Wiadomo, że pracuje inaczej bo przecież to NPN a nie PNP, lecz bez modyfikacji tego układu nic nie zrobisz. Musisz w niego ingerować, a żeby nie stosować tranzystorów polowych to podsunąłem rozwiązanie z bipolarnym NPN, który spełniałby funkcje switcha (oczywiście przy małych prądach).

PostNapisane: 5 lut 2017, o 19:46 
Użytkownik

Skąd ten strach przed tranzystorami polowymi?
Są sterowane napięciowo - nie potrzeba rezystora w obrębię bramki (można dać jako zabezpieczenie, aby nie upalić portu jak tranzystor trafi), nie mają napięcia nasycenia (w bipolarnych ok. 0,2V), a rezystancja dren-źródło to dla niektórych typów wynosi kilka miliomów.

PostNapisane: 6 lut 2017, o 00:42 
Użytkownik

APAP75 napisał(a):
Są sterowane napięciowo - nie potrzeba rezystora w obrębię bramki (można dać jako zabezpieczenie, aby nie upalić portu jak tranzystor trafi), nie mają napięcia nasycenia (w bipolarnych ok. 0,2V), a rezystancja dren-źródło to dla niektórych typów wynosi kilka miliomów.

...a do tego dużo większy prąd można załączać przy maleńkich gabarytach. Same zalety, wad nie widzę... ;)

PostNapisane: 6 lut 2017, o 06:54 
Użytkownik

APAP75
Cytuj:

Nie, no co Ty, żaden strach. Po prostu nie miałem takich w swoich zasobach. Mam spory zapas przeróżnych części w tym procesorów, projektując układ bazowałem na tym co mam w "szufladzie" i nie musiałem robić żadnego zamówienia, nie przyszło mi też do głowy takie rozwiązanie jak proponowałeś, no i myślałem, że to moje się sprawdzi. Tak wiem, trochę to bezmyślnie, mogłem sprawdzić na stykówce, no ale cóż. Stosowałem podobny układ tyle, że do włączania stabilizatora i tamten działał więc z rozpędu myślałem, że ten tez będzie działał. Swoją drogą to muszę przy najbliższej okazji zamówić kilka cm małych mosfetów bo dużych mam dużo.

squeez
Cytuj:
jakie napięcia są potrzebne do włączenia wyłączenia tranzystora PNP

Z tego co mi się wydaję to aby włączyć tranzystor PNP należy podać...
może narysuję będzie łatwiej
Obrazek
Może nie jest to super dopracowany schemat, ale obrazowo pokazuje jakie mam wyobrażenie o działaniu tranzystora PNP. Dobrze mi się wydaje?

Myślę, że mój problem z tytułu polega na tym, że do wyłączenia tranzystora potrzebne jest napięcie zbliżone do napięcia na emiterze którego nie mogę uzyskać ponieważ procesor wyłącza się w związku z czym na jego porcie sterującym napięcie spada do potencjału masy, a potencjał masy na bramce powoduje włączenie tranzystora. Po prostu skucha w projekcie (czytaj myśleniu).

PostNapisane: 6 lut 2017, o 09:51 
Użytkownik

ok. faktycznie squeez z tą różnicą napięć też będzie problem, ale i tak będę się upierał, że problem który opisałem wyżej z procesorem będzie również istotny.
Dzięki squeez.
Co do tej diody to już chaotyczne poszukiwanie rozwiązania i taka pozostałość w schemacie ;) .
Rysując schemat skupiłem się według mnie na istotnych szczegółach przerysowując niby proste mniej istotne już sprawdzone rozwiązanie i tu się dałem złapać.

PostNapisane: 7 lut 2017, o 19:55 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Tom277, też walczyłem z układem włącz/wyłącz przez AVR i miałem podobny problem jak TY, z tym że sam układ dość znacznie się różni. No i załączanie mam stanem wysokim. W każdym razie efekt był taki jak opisujesz. Rozwiązałem to w taki sposób, że AVR podaje stan niski, czyli wyłącz przez 200ms po włączeniu zasilania, a następnie dopiero wysoki i dopiero wtedy zaczyna się działanie programu właściwego. Efekt jest taki, że żeby włączyć trzeba trzymać switch dłużej niż 200ms, ale AVR nie włącza się samoczynnie od razu po wyłączeniu. Dodatkowo dałem rezystor ściągający bazę do masy.

Strefa czasowa: UTC + 1