Witam!
Dziś mam pytanie czysto z elektroniki analogowej
Otóż projektuje przetwornicę opartą na bardzo fajnym układzie TL494, w której chce zastosować stabilizację napięcia wyjściowego przez modulację szerokości impulsów sterujących tranzystorami mocy. Schemat przetwornicy:
http://serwis.avt.pl/manuals/AVT2732.pdfTransformator będzie tak nawinięty, żeby na wyjściu było napięcie symetryczne +/- 50V. Zależy mi na stabilizacji tego napięcia do poziomu powiedzmy 2%. Napięcie wejściowe będzie się zmieniało w zakresie 10 - 15V. Chcę aby w tym zakresie napięć wejściowych napięcie wyjściowe miało stałą wartość. Tak samo obciążając szynę 50V musi działać stabilizacja.
Zmieniając napięcie na końcówce nr 4 w zakresie od 0V do 2,8V współczynnik wypełnienia zmienia się od 0% d0 około 48% (48% przy 0V na nóżce 4). I teraz potrzebuję rady jak zbudować obwód sprzężenia zwrotnego. Myślałem nad dodatkowym uzwojeniem, prostownikiem na szybkich diodach i dzielniku napięcia. Tak spreparowane napięcie podawałbym na nóżkę nr 4. Pytanie tylko czy dobrze kombinuję?
Może jest jakiś lepszy sposób? nie wiem czy mój w ogóle zadziała.... Proszę o radę