barus napisał(a):
Funkcja int main (void) powinna zwrócić rezultat.
Marhef zaglądnij do kodu programu, który zapodałem na początku tego wątku. To jest oryginalny kod, który ściągnąłem z tej strony: xxxxx
Tam ten kod działa w pierwotnej wersji, bo wielu kolegów go sprawdzało, a dlaczego u mnie, aby działał poprawnie, musiałem dokonoć tej korekty z void na int?
Nie masz Bluebooka, uczysz się z internetu to nie dziw się, że wielu rzeczy nie wiesz i nie rozumiesz ... Ja tu nie będę tego od nowa opisywał ... i powiem tylko, że to że program ci działa z
void main(void)
wcale nie oznacza, że jest dobrze napisany ... Sam się zdecyduj czy uczysz się programować języka C z książek gdzie jest mowa nie tylko o zasadach C ale i stylu dobrego programowania czy z jakichś kocich stron ... tak tak - link do tej strony co podałeś zastąpiłem znakami xxxx i proszę cię tej strony na przyszłość nigdy nie linkuj na tym forum ok ? To moja gorąca prośba.
Ale wracając do książek, ja nie mówię, że o tym dlaczego powinno się pisać int main(void) jest mowa tylko w mojej książce, kup inne książki ... nawet tą do czystego ANSI C, wtedy zrozumiesz .... i nie będziesz pisał i powielał takich bzdur z tej strony którą podlinkowałeś ok ?
------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]barus napisał(a):
Tam ten kod działa w pierwotnej wersji, bo wielu kolegów go sprawdzało, a dlaczego u mnie, aby działał poprawnie, musiałem dokonoć tej korekty z void na int?
Jeśli chcesz pytać i pisać na tym forum to proszę wklejaj swoje kody zgodnie z zasadą dobrego stylu programowania , nawet jeśli nie rozumiesz dlaczego bo nie chcesz np tego dociec ... a więc int main(void). Dlaczego? Dlatego że my tu na forum przede wszystkim dbamy i uczymy się dobrego stylu programowania, na którego składa się wiele rzeczy w tym również to ... A pomaga to później na miliard sposobów szczególnie gdy się analizuje kod z błędami.
------------------------ [ Dodano po: 16 minutach ]barus napisał(a):
ale już nie można było wgrać programu (AVR) bo wyskoczył taki oto błąd jak poniżej:
Masz napisane jak BYK jaki masz błąd
Cytuj:
error: unrecognized command line option '-WI, -u,vfprintf'
no byka widać, że aż strach - zaznaczyłem go na czerwono
Co więcej na blogu żeby nie było nieporozumień to SPECJALNIE dodałem to w postaci TEKSTU, który można skopiować sobie i wkleić żeby nie pomylić małej litery L z dużą literą I
------------------------ [ Dodano po: 21 minutach ]barus napisał(a):
Ciekawe jest to, że ci pracujący w innych środowiskach, takich jak AVR Studio, Atmel Studio tych problemów nie mieli oczywiście po odpowiedniej konfiguracji Toolchaina w opcjach Linkera.
Bardzo cię proszę - zastanów się dobrze jak będziesz zadawał kolejne pytania na forum, bo przyznaję, że zaczyna mnie to już drażnić - gdy tylko ktoś ci zwróci uwagę na błędy to ty zaraz piszesz teksty typu
"a na blogu xxxx było tak samo i im to działa to czemu mi ma nie działać?"
albo
"inni nie mają problemów w atmel studio czy tam innych kompilatorach a w eclipse same problemy"
Podczas gdy sam popełniasz tak podstawowy - błąd z zamianą litery l oraz I ... czy nie widzisz jakie są podobne w wielu czcionkach ? A TYM BARDZIEJ, że ja wiedząc o tym, że wielu początkujących to myli - to specjalnie na blogu podałem to TEKSTOWO do copy&paste .... Więc tym bardzie pisanie, że akurat w eclipse są problemy z dołączaniem bibliotek to jakiś nonsens
Mam nadzieję, że teraz jaśniej i że nieco zmienisz podejście przy zadawaniu kolejnych pytań ok? możemy się tak umówić ?
------------------------ [ Dodano po: 26 minutach ]A na koniec z ciekawości zapytam - czy masz może jednak Bluebooka ? bo jeśli tak to też tylko z czystej ciekawości dlaczego korzystasz z bibliotek radzia (tzn ja nie mam nic przeciwko nim)
... ale dlaczego nie korzystasz z tych z Bluebooka ?