Witam, chciałbym wam zaprezentować taki mini projekcik jaki ostatnio poskładałem. Jest to termometr pokojowy, jako dodatkowe informacje pokazuje temperatura pieca oraz temperature zewnętrzną i wskaźnik czy brama jest zamknięta.
Urządzenie powstało głównie z lenistwa, gdyż by dostać się do pieca będącego w kotłowni muszę zejść piętra, okrążyć cały dom dookoła i wejść z drugiej strony budynku. Często okazywało się że przyszedłem za późno- w piecu dawno wygasło, albo za wcześnie, zupełnie niepotrzebnie. Bardzo przydatna też jest niby tylko czerwona dioda w prawym dolnym rogu termometru, sygnalizuje ona stan otwarcia bramy. Nie raz po ciemku trzeba było wyjść na zewnątrz żeby ocenić czy brama jest zamknięta czy otwarta. Podczas otwierania oraz zamykania wydobywa się krótki impuls dźwiękowy z buzzera, inny podczas otwierania, inny podczas zamykania bramy. Jeżeli temperatura pieca wzrosła by powyżej 90 stopni C również wydobywać się będzie dokuczliwy alarm, tak aby nawet w nocy obudził i zasygnalizował konieczność "ratowania sytuacji"
.
Odbiornik to MEGA32 z modułem NRF24L01, wyświetla dane na 8 wyświetlaczach led 7-segmentowych (znak minusowej temperatury zewnętrznej to prostokątna dioda led), sterując nimi 2 rejestrami przesuwnymi 74hc595. Oczywiście zastosowałem automatyczną regulacje jasności wyświetlacza.
Pierwsze 3 górne wyświetlacze pokazują temperature pokojową. Czujnik to DS18B20 umieszczony w tylnej ściance obudowy, tak aby większa jego część była po za obudową.
Środkowe wyświetlacze pokazują temperature zewnętrzna. Czujnik to również DS18B20 odpytywany przez atmege48P, umieszczony w skrzynce od napędu bramy i pasożytujący na jego zasilaniu:)
Czujnik zamknięcia bramy to kontraktom znajdujący się szynie przesuwającej się razem z bramą. Atmega48 odbiera impulsy od tego kontraktomu i wysyła radiowo.
Ostatnie dwa dolne wyświetlacze ukazują temperature pieca, bez części dziesiętnych ani znaku ujemnego. To prawie identyczny moduł ATMEGA48P + DS18B20 + radio NRF24L01 wysyła dane z kotłowni.
Co do samej łączności to z racji dość dużych odległości konieczne było wymienienie modułów na zasięg do 1km. Oba nadajniki nadają temperature asynchronicznie co ok 5 sekund, jeżeli otrzymają potwierdzenie, jeśli nie to próbują co ok 50 ms. Pracują na tym samym kanale. Informacja o stanie bramy wysyłana jest tylko przy zmianie jej stanu. Nadajnik tak długo próbuje wysłać tą informację aż w końcu otrzyma potwierdzenie.
Korzystałem z biblioteki do NRF24L01 od kolegi Nefarious19 za co serdecznie dziękuje.
Obudowę stanowią deski dębowe ze zniszczonej podłogi, wyheblowane, zabejcowane i pomalowane lakierem akrylowym. Płyta czołowa to blacha mosiężna z wytrawionymi napisami ( w rzeczywistości bardziej widoczne niż na zdjęciach aczkolwiek delikatne) i wyciętymi otworami na wyświetlacze i diodę led. Na wyświetlacze nałożyłem szybę 2mm dwukrotnie oklejoną folią do przyciemniania szyb samochodowych, co stanowi dla nich fajny kontrast.
Zapraszam do komentowania co sądzicie o takim pomyśle.