Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2024, o 16:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sty 2017, o 16:55 
Użytkownik

Obrazek
Witam, chciałbym wam zaprezentować taki mini projekcik jaki ostatnio poskładałem. Jest to termometr pokojowy, jako dodatkowe informacje pokazuje temperatura pieca oraz temperature zewnętrzną i wskaźnik czy brama jest zamknięta.
Urządzenie powstało głównie z lenistwa, gdyż by dostać się do pieca będącego w kotłowni muszę zejść piętra, okrążyć cały dom dookoła i wejść z drugiej strony budynku. Często okazywało się że przyszedłem za późno- w piecu dawno wygasło, albo za wcześnie, zupełnie niepotrzebnie. Bardzo przydatna też jest niby tylko czerwona dioda w prawym dolnym rogu termometru, sygnalizuje ona stan otwarcia bramy. Nie raz po ciemku trzeba było wyjść na zewnątrz żeby ocenić czy brama jest zamknięta czy otwarta. Podczas otwierania oraz zamykania wydobywa się krótki impuls dźwiękowy z buzzera, inny podczas otwierania, inny podczas zamykania bramy. Jeżeli temperatura pieca wzrosła by powyżej 90 stopni C również wydobywać się będzie dokuczliwy alarm, tak aby nawet w nocy obudził i zasygnalizował konieczność "ratowania sytuacji" ;).
Odbiornik to MEGA32 z modułem NRF24L01, wyświetla dane na 8 wyświetlaczach led 7-segmentowych (znak minusowej temperatury zewnętrznej to prostokątna dioda led), sterując nimi 2 rejestrami przesuwnymi 74hc595. Oczywiście zastosowałem automatyczną regulacje jasności wyświetlacza.
Pierwsze 3 górne wyświetlacze pokazują temperature pokojową. Czujnik to DS18B20 umieszczony w tylnej ściance obudowy, tak aby większa jego część była po za obudową.
Środkowe wyświetlacze pokazują temperature zewnętrzna. Czujnik to również DS18B20 odpytywany przez atmege48P, umieszczony w skrzynce od napędu bramy i pasożytujący na jego zasilaniu:)
Czujnik zamknięcia bramy to kontraktom znajdujący się szynie przesuwającej się razem z bramą. Atmega48 odbiera impulsy od tego kontraktomu i wysyła radiowo.
Ostatnie dwa dolne wyświetlacze ukazują temperature pieca, bez części dziesiętnych ani znaku ujemnego. To prawie identyczny moduł ATMEGA48P + DS18B20 + radio NRF24L01 wysyła dane z kotłowni.
Co do samej łączności to z racji dość dużych odległości konieczne było wymienienie modułów na zasięg do 1km. Oba nadajniki nadają temperature asynchronicznie co ok 5 sekund, jeżeli otrzymają potwierdzenie, jeśli nie to próbują co ok 50 ms. Pracują na tym samym kanale. Informacja o stanie bramy wysyłana jest tylko przy zmianie jej stanu. Nadajnik tak długo próbuje wysłać tą informację aż w końcu otrzyma potwierdzenie.
Korzystałem z biblioteki do NRF24L01 od kolegi Nefarious19 za co serdecznie dziękuje.
Obudowę stanowią deski dębowe ze zniszczonej podłogi, wyheblowane, zabejcowane i pomalowane lakierem akrylowym. Płyta czołowa to blacha mosiężna z wytrawionymi napisami ( w rzeczywistości bardziej widoczne niż na zdjęciach aczkolwiek delikatne) i wyciętymi otworami na wyświetlacze i diodę led. Na wyświetlacze nałożyłem szybę 2mm dwukrotnie oklejoną folią do przyciemniania szyb samochodowych, co stanowi dla nich fajny kontrast.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Zapraszam do komentowania co sądzicie o takim pomyśle. ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sty 2017, o 17:11 
Użytkownik

Potrzeba matką wynalazków!
Gratuluję! Czapki z głów!
Jak dla mnie - bomba! ;)

PostNapisane: 6 sty 2017, o 17:33 
Użytkownik

troszkę mnie przeraziły te glutki silikonu wewnątrz. :?
Poza tym fajne wykonanie i super pomysł. :)
Podoba mi się wykorzystywanie wiedzy do własnych potrzeb w projektach. :D
chyba muszę przestudiować ten "NRF24L01" :roll: hihi... :)

PostNapisane: 6 sty 2017, o 17:42 
Użytkownik

Daro69 napisał(a):
troszkę mnie przeraziły te glutki silikonu wewnątrz.

To są termoglutki :D
Wiem że to nie jest profesjonalnie montowane, ale od jednej i drugiej strony pcb może być całe na wierzchu. Zawsze brakuje mi cierpliwości na wykańczanie tego co jest normalnie nie widoczne. Często zalewam urządzenia klejem na gorąco z myślą o tym, że to tylko do testów czy tak będzie dobrze, potem już się nie chce tego przerabiać skoro już działa i zostaje na kleju na gorąco. :oops:

PostNapisane: 6 sty 2017, o 19:28 
Użytkownik

super projekcik ;)
potrzeba matką wynalazków ...
też już chodzi za mną ta transmisja radiowa muszę się koniecznie z nią pobawić... ;)

Jeszcze raz gratuluję ;)

PostNapisane: 6 sty 2017, o 19:58 
Użytkownik

Jak zobaczyłem klej na gorąco to aż mi się pierwszy rozdział yellowbook`a przypomniał :-)

PostNapisane: 6 sty 2017, o 20:03 
Użytkownik

Bardzo fajny projekt.
Na pewno przydatna sprawa, szczególnie jeśli jest tak jak mówisz, gdzie do bramy i pieca daleko.

PostNapisane: 6 sty 2017, o 20:53 
Użytkownik

Tak tylko wpisałem żeby nie słodzić wyłącznie. :P
Arek1111111111 napisał(a):
potem już się nie chce tego przerabiać skoro już działa

:) Myślę że nie tylko Ty i ----- hm.... nie tylko ja, :? hihi... :D
Dla siebie, w projektach gdzie często testowy=docelowy,
pod pokrywką tajemnicy różne pozostałości ekscytacji finiszem czasem pozostają. :) :)

Jestem na etapie drukowania powtórnie płytki,
bo poprzednią malowałem flamastrem i wyszła jak wyszła :roll:
Działała to ją zostawiłem, -obglutowaną cyną- :?
Teraz mam okazję ją sobie przypomnieć bo coś przerywa. :oops:
:)

PostNapisane: 6 sty 2017, o 21:06 
Użytkownik

Ha Ha Ha dobrze wiedzieć że nie tylko ja tak mam :) Ja tak o swoich projektach mówie że to prowizorka na stałe :D

PostNapisane: 6 sty 2017, o 21:19 
Użytkownik

Prowizorka nie raz okazuje się "nie do zdarcia" ;P

PostNapisane: 8 sty 2017, o 02:25 
Użytkownik

Ja np do swoich urządzeń nie robię obudów, bo lubię widzieć wszystkie bebechy :D Jak się wchodzi do pokoju to widać że zamieszkuje go pasjonat elektroniki :D tam termometr tam zegarek :)

Co do tematu, projekt bardzo przydatny tylko zmieniłbym logikę diody sygnalizującej stan bramy :) Jakoś denerwowałaby mnie jesli by się ciągle świeciła skoro brama jest zamknięta :)

PostNapisane: 8 sty 2017, o 13:33 
Użytkownik

Hmm masz racje, chyba bardziej intuicyjnie było by gdyby świeciła tylko jak jest otwarta. Może w następnej wersji to przerobie, teraz już napis w mosiądzu wytrawiony więc na razie musi zostać.
Co do obudów to chociaż widać że sam to zrobiłeś a nie kupiłeś gotowca i wstawiłeś w obudowę. ;)

PostNapisane: 8 sty 2017, o 16:06 
Nowy

Genialny projekt! :)
Jak mierzysz temperaturę na piecu?

PostNapisane: 8 sty 2017, o 17:12 
Użytkownik

czujnik DS18B20 jest zaciśnięty metalową opaską zaciskową na rurce miedzianej, tej głównej jako wychodzącej z pieca.

PostNapisane: 8 sty 2017, o 22:04 
Nowy

Gratulacje dla autora. Również pracuje nad pomiarem temperatury (uruchomiony na LCD). W przyszłości chcę zrobić alarm, czujniki otwarcia przewodowo i modułach radiowych. Całość podłączona do Internetu przez Odroida (sprzęt) i linuxa. Jak narazie zdjęcie środowiska testowego. Jestem na początku i nie zamierzam się poddawać.
Obrazek

PostNapisane: 8 sty 2017, o 22:46 
Użytkownik

Witam
Arek1111111111 napisał(a):
...teraz już napis w mosiądzu wytrawiony więc na razie musi zostać.

To możesz "doskrobać" wykrzyknik i będzie informatyczny zapis że otwarta. ;)
A na poważnie - z takich profesjonalnych DIY'owców od obudów to chyba tylko kol.SunRiver może z podniesionym czołem prezentować swoje (arcy)dzieła :) .
Projekcik fajny, użyteczny, a że mosiądz trudny do obróbki to i wiertło mogło się śliznąć.
Ode mnie "łapka na tak"

Pozdr.

PostNapisane: 8 sty 2017, o 23:45 
Użytkownik

Dzięki za opinie :) Wiadomo do kolegi SunRiver to mnie jeszcze daleko, ale zdarza się że mam nadzieje że każde kolejne urządzenie jakie zrobię będzie o te ciut lepsze od poprzednich. Zawsze jakieś nowe doświadczenia zostają :D

Strefa czasowa: UTC + 1