buchbuch napisał(a):
Nie widzę powodu żeby się oburzać Mirku
A ja widzę i to coraz bardziej, szczególnie po takiej bezpardonowej wypowiedzi, rzekłbym już, że po prostu kompletnie niekulturalnej na forum ... powstrzymuję się już przed użyciem bardziej dosadnych słów, chociaż komu jak komu - ale koledze po poprzednich słowach a już szczególnie po tym
buchbuch napisał(a):
Bez doświadczenia ciężko się połapać w tego typu sytuacjach nie mając na czym bazować a tym bardziej kiedy ktoś "pomagając" zwraca uwagę na zupełnie nieistotne kwestie np. zmiana pinu pod Chip Select - jakie to ma znaczenie?
należałyby się bardziej dosadne określenia ...
Masz TOTALNIE roszczeniową postawę, ty masz po prostu KAPRYS - że wchodzisz na forum i jak król oczekujesz że WSZYSCY rzucą się i sprawdzą twój kod ... bo przecież, jaśnie pan (przepraszam za te uszczypliwości ale są w pełni uzasadnione) ... to nie może tego zrobić w drugą stronę prawda?
buchbuch napisał(a):
Faktycznie zgodzę się z tym, że gdybym skopiował Mirka kod to układ działał by bez zarzutu od pierwszej chwili ale są i plusy tej sytuacji,
Nie ważne JAKIE SĄ PLUSY i MINUSY tej sytuacji, podczas gdy tobie się ot po prostu "NIE CHCE" .... KAŻDY mając możliwość sprawdzenia czegoś we własnym zakresie zwykle najpierw tego próbuje - ty nie ....
Gdybym ja był na twoim miejscu ale pewnie wszyscy inni - to bym sprawdził ten kod i gdyby mi zadziałał - to wcale bym się nie poddawał - TYLKO szukałbym nadal błędu w swojej wersji kodu - bo już byłbym pewien, że to
po PIERWSZE problem czysto programowy a nie sprzętowy - a więc masz rozwiązane 50% problemu (czego KOMPLETNIE nie rozumiesz) Nie potrafisz rozwiązywać swoich problemów bodajże najprostszą metodą - DZIELĄC problem na DWA - a to jest KLASYCZNY przykład i tak należy podchodzić do sprawy. Gdyby kod z bloga nie działał - też bym miał 50% problemu za sobą - bo wiedziałbym, że problem nie leży w sofcie a w sprzęcie ....
Tak czy inaczej - dużo łatwiej później kolejną połówkę problemu DZIELIĆ na DWA - czyli skoro problem w KODZIE to trzeba pomyśleć - jak kod podzielić na mniejsze mniej więcej DWIE części aby szybciej dojść do sedna - bo przyglądanie się na całe 100% problemu czyli i cały kod i cały sprzęt - jak sroka w kość zwykle prowadzi do frustracji i utraty włosów z nerwów ...
WARTO UCZYĆ się takiego myślenia - DZIELENIE NA DWA - zapewniam cię że można się tego nauczyć ale trzeba chcieć ... a nie pisać takie za przeproszeniem bzdety - że ktoś ci zwraca uwagę na sprawy nie związane bezpośrednio z problemem !
Po pierwsze każdy próbuje na forum pomóc jak może - czasem może i nieudolnie - ale uczymy się wszyscy razem i ja zawsze zachęcam żeby pomagać bo wtedy sami się uczymy szybciej, a nawet gdy popełnimy błąd w podpowiedzi to ktoś inny wejdzie i poprawi nas dzięki czemu wygrane będą aż TRZY STRONY bo: pytający, podpowiadający błędnie bo sam się czegoś dowie, i ten który udzieli prawidłowej odpowiedzi bo sam sobie utrwali wiedzę.
Pretensje zaś do tych co próbują pomóc, że od razu nie trafili w twoją DZIESIĄTKĘ - to jak mówię (trzymając język na wodzy) mało kulturalne
buchbuch napisał(a):
Zwróciliście uwagę na konfigurację usarta
BO ŹLE ROBISZ - więc się nie dziw, że skoro pokazujesz kod nafaszerowany babolami - i ktoś stara się pomóc ci doprowadzić go przede wszystkim do porządku pochylając się nad twoim problemem - bo wtedy łatwiej będzie szukać prawdziwej przyczyny - to ty pietruszkujesz "A MI DZIAŁA" .... sorry ale no już takich bzdetów to dawno nie słyszałem .... To zaraz - zaraz - ty zadałeś pytanie i chcesz się czegoś dowiedzieć, czy wpadłeś wszystkim wyjaśnić, że właśnie od dzisiaj zmieniły się zasady i korzystanie z UARTA gdzie procent błędu jest większy niż 2% to DOBRZE albo że lepiej jest korzystać z mnożnika X2 ? .... Bo wg mnie ani się standardy nie zmieniły ani nie jest lepiej korzystać z mnożnika X2 - tylko tobie nie chce się uczyć po kolei - ale ok tego ci nikt nie zabroni! I nikt nie ma pretensji do ciebie, że robisz wszystko na odwrót i swoimi drogami - że zajmie ci ta nauka dużo więcej czasu - to twoja sprawa ....
ale to jest forum które czytają inni początkujący i bezwzględnie piętnujemy takie teksty o tym, że
"jak mi działa to znaczy że jest dobrze - pomimo że wiem że robię niezgodnie ze sztuką" - BZDURA!
buchbuch napisał(a):
Ale przecież to nie usart był tematem tego wątku.
Ale jak ktoś widzi, że już na tym etapie masz babole to DOBRZE, że je pokazuje bo można spodziewać się ich więcej i w różnych miejscach co może TYLKO pomóc !
buchbuch napisał(a):
i miałem nadzieję że wnikliwe oko fachowca wyłapie z miejsca błąd lub z doświadczenia będzie znał przyczynę dziwnego zachowania rejestru.
To przenieś się na forum jasnowidzów, wróżek fachowców ... ok ? Zapewniam cię, że oni na 100% od razu tobie znajdą twoje najskrytsze problemy .... a ty nie będziesz musiał ręką ani nogą ruszyć - bo po co ?
PISZĘ TO WSZYSTKO WPROST - żebyś albo zrozumiał niepisane zasady naszego forum albo .... jeśli ich nie rozumiesz czy nie chcesz zrozumieć, albo się nie zgadzasz to zmień proszę uprzejmie forum ok ?
Bo tu staramy się wykazać szacunek jeden do drugiego a SZCZEGÓLNIE gdy zadajemy pytanie ...
to moja gorąca prośba do ciebie.
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]anshar napisał(a):
A przy tej okazji możesz mi wyjaśnić sens tego zapisu:
Kolega chciał ci pokazać jak można sobie szybko przetestować - wysyłając zanegowaną wartość do rjrestru - żeby lepiej widzieć to np na diodach LED - chociaż to w zależności jak kto ma podłączone - może być albo z negacją albo bez ....
więc dostajesz i tak cenne uwagi
------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]buchbuch napisał(a):
Nadal nie rozumiem sensu zmiany pinu CS (SS, LT) na inny jak radził anshar.
Przy "takim" podejściu z twojej strony i fochach na to, że ktoś zwraca ci uwagą na coś co nie rozwiązuje w PUNKT tego co masz zbabolone - to nie dziw się, że ludziom odechciewa się pomagać ....