Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 sty 2025, o 18:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sty 2017, o 15:43 
Użytkownik

kod, daj kod panie....

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 sty 2017, o 15:56 
Moderator

Rejestry na pewno zle nie wystawiaja stanow .... ale kolega na pewno je zle wystawia ;) tyle ze bez kodu to pytanie do jasnowidza

PostNapisane: 3 sty 2017, o 17:13 
Użytkownik

Witam
Powiesz "sprawdzałem 10 razy", a ja Ci na to: sprawdź po raz jedenasty, czy rejestr jest prawidłowo podłączony do uC - GND oraz właściwe "nóżki" do odpowiednich PIN'ów ...bo jeśli jest tak że sama procedura jest poprawna... tak twierdzisz.

Pozdr.

P.S. co to za matryca?

PostNapisane: 3 sty 2017, o 18:02 
Użytkownik

Witam
Szanowny kolego, narysuj to bo nie chodzi o złą wolę, ale nikt Ci nie pomoże jeśli nie będzie Ci na tym zależało.

Pozdr.

PostNapisane: 3 sty 2017, o 19:02 
Użytkownik

buchbuch napisał(a):
QH* - GND

Jesteś pewien, że to jest ok??

PostNapisane: 3 sty 2017, o 19:03 
Użytkownik

buchbuch napisał(a):
QH* - GND

Dlaczego wyjście podłączasz do GND?

Gorąco polecam: http://mirekk36.blogspot.co.uk/2013/09/rejestr-przesuwny-74595-podstawy.html

No i czekamy na schemat. ;)

Kolego Skalarro - nic dodać, nic ująć. ;)

PostNapisane: 3 sty 2017, o 21:34 
Użytkownik

Masz sporo błędów w tym kodzie.
Proponuję ci zrobić tak:
Pod tym linkiem, który ci podałem wyżej znajdziesz kod źródłowy, przeportuj go sobie na ATmega8 i zobaczysz, że rejestr przesuwny ruszy ci bez problemu.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 4 sty 2017, o 00:32 
Użytkownik

Witam
No to kolega pojechał z samokrytyką :)
...ale z tym:
buchbuch napisał(a):
lepiej jest skorzystać z własnej głowy niż liczyć na cudzą i nie tracić więcej czasu.

nie do końca się zgodzę.
Jeśli trafiają się "gotowce" które jesteś w stanie przeanalizować i choć po części zrozumieć, to nic zdrożnego przejść przez otwarte drzwi zamiast je wyważać.
Z drugiej zaś strony można się wzorować na kodzie ale założyć inny algorytm itd.
Krótko mówiąc; poznawajmy świat, ale jeśli spotkamy dobrego przewodnika to dajmy mu sobie też pogadać.

Pozdr.

PostNapisane: 4 sty 2017, o 02:08 
Użytkownik

buchbuch napisał(a):
Mogę wiedzieć gdzie te błędy znalazłeś?

No po 3 edycjach kodu jest ich jakby mniej. ;)
Chociaż tak na szybko, to choćby BAUD RATE 115200 dla uC taktowanego 16MHz to nie błąd?

Nie pisałem tego złośliwie i po to, by kolegę obrazić. Starałem się jedynie koledze pomóc, dlatego cieszę się, że problem już jest rozwiązany.

Przepraszam i pozdrawiam serdecznie. ;)

PostNapisane: 4 sty 2017, o 10:32 
Moderator

anshar napisał(a):
to choćby BAUD RATE 115200 dla uC taktowanego 16MHz to nie błąd?

Pewnie, że błąd

PostNapisane: 4 sty 2017, o 12:06 
Użytkownik

No to proszę na podstawie twojego kodu, bez uarta, z drobnymi poprawkami i z użyciem makr _BV i _NBV mógłoby to wyglądać na przykład tak:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

Nie wiem co zmieniałeś w kodzie, nie w tym rzecz.
Tak się składa, że próbowałem odpalić to na własnym sprzęcie, kod po poprawkach zamieścilem wyżej.

Przypominam, że podałem ci linka do poradnika video wraz z kodem źródłowym dokładnie opisującym to zagadnienie i napisanym w dobrym stylu programowania w języku C. Faktycznie w kilka minut doszedłbyś sam do tego co robiłeś źle.

Dodatkowo wraz z kolegą skalarro zwróciliśmy ci uwagę na błąd w połączeniu.

Jeśli to dla ciebie zbyt mało... no cóż... gorąco pozdrawiam i życzę powodzenia.

Twój "pomocnik" ;)

PostNapisane: 4 sty 2017, o 12:27 
Moderator

anshar napisał(a):
Przypominam, że podałem ci linka do poradnika video wraz z kodem źródłowym dokładnie opisującym to zagadnienie i napisanym w dobrym stylu programowania w języku C. Faktycznie w kilka minut doszedłbyś sam do tego co robiłeś źle.

eeee tam po co autorowi wątku czytać ? po co mu to ? ;) ... za to napisać coś takiego:

buchbuch napisał(a):
Prawdę mówiąc miałem nadzieję na bardziej konkretną pomoc.

To już jest ... no powiem szczerze - chore ....

PostNapisane: 4 sty 2017, o 15:17 
Moderator

buchbuch napisał(a):
Nie widzę powodu żeby się oburzać Mirku

A ja widzę i to coraz bardziej, szczególnie po takiej bezpardonowej wypowiedzi, rzekłbym już, że po prostu kompletnie niekulturalnej na forum ... powstrzymuję się już przed użyciem bardziej dosadnych słów, chociaż komu jak komu - ale koledze po poprzednich słowach a już szczególnie po tym

buchbuch napisał(a):
Bez doświadczenia ciężko się połapać w tego typu sytuacjach nie mając na czym bazować a tym bardziej kiedy ktoś "pomagając" zwraca uwagę na zupełnie nieistotne kwestie np. zmiana pinu pod Chip Select - jakie to ma znaczenie?

należałyby się bardziej dosadne określenia ...

Masz TOTALNIE roszczeniową postawę, ty masz po prostu KAPRYS - że wchodzisz na forum i jak król oczekujesz że WSZYSCY rzucą się i sprawdzą twój kod ... bo przecież, jaśnie pan (przepraszam za te uszczypliwości ale są w pełni uzasadnione) ... to nie może tego zrobić w drugą stronę prawda?

buchbuch napisał(a):
Faktycznie zgodzę się z tym, że gdybym skopiował Mirka kod to układ działał by bez zarzutu od pierwszej chwili ale są i plusy tej sytuacji,

Nie ważne JAKIE SĄ PLUSY i MINUSY tej sytuacji, podczas gdy tobie się ot po prostu "NIE CHCE" .... KAŻDY mając możliwość sprawdzenia czegoś we własnym zakresie zwykle najpierw tego próbuje - ty nie ....

Gdybym ja był na twoim miejscu ale pewnie wszyscy inni - to bym sprawdził ten kod i gdyby mi zadziałał - to wcale bym się nie poddawał - TYLKO szukałbym nadal błędu w swojej wersji kodu - bo już byłbym pewien, że to

po PIERWSZE problem czysto programowy a nie sprzętowy - a więc masz rozwiązane 50% problemu (czego KOMPLETNIE nie rozumiesz) Nie potrafisz rozwiązywać swoich problemów bodajże najprostszą metodą - DZIELĄC problem na DWA - a to jest KLASYCZNY przykład i tak należy podchodzić do sprawy. Gdyby kod z bloga nie działał - też bym miał 50% problemu za sobą - bo wiedziałbym, że problem nie leży w sofcie a w sprzęcie ....

Tak czy inaczej - dużo łatwiej później kolejną połówkę problemu DZIELIĆ na DWA - czyli skoro problem w KODZIE to trzeba pomyśleć - jak kod podzielić na mniejsze mniej więcej DWIE części aby szybciej dojść do sedna - bo przyglądanie się na całe 100% problemu czyli i cały kod i cały sprzęt - jak sroka w kość zwykle prowadzi do frustracji i utraty włosów z nerwów ...

WARTO UCZYĆ się takiego myślenia - DZIELENIE NA DWA - zapewniam cię że można się tego nauczyć ale trzeba chcieć ... a nie pisać takie za przeproszeniem bzdety - że ktoś ci zwraca uwagę na sprawy nie związane bezpośrednio z problemem !

Po pierwsze każdy próbuje na forum pomóc jak może - czasem może i nieudolnie - ale uczymy się wszyscy razem i ja zawsze zachęcam żeby pomagać bo wtedy sami się uczymy szybciej, a nawet gdy popełnimy błąd w podpowiedzi to ktoś inny wejdzie i poprawi nas dzięki czemu wygrane będą aż TRZY STRONY bo: pytający, podpowiadający błędnie bo sam się czegoś dowie, i ten który udzieli prawidłowej odpowiedzi bo sam sobie utrwali wiedzę.

Pretensje zaś do tych co próbują pomóc, że od razu nie trafili w twoją DZIESIĄTKĘ - to jak mówię (trzymając język na wodzy) mało kulturalne

buchbuch napisał(a):
Zwróciliście uwagę na konfigurację usarta

BO ŹLE ROBISZ - więc się nie dziw, że skoro pokazujesz kod nafaszerowany babolami - i ktoś stara się pomóc ci doprowadzić go przede wszystkim do porządku pochylając się nad twoim problemem - bo wtedy łatwiej będzie szukać prawdziwej przyczyny - to ty pietruszkujesz "A MI DZIAŁA" .... sorry ale no już takich bzdetów to dawno nie słyszałem .... To zaraz - zaraz - ty zadałeś pytanie i chcesz się czegoś dowiedzieć, czy wpadłeś wszystkim wyjaśnić, że właśnie od dzisiaj zmieniły się zasady i korzystanie z UARTA gdzie procent błędu jest większy niż 2% to DOBRZE albo że lepiej jest korzystać z mnożnika X2 ? .... Bo wg mnie ani się standardy nie zmieniły ani nie jest lepiej korzystać z mnożnika X2 - tylko tobie nie chce się uczyć po kolei - ale ok tego ci nikt nie zabroni! I nikt nie ma pretensji do ciebie, że robisz wszystko na odwrót i swoimi drogami - że zajmie ci ta nauka dużo więcej czasu - to twoja sprawa ....

ale to jest forum które czytają inni początkujący i bezwzględnie piętnujemy takie teksty o tym, że

"jak mi działa to znaczy że jest dobrze - pomimo że wiem że robię niezgodnie ze sztuką" - BZDURA!

buchbuch napisał(a):
Ale przecież to nie usart był tematem tego wątku.

Ale jak ktoś widzi, że już na tym etapie masz babole to DOBRZE, że je pokazuje bo można spodziewać się ich więcej i w różnych miejscach co może TYLKO pomóc !

buchbuch napisał(a):
i miałem nadzieję że wnikliwe oko fachowca wyłapie z miejsca błąd lub z doświadczenia będzie znał przyczynę dziwnego zachowania rejestru.

To przenieś się na forum jasnowidzów, wróżek fachowców ... ok ? Zapewniam cię, że oni na 100% od razu tobie znajdą twoje najskrytsze problemy .... a ty nie będziesz musiał ręką ani nogą ruszyć - bo po co ?

PISZĘ TO WSZYSTKO WPROST - żebyś albo zrozumiał niepisane zasady naszego forum albo .... jeśli ich nie rozumiesz czy nie chcesz zrozumieć, albo się nie zgadzasz to zmień proszę uprzejmie forum ok ?

Bo tu staramy się wykazać szacunek jeden do drugiego a SZCZEGÓLNIE gdy zadajemy pytanie ...

to moja gorąca prośba do ciebie.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

anshar napisał(a):
A przy tej okazji możesz mi wyjaśnić sens tego zapisu:

Kolega chciał ci pokazać jak można sobie szybko przetestować - wysyłając zanegowaną wartość do rjrestru - żeby lepiej widzieć to np na diodach LED - chociaż to w zależności jak kto ma podłączone - może być albo z negacją albo bez ....

więc dostajesz i tak cenne uwagi

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

buchbuch napisał(a):
Nadal nie rozumiem sensu zmiany pinu CS (SS, LT) na inny jak radził anshar.

Przy "takim" podejściu z twojej strony i fochach na to, że ktoś zwraca ci uwagą na coś co nie rozwiązuje w PUNKT tego co masz zbabolone - to nie dziw się, że ludziom odechciewa się pomagać ....

PostNapisane: 4 sty 2017, o 17:46 
Użytkownik

Cytuj:
BTW: ten usart naprawdę działa mi stabilnie na takich nastawach - przepisuje teksty bezbłędnie

Kolego nikt nie twierdzi że ci nie działa ale gdy np. za rok wrócisz do kodu z innym procesorem ,
lub ktoś inny z forum z korzysta z tego kodu istnieje bardzo duże prawdo-podobieństwo że transmisja nie ruszy
a to dlatego że ona już teraz działa na granicy błędu a nawet lekko poza nią wystarczy zmiana warunków pracy typu,
temperatura inny procesor , inny kwarc i może być klops i kolega napisze że kod mi działał to procesor się zepsuł.

PostNapisane: 4 sty 2017, o 17:50 
Moderator

buchbuch napisał(a):
Masz całkowitą rację Mirku - jestem zupełnie głupi.

Przysięgam, że nie miałem na celu, żeby tak ciebie określać - nigdy o nikim tak nie myślę ....

buchbuch napisał(a):
Być może moje nastawienie spowodowane było zjawiskiem jakie ma miejsce na tego typu forach gdzie pod pozorem pomagania ma miejsce złośliwe przeszkadzanie czyli tzw. trolowanie w celu podbijania statystyki,

Z tego sobie też dobrze zdaję sprawę i dlatego WSZYSCY się staramy, bo nie tylko ja - jak widzisz po tych, którzy chcą pomóc, żeby u nas było inaczej i po przyjacielsku ...

Za to niesamowicie cieszę się, że dołączasz do grona tych, którzy widzą że warto "inaczej" podejść - że tak powiem "po naszemu", że się nie obrażasz tylko udaje się nam dogadać - a ja ze swojej strony przepraszam bardzo za wszystkie być może za mocne słowa. Nie było moim celem żeby cię urazić tylko zwrócić uwagę na to o co chodzi na naszym forum ...

buchbuch napisał(a):
BTW: ten usart naprawdę działa mi stabilnie na takich nastawach - przepisuje teksty bezbłędnie

A tu podpowiem ci tak ... posłuchaj, ja nie twierdzę, że gdy się przekroczy 2% błędu to oznacza, że co druga ramka będzie "dziurawa" .... i nikt tak nie mówi ... ale ... znowu popatrz na to z nieco innej perspektywy

NIKT nie zamierza ciebie przekonywać - na zasadzie NIE RÓB TEGO bo jesteś taki i owaki ... każdy zrobi jak chce ... a co komu do tego. Ale to forum spełnia też rolę edukacyjną dla tych którzy zaczynają ....

Też jest tak, że ktoś (nie ja) wymyślił a w zasadzie to się daje obliczyć - że nie warto używać prędkości z procentem błędu powyżej 2% bo statystycznie wyjdzie że będą problemy - ale nie można patrzeć przez tzw czubek własnego nosa i mówić "skoro mi działa to znaczy, że jest OK" bo nawet nie zrobiłeś porządnych testów. Chcesz w przyszłości tak konstruować urządzenia z mikrokontrolerami ? chcesz się przekonać w przyszłości mając już jakąś pracę albo własną firmę gdy oddasz do klienta urządzenie i okaże się że jednak problem jest i to poważny bo błąd pojawia się raz na miesiąc i firma odnotowuje jakieś poważne straty z tytułu przestojów bo ktoś zaprojektował urządzenie ot niezgodnie ze standardami ? Chcesz wtedy ponieść np koszty napraw albo odszkodowań ? Może i troszkę przejaskrawiam ale uwierz mi sam projektowałem i projektuję urządzenia dla firm i wiem ile to kosztuje nie tylko pieniędzy albo nerwów ....

Druga sprawa to mówiłem walory edukacyjne forum - więc jeśli ja nie zwrócę uwagi na takie podejście albo inni użytkownicy - to gdy będziesz to powtarzał - to pomyśl - wpadnie inna początkująca osoba - poczyta twoje posty - nie wie czy jesteś początkujący czy nie - a później zrobi podobnie i będzie się chwaliła na innych forach, że tak można - bo czytałem o tym na forum atnel ...

Teraz rozumiesz - dlaczego wszyscy tu razem sobie pomagamy ? w każdym aspekcie i przypominamy takie rzeczy ? Bo porządek wbrew pozorom nie jest trudny do utrzymania - tylko warto odrzucić tego typu tricki, kruczki i niesprawdzone rozwiązania

jak zadajesz pytanie to staraj się szanując innych wykazać, że w tym co do tej pory zrobiłeś dochowałeś pełnej staranności - wtedy każdemu łatwiej skoncentrować się na poszukiwaniu tego docelowego problemu

i TYLKO o to chodzi - mam nadzieję, że teraz jaśniej

(na koniec tylko podpowiem, że im dłużej postarasz się trzymać takich prostych zasad to sam zobaczysz jak szybko będzie ci to procentować w coraz bardziej udanych własnych konstrukcjach i programach)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

O proszę - widzisz - nie tylko ja to mówię ;) wyżej kolega tonygryps - ma IDENTYCZNE zdanie a nawet jeszcze dodatkowo fajnie i słusznie to uzupełnił.

PostNapisane: 5 sty 2017, o 00:09 
Moderator

Oczywiście, że przy X2 jest lepiej bo 2,1% ... i to jest już DUŻO lepsze wyjaśnienie ...

Tak czy inaczej poczytaj później jeszcze na spokojnie czym różni się działanie z X2 i bez X2 .... i dlaczego jeśli się chce mieć większą pewność poprawnej pracy to używa się X1

Strefa czasowa: UTC + 1