Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 mar 2025, o 09:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 gru 2016, o 16:15 
Użytkownik

Witam serdecznie.

Napisałem sobie program o następujących założeniach: Gdy naciskam i przytrzymuje wciśnięty przycisk wypełnienie sygnału sterującego silnik narasta do pewnego momentu a następnie maleje. Gdybym w trakcie narastania/ zmniejszania prędkości puścił przycisk to prędkość zostaje utrzymana na takim poziomie jak była tuż przed momentem puszczenia przycisku.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Przyspieszanie i zwalnianie przycisku nazwijmy jednym cyklem. Problem polega na tym że pod koniec takiego cyklu tzn. gdy silnik zwalnia i zatrzymuje się, to zamiast płynnie przeskoczyć do pierwszego warunku if(i<=255) w przerwaniu INT0 i zacząć znowu powoli się rozpędzać, to silnik dostaje nagłego i krótkotrwałego "kopa" z prędkością a następnie wedle planu powoli jego prędkość zaczyna narastać (cały czas trzymam przycisk a więc cały czas generowane są przerwania) By to lepiej zobrazować nagrałem pare filmików:

https://www.youtube.com/watch?v=te9TawAdtV0

a tutaj jest po kilku cyklach (zwarłem przewody bo nie chciało mi się trzymać tak długo przycisku)

https://www.youtube.com/watch?v=TDfhCK4xAUY

Widać że problem znacznie urasta tzn. ten "kop" prędkości dla silnika w przejściu między cyklami staje się coraz większy i coraz dłuższy. Moje pytanie brzmi: z czego to wynika i jak to wyeliminować? Przeczuwam że ma to związek z czasem trwania przerwań ale nie wiem jak to naprawić i czy na pewno to jest przyczyną.

Pomijam oczywiście sposób wywołania przerwania zewnętrznego tzn. drgania sytków i wystąpienie niekontrolowanych przerwań. Jest to w tej chwili dla mnie nieistotne. Jeżeli program będzie w całości dobrze działał to pomyślę jak to zrobić bez użycia INT0.

Ostatnio edytowano 23 gru 2016, o 12:14 przez panjakub94, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 gru 2016, o 16:33 
Użytkownik

Przekombinowałeś. Wywal to int0 i badaj normalnie przycisk, a całą logikę umieść w głównej pętli i wykorzystaj dodatkowy znacznik zmiany kierunku, bo go tu dostrzec nie mogę. To program na dosłownie kilka linijek.

PostNapisane: 22 gru 2016, o 17:02 
Użytkownik

Nie chce zmieniać programu, dobrze jest jak jest. Chce się dowiedzieć tylko dlaczego tak się dzieje i jak rozwiązywać takie problemy, gdy nie będzie alternatywy innego rozwiązania. W założeniach do programu nie uwzględniałem zmiany kierunku.

PostNapisane: 22 gru 2016, o 17:41 
Użytkownik

Chodziło mi o zmianę kierunku liczenia prędkości - narastanie/opadanie :-)

PostNapisane: 22 gru 2016, o 20:08 
Użytkownik

SylwekK napisał(a):
Chodziło mi o zmianę kierunku liczenia prędkości - narastanie/opadanie :-)

Nadal nie bardzo rozumiem... Jak zmieniać kierunek, po co?

PostNapisane: 22 gru 2016, o 20:57 
Użytkownik

Nie rozumiemy się... Chodzi o fazę zmiany prędkości, np. 0-zwiększa prędkość, 1- zmniejsza prędkość.

PostNapisane: 22 gru 2016, o 23:15 
Użytkownik

Witam
panjakub94 napisał(a):
Przeczuwam że ma to związek z czasem trwania przerwań...

Troszkę zalatuje teorią spiskową, ale kto wie.
Nie widzę sztywnego powiązania i/k - może to się jakoś rozłazi.
Przetestuj to; pisałem na brudno, więc sam nie wiem:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Pozdr.

Edit: zmiana w ostatniej linijce kodu - niedopatrzenie

Ostatnio edytowano 23 gru 2016, o 10:50 przez kicajek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 gru 2016, o 07:31 
Użytkownik

panjakub94 napisał(a):
Przyspieszanie i zwalnianie przycisku nazwijmy jednym cyklem. Problem polega na tym że pod koniec takiego cyklu tzn. gdy silnik zwalnia i zatrzymuje się, to zamiast płynnie przeskoczyć do pierwszego warunku if(i<=255) w przerwaniu INT0 i zacząć znowu powoli się rozpędzać, to silnik dostaje nagłego i krótkotrwałego "kopa" z prędkością a następnie wedle planu powoli jego prędkość zaczyna narastać (cały czas trzymam przycisk a więc cały czas generowane są przerwania)

panjakub94 napisał(a):
Chce się dowiedzieć tylko dlaczego tak się dzieje i jak rozwiązywać takie problemy, gdy nie będzie alternatywy innego rozwiązania.

Również uważam, że niepotrzebnie tak kombinujesz. Szczególnie chodzi mi o inkrementowanie dwóch zmiennych 'i' oraz 'k', bo z tego właśnie wynikają problemy, co już zauważył kolega kicajek. Można to zrobić prościej, np. tak jak proponuje kolega SylwekK (to dobra rada, choć widzę, że na razie nie wiesz za bardzo, o co mu chodzi).

Mimo tego postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Po osiągnięciu przez zmienną i wartości 511, operacja k--; spowoduje przepełnienie zmiennej (k zmieni wartość z 0 na 255).
Gdybyś użył wartości 510, to pewnie byłoby OK:
język c

...nie uważam jednak, że to prawidłowe rozwiązanie problemu.

panjakub94 napisał(a):
Nie chce zmieniać programu, dobrze jest jak jest.

Może jednak nie jest aż tak dobrze, skoro zadajesz pytanie na forum ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 23 gru 2016, o 11:46 
Użytkownik

Witam
dot. kodu kol.panjakub94
andrews napisał(a):

To fakt, też się zawiesiłem chcąc przyjrzeć się temu rozwiązaniu; niemniej jeśli
panjakub94 napisał(a):
Nie chce zmieniać programu,

trzeba to uszanować.
Czasem może być tak, że takie rozwiązanie może mieć zastosowanie w całkiem innym projekcie i wówczas będzie jak znalazł.

Pozdr.

PostNapisane: 23 gru 2016, o 12:12 
Użytkownik

andrews napisał(a):
panjakub94 napisał(a):
Przyspieszanie i zwalnianie przycisku nazwijmy jednym cyklem. Problem polega na tym że pod koniec takiego cyklu tzn. gdy silnik zwalnia i zatrzymuje się, to zamiast płynnie przeskoczyć do pierwszego warunku if(i<=255) w przerwaniu INT0 i zacząć znowu powoli się rozpędzać, to silnik dostaje nagłego i krótkotrwałego "kopa" z prędkością a następnie wedle planu powoli jego prędkość zaczyna narastać (cały czas trzymam przycisk a więc cały czas generowane są przerwania)

panjakub94 napisał(a):
Chce się dowiedzieć tylko dlaczego tak się dzieje i jak rozwiązywać takie problemy, gdy nie będzie alternatywy innego rozwiązania.

Również uważam, że niepotrzebnie tak kombinujesz. Szczególnie chodzi mi o inkrementowanie dwóch zmiennych 'i' oraz 'k', bo z tego właśnie wynikają problemy, co już zauważył kolega kicajek. Można to zrobić prościej, np. tak jak proponuje kolega SylwekK (to dobra rada, choć widzę, że na razie nie wiesz za bardzo, o co mu chodzi).

Mimo tego postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Po osiągnięciu przez zmienną i wartości 511, operacja k--; spowoduje przepełnienie zmiennej (k zmieni wartość z 0 na 255).
Gdybyś użył wartości 510, to pewnie byłoby OK:
język c

panjakub94 napisał(a):
Nie chce zmieniać programu, dobrze jest jak jest.

Może jednak nie jest aż tak dobrze, skoro zadajesz pytanie na forum ;)

Dzięki serdeczne:) No racja! Czasami ciężko dostrzec takie podstawowe błędy. Twój pomysł zadziałał, dziękuje:)

PostNapisane: 23 gru 2016, o 21:23 
Użytkownik

kicajek napisał(a):
To fakt, też się zawiesiłem chcąc przyjrzeć się temu rozwiązaniu; niemniej jeśli
panjakub94 napisał(a):
Nie chce zmieniać programu,

trzeba to uszanować.

Kolego kicajek
Sugerujesz, że kiedy widzę, jak ktoś nieświadomie wjeżdża na grząski grunt, to mam go utrzymywać w przekonaniu, że dobrze robi?
Moim zdaniem, kiedy program nie działa zgodnie z założeniem, to TRZEBA go zmienić (lub zmienić założenia ;) ).
Kiedy ktoś zwraca się o pomoc na forum, to należy mu wskazać błędy i przedstawić jak najlepsze rozwiązanie. Nie jest to chyba wyraz braku szacunku? Nie zrobiłem tego chyba w jakiś chamski sposób?
Jeśli ktoś pomimo otrzymania rady zrobi po swojemu, to jego sprawa (przynajmniej dopóki ktoś inny nie musi ponosić konsekwencji jego decyzji). Ja szanuję jego prawo wyboru i nie zmuszam, żeby zrobił według moich wskazówek (choć być może będę próbował przekonać go do moich argumentów).

@panjakub94
Proponuję, abyś rozważył użycie nieco innego algorytmu (myślę, że to będzie mniej więcej to, co proponował kolega SylwekK):
język c

Myślę, że zadziała równie dobrze, a moim zdaniem kod jest bardziej przejrzysty i mniej podatny na błędy - nie trzeba obliczać jaką wartość musi mieć zmienna 'i', aby zmienna 'k' nie uległa przepełnieniu.
Dodatkowy profit - oszczędzasz w ten sposób 1 bajt pamięci RAM :D i prawdopodobnie nieco taktów zegara potrzebnych na wykonanie procedury obsługi przerwania.

PS
Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem, nazywając go kolegą ;)

PostNapisane: 23 gru 2016, o 22:54 
Użytkownik

No i właśnie dokładnie o to mi chodziło ze zmianą kierunku liczenia :-)
Takie rozwiązanie jest o wiele bardziej elastyczne i jak przyjdzie pisać autorowi program pokroju jednego z moich sterowników ze swoimi założeniami to mam wrażenie, że zapląta się już na podstawowych funkcjach. Bez urazy, ale ja mam zasadę pisać optymalnie zgodnie ze sztuką nawet najprostsze programy, bo to procentuje w przyszłości ;-)

PostNapisane: 23 gru 2016, o 23:42 
Użytkownik

Witam
andrews napisał(a):
Kolego kicajek
Sugerujesz, że kiedy widzę, jak ktoś nieświadomie wjeżdża na grząski grunt, to mam go utrzymywać w przekonaniu, że dobrze robi?

Absolutnie nie; być może nie jasno opisałem mój tok myślenia, ale sam niejednokrotnie ubzdurałem sobie jakiś algorytm - próbowałem go dopieszczać itd. a na końcu i tak kończyło się to w inny sposób.
Na wszelki wypadek pierwotny kod zachowywałem, a później okazywało się że po drobnych poprawkach z powodzeniem może mieć zastosowanie w całkiem innym urządzeniu.
Czym innym jest przyjęta propozycja "zmień kod" a czym innym jest wczytanie się w zastrzeżenie - nic nie zmieniać tylko poprawić istniejące.

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1