Witam!
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział dla tego tematu, więc z góry przepraszam i proszę o przeniesienie, jeśli by się tak okazało.
Mam problem z odpowiednim zaprogramowaniem ATMegi328P w Arduino IDE przez usbasp. A więc zacznę od tego co mam.
USBasp:
od firmy propox
Bibliotekę do Arduino IDE stąd:
link do githubaWersja Arduino IDE 1.6.12, na programatorze zworka na vcc i slow sck.
W programie ustawione:
board - ATmega328
variant - 328P / 328PA
BOD - 2.7V
clock - 16MHz external
programmator - usbasp
Program do kontrolera wgrywam za pomocą "upload using programmer", ponieważ w inny sposób nie śmiga.
ATmegę chciałem wykorzystać jako odbiornik lub nadajnik RF 433MHz. Problem w tym, że ani jedno wpiętę w atmege, ani drugie, nie działa. Drugi mikrokontroler, którym próbuję odebrać albo nadać sygnał jest Arduino Uno. Dodatkowo delay 1s trwa ponad 5 sekund, co wydaje mi się, że może być powodem błędnego działania układu. Dla pewności, że kod jest dobry, wgrywałem gotowca z neta "hello world".
Kod odbiornika:
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Kod transmitera:
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
W obydwu przypadkach (uno-transmiter, 328-odbiornik, i na odwrót) nie odbieram żadnego sygnału (dioda nie zaświeca się [jest sprawna
]). Pół dnia spędziłem przy tym, upewniając się, że napewno wszystko dobrze robię. Proszę o pomoc.