nie tam zaraz wypas .... jak wspominałem - rozpoczynając pisanie książek miałem od początku pewien plan na cały cykl ... (zaplanowane kolory książek) ... jak wiecie w pierwszych dwóch przekazałem sporo teorii języka C ale mam nadzieję, że na fajnych przykładach - otóż pokazywałem jak tworzyć różnego rodzaju biblioteki - przedstawiając przy okazji krótkie programy które pozwalały przetestować każdą z nich ...
ale część czytelników miała i ma nadal problem - jak teraz połączyć tę wiedzę tak aby w końcu z tych bibliotek zrobić coś większego ... jakiś jeden poważniejszy a nie tylko jakiś drobny przykładowy projekt ...
No i YELLOWBOOK rozpoczyna właśnie takie podejście
... stąd jak widzicie mamy do czynienia ze sterownikiem w którego wszyłem hmm no mnóstwo jak dla początkującego peryferiów bo:
- RTC
- WIFI
- DS18B20
- obsługa wyświetlacza MATRIX ale wyżyłowana do granic możliwości
- BMP180 - czujnik ciśnienia
- MSGEQ7 - obsługa analizatora graficznego audio
- oczywiście MÓJ UKOCHANY - odbiornik podczerwieni
- fotorezystor z ADC
- komunikacja rs232 (komunikacja z PC i ze smartfonem ... z przykładem w B4A!)
- komunikacjai i2c
- animacje na wyświetlaczu matrycowym
- łączenie kilku wyświetlaczy w jeden
- PRZECHWYTYWANIE kontroli nad wyświetlaczem przez zewnętrzny procesor !!! (Uwaga! to będzie fajna ciekawostka w książce)
.... no jak widać będzie się działo ! ... a MUSI to wszystko razem ładnie współgrać - ma być zero zaciachów na wyświetlaczu pomimo że przecież działa sobie taki czujnik DS18B20 gdzie zawsze ludzie się boją że musi nam blokować jakieś procedury itp itd
tymczasem sak sami zobaczycie WSZYSTKO będzie grało i buczało a co NAJWAŻNIEJSZE - KAŻDY dowie się jak się za to zabierać, jak podchodzić do takiego tematu ....
OCZYWIŚCIE - proszę pamiętać! BŁAGAM wręcz ! - proszę nie myśleć - że zaprezentowana przeze mnie w książce droga jest JEDYNIE SŁUSZNA ! absolutnie nie - to jedno z wielu tysięcy podejść i to jeszcze pokazane małymi kroczkami a na dodatek z pewnym przekazem dydaktycznym - a więc da się to jeszcze upraszczać , optymalizować - wprowadzać własne wspaniałe modyfikacje i na to LICZĘ !
www.youtube.com/mirekk36 ]