SunRiver napisał(a):
obawiam się że nie zrozumiałeś ... to jeden układ jest tylko wiec co ma zająć ??
to nie jest gotowiec tylko dedykowane rozwiązanie na takie właśnie problemy jak masz ty
jest wyraźnie pokazane ...
to sprawdzone rozwiązanie właśnie do takich kłopotów , ... ale jak to mówią ... każdy się musi nauczyć
zrozumiałem, tyle, że ten układ pomaga mi obsłużyć 3 urządzenia o tym samym adresie a ja mam ich 10 czyli musiałbym użyć 4 takie, które zaproponowałeś. Rozwiązanie jest oczywiście dobre i dziękuję Ci za pomoc jednak w moim przypadku muszę znaleźć jakąś inną alternatywę, wszystko ze względu na ograniczone miejsce na płytce.
------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]andrews napisał(a):
krzyhu0905gmail napisał(a):
Mam nadzieję, że odpowiednia konfiguracja rezystorów pozwoli na wykorzystanie tej idei.
A próbowałeś sobie to już rozrysować?
Zwróć uwagę, że akurat linia SDA jest dwukierunkowa i w dodatku musi mieć wyjścia typu 'open collector', więc zwykły multiplexer raczej tu egzaminu nie zda. Poza tym sytuacja, kiedy na linii SDA jest cały czas stan wysoki, gdy jednocześnie na linii SCL jest sygnał zegarowy, nie jest raczej ujęta w specyfikacji magistrali, więc nie wiadomo, jak układy slave na to zareagują.
Myślę, że lepszym rozwiązaniem byłoby jednak użycie specjalizowanego układu, np. coś w stylu
PCA9548A (powinien być dostępny w Polsce).
układ mux/demux może działać jako dwukierunkowy przełącznik czyli generalnie zachowuje się neutralnie. Jeśli chodzi o linię zegarową to z układem, który mam linia SCL nie powoduje niczego złego ponieważ stan lini SDA będzie HIGH (układ zdeaktywowany).
Dzięki za zasugerowanie układu PCA9548A to dokładnie to czego potrzebuje upakowane w jednym scalaku