Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lis 2024, o 20:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lis 2016, o 20:59 
Nowy

Witam. Buduję prosty termostat włączający i wyłączający przekaźnik w zależności od temperatury (czujnik DS18B20).
Płytka niestety musi być jak najmniejsza, bo chciałem ją umieścić w obudowie natynkowego gniazdka 230V, razem z zasilaczem 5V (była ładowarka z telefonu).

Jest to moja pierwsza płytka z elementami SMD, więc byłbym wdzięczny gdyby któryś z kolegów rzucił okiem na schemat czy nie ma na nim jakiś rażących błędów, przez które układ mógłby nie działać prawidłowo. Kilka rzeczy do zmiany już zauważyłem po wydrukowaniu, ale są to kosmetyczne zmiany - delikatne przesunięcia niektórych elementów, żeby nie zachodziły na siebie.
Teraz zauważyłem, że zabrakło na schemacie nazwy układu U1 - jest to stabilizator LM1117 3,3V.

ObrazekObrazekObrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lis 2016, o 22:49 
Użytkownik

Witam
Ja zasilanie przekaźnika - tak GND jak i Vcc poprowadził bym osobno - taki szarpaczek napięcia...
Druga sprawa to U1; na pewno jest na dodatnie napięcie?

Pozdr.

edit: przynajmniej z U1 się wyjaśniło ;) - tylko masz taki przekaźnik?

PostNapisane: 7 lis 2016, o 11:02 
Nowy

Teraz dopiero zauważyłem mój błąd, chociaż już wcześniej sporo razy przeglądałem schemat :) Oczywiście przekaźnik (cewka na 5V) miał być podłączony nie do 3.3V tylko do 5V prosto z ładowarki. Jak znajdę chwilę, to spróbuję poprawić płytkę i wrzucić jeszcze raz.

Co do zasilania całości z 5V to zastanawiałem się nad tym wcześniej, ale z tego co udało mi się znaleźć w innych tematach na forum, to raczej zalecano oddzielenie zasilania przekaźników, żeby uniknąć problemów z zakłóceniami.

PostNapisane: 7 lis 2016, o 14:32 
Użytkownik

Witam,

mknight9090 napisał(a):
Teraz dopiero zauważyłem mój błąd, chociaż już wcześniej sporo razy przeglądałem schemat :) Oczywiście przekaźnik (cewka na 5V) miał być podłączony nie do 3.3V tylko do 5V prosto z ładowarki. Jak znajdę chwilę, to spróbuję poprawić płytkę i wrzucić jeszcze raz.

Co do zasilania całości z 5V to zastanawiałem się nad tym wcześniej, ale z tego co udało mi się znaleźć w innych tematach na forum, to raczej zalecano oddzielenie zasilania przekaźników, żeby uniknąć problemów z zakłóceniami.

To w takim razie jako Q1 powinieneś zastosować tranzystor NPN i umieścić przekaźnik w jego kolektorze, inaczej to nie będzie działać poprawnie ( tranzystor Q1 będzie cały czas nasycony, dodatkowo przez jego złącze B-E i rezystor R3 podasz napięcie 5V, pomniejszone o spadek napięcia na tym złączu, do portu mikrokontrolera). A jeszcze tak zapytam? Jakie obciążenie będzie załączał ten przekaźnik ?

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 7 lis 2016, o 20:43 
Nowy

Ok, zmieniłem tranzystor przy przekaźniku, rozumiem, że przy wyświetlaczu mogą zostać te co są, PNP?
Widocznie coś pomieszałem z tym tranzystorem, bo czytając temat z forum (topic11981.html) zrozumiałem, że PNP lub NPN można stosować zamiennie, w zależności czy chcemy sterować podając stan niski czy wysoki.

Jeżeli chodzi o odbiornik podłączony do przekaźnika, to chciałem tak zaprojektować płytkę, żeby była jak najbardziej uniwersalna, ale na razie potrzebuję jej do sterowania grzałką do wody. Niestety aktualnie nie znam dokładnych parametrów grzałki, ale postaram się jakoś je znaleźć. Przekaźnik, który mam to chiński SONGLE 10A, ale w razie potrzeby poszukam czegoś lepszego.

ObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 7 lis 2016, o 22:48 
Użytkownik

Witam
Jeśli płytka typu samoróbka to raczej należy unikać przelotek pod uC - nie żeby niewykonalne, ale...(chodzi o późniejsze lutowanie uC na takich grzybkach)
mknight9090 napisał(a):
... zrozumiałem, że PNP lub NPN można stosować zamiennie, w zależności czy chcemy sterować podając stan niski czy wysoki.

Tak, ale tylko wtedy gdy poziomy napięć sterujące/zasilające są takie same; jeśli są różne to trzeba (dla PNP ) dołożyć jeden tranzystor NPN.

Pozdr.

PostNapisane: 8 lis 2016, o 17:41 
Użytkownik

Witam ponownie.

Domyślam się, że ta grzałka ma być zasilana z sieci. Jeśli tak, to masz za małe odległości między ścieżkami połączonymi z pinami przekaźnika, do których podłączona jest cewka, a pinami ze stykiem !!! Minimalna odległość to około 4mm, no chyba, że będziesz frezował płytkę w tych miejscach. No i oczywiście, wywal ten polygon GND z okolic styków przekaźnika. W ogóle, to przydało by się odsunąć ten przekaźnik chociaż o kilka mm od pozostałych elementów ( tych niskonapięciowych ). Albo weź po prostu przekaźnik ze stykiem zwiernym, a nie przełącznym - są takie, które mają styki wyprowadzone po przeciwnej stronie, niż cewka, taki będzie tu łatwiej wkomponować dla zachowania odległości. Kolejna sprawa - obciążalność styków przekaźnika. Jakiej mocy będzie ta grzałka?
Co sterowania przekaźnika - teraz jest ok.

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 8 lis 2016, o 18:58 
Nowy

Witam. Dziękuję wszystkim za rady, inaczej pewnie długo bym się zastanawiał, po zrobieniu płytki, czemu układ nie chce mi działać :)

Jeżeli chodzi o odległości od styków przekaźnika, to spróbuję jeszcze trochę odsunąć ścieżki, ale miałem go zamiar tak podłączać, żeby faza była do pinu 3 w listwie ark, czyli napięcie sieciowe nie powinno się nigdy pojawić na styku NC przekaźnika, który jest blisko ścieżek.

Co do grzałki to to zastosowanie, do którego aktualnie potrzebowałbym termostat raczej odpada, bo okazało się, że grzałka jest sporo większej mocy niż zakładałem - 1500W. Domyślam się (może niesłusznie), że robienie do tego termostatu na miniaturowym przekaźniku nie ma większego sensu. Niby przekaźnik jest do 10A, ale jakoś nie jestem przekonany czy długo by pociągnął, po za tym przy takiej mocy pewnie byłyby dużo większe zakłócenia. Co prawda urządzenie nie byłoby często używane, bo chodzi o utrzymanie temperatury wody w kotle na poziomie ok. 65 stopni, przez kilka godzin, raz na kilka miesięcy.

Także jeśli będę musiał zmienić przeznaczenie tego termostatu to najprawdopodobniej wykorzystam go przy okazji budowania wytrawiarki PCB, gdzie grzałka raczej nie będzie większej mocy niż 200W, a temat z grzałką 1500W na razie sobie odpuszczę.

PostNapisane: 9 lis 2016, o 16:29 
Użytkownik

Myślę, że rady Mirka w tym temacie mogą być pomocne:
http://forum.atnel.pl/topic16354.html#p170160

PostNapisane: 10 lis 2016, o 07:25 
Nowy

jagvem napisał(a):
Myślę, że rady Mirka w tym temacie mogą być pomocne:
http://forum.atnel.pl/topic16354.html#p170160

Dzięki, nie czytałem wcześniej tego tematu, rzeczywiście sporo konkretnych wskazówek.

Jeśli chodzi o przekaźniki SSR, to nie miałem z nimi wcześniej żadnej styczności, więc będę się musiał doedukować i w ostateczności dołożyć albo taki przekaźnik SSR albo stycznik do tej grzałki 1500W.

Mam jeszcze jedno pytanie, bo zauważyłem, że są małe przekaźniki z Relpola na 5V, które mają obciążalność styków 16A, więc do takiej grzałki byłby teoretycznie nawet spory zapas. Czy ma sens próbować jednak z takim przekaźnikiem, tylko umieścić go na osobnej płytce PCB, która byłaby po przeciwnej stronie w gniazdku niż płytka z procesorem i połączyć je ze sobą przewodem?

PostNapisane: 10 lis 2016, o 10:31 
Użytkownik

Mam w planach zrobić podobny termostat, ale na mniejszą moc grzałek, bo do ogrzewania podłogowego.
Na dwa nieduże pomieszczenia, dlatego będę miał 2 przekaźniki.

Będą to 3 płytki PCB umieszczone w obudowie na szynę DIN:

Płytka na dole - z przekaźnikami
Płytka środkowa - z mikrokontrolerem + inne akcesoria jak np. RTC (bo to też będzie programator tygodniowy) - połączona z dolną jakimś konektorkiem, albo tasiemką.
Płytka górna - wyświetlacz + przyciski - podłączona ze środkową PCB tasiemką.

Może coś w ten deseń?

PS. Sorki, przeoczyłem, że chciałeś jak najmniejszą płytkę.

Strefa czasowa: UTC + 1