driver0207 napisał(a):
Nie nie chodzi mi o pętlę oczekującą w c tylko odpowiednik dla b4a pętli oczekującej. Czyli rób dopóki
a ok ... tzn może inaczej ....
Polecam RAZ NA ZAWSZE absolutnie zapomnieć, wyciąć sobie z głowy i NIGDY nawet sobie samemu nie mówić na głos o pętli oczekującej podczas programowania na PC albo na telefonach
to zupełna niedorzeczność i kompletne nieporozumienie ....
Nie ma i nie stosuje się czegoś takiego
.... Qniec!
Proponuję nigdy nawet nie wracać do tego tematu bo sobie samemu robi się krzywdę ...
-----------------------------------------------------------------------------
No to w takim razie co ? Rzucić programowanie ? Nie da się napisać programu ? Zrealizować zadania ?
Ależ da się i to z powodzeniem i po stokroć lepiej niż z jakimiś pętlami oczekującymi
jak ?
Słowo klucz: ZDARZENIA (EVENTS) ....
pierwsze co w takim wypadku nawet początkującej osobie powinno przychodzić do głowy to ? ... no toż Timery które masz w B4A
Tak samo na PC - wprawdzie to droga "na okrętkę" ale będzie w 100% działać - gorzej gdy ktoś wymyśli żeby zastosować ich tysiąc mając np ileś tam klawiszy do przyciśnięcia ...
Bo nie tylko o timery chodzi ...
Zadając pytanie myślisz troszkę od tyłu - a warto byłoby zadać je szerzej żeby się więcej dowiedzieć na temat możliwych rozwiązań
stosujesz zwrot
driver0207 napisał(a):
gdy nacisnę klawisz to czeka na dane
Co czeka na dane? Kto czeka na dane ?
A wciśnięcie klawisza to co powoduje ? Bo z przedstawionego kodu nic nie wynika poza tym, że zmieniasz kilka propertiesów / właściwości ...
Więc o jakim ty czekaniu na dane piszesz albo pytasz ? ... Ja pytam bo zupełnie nie rozumiem ... ale ok no jeden raz postaram się zgadnąć
choć pewnie mi się nie uda
Wciskasz klawisz i coś gdzieś wysyłasz ? Jeśli tak to nie sądzisz że warto byłoby napisać co wysyłasz? gdzie? i czym ? ... czy np UDP czy np RS232 ? ... no toż to byłaby podstawa żeby napisać gdybym zadawał takie pytanie
dlaczego podstawa ?
Ano dlatego panie kochany - że jak coś wysyłasz to znaczy że zwykle tą samą drogą odbierasz - a skoro tak to mechanizmy odbiorcze dla obsługu Serial czy UDP czy byle czego innego zapewniają ładne ZDARZENIE zwykle odbiorcze i po jaki gwint jakieś pętle oczekujące ? Pętlą oczekującą ZABIŁYŚ system
tak tak ... i raz być coś może i odebrał ale często nic ...
Poza tym jak mówiłem na początku - nawet jak nie zgadłem o co chodzi to do BYLE CZEGO, podkreślam BYLE CZEGO ....
co za problem odpalić w takim przycisku timer, który co ileś ms sprawdza czy coś gdzieś tam tobie nadleciało a jak nadleci to się wyłącza i prezentuje jakieś dane - cokolwiek. Chociaż mówię - jest to metoda łopatologiczna i jeśli tylko (zgadłem tam wyżej) to nigdy w życiu nie stosowałbym timera do tego