Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lis 2024, o 23:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 paź 2016, o 14:59 
Użytkownik

Witam. Mam pytanko już do osób doświadczonych w robieniu płytek domowymi sposobami. Jakiej średnicy używacie przelotek, oraz jakiej grubości ścieżek ?? Może macie jakieś przydatne rady ?? :lol: Jaka odległość ścieżek od siebie bądź przelotek ?? :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 paź 2016, o 10:34 
Użytkownik

Najcieńsza ścieżka - 0,4 mm - im grubsza tym lepiej. Odstęp pomiędzy ścieżkami - minimalny jakli mi wyszedł - ok. 0,2 mm (na krótszych odcinkach nawet 0,1 mm - zależy jak się uda). Przelotka - to zależy pod co - jeśli np. pod stabilizator w obudowie to220 - ok 1,8 - 2 mm, pod led - 1,2 - 1,5 mm. Generalnie - jeśli mam miejsce na płytce robię je duże (do pewnego stopnia oczywiście) - tak aby łatwo było lutować i po wywierceniu otworu coś jeszcze zostało. Średnica wewnętrzna przelotki - 0,5 mm - tylko aby wiertło złapało środek. Tak aby się zmieściło i "ładnie" wyglądało.
Wszystko zależy od drukarki jakiej używasz, papieru i procesu trawienia.
Ja używam HP2100 - toner kupowany w butelce - sypany do kasety. Na wydruku jest bardzo "tłusty", "mięsisty" - tonera jest dużo.
Żelazko - ustawione na 2 kropki. Zbyt gorące - ścieżki się zleją, zbyt zimne - nie przejdą na laminat.
Papier - kredowy, półkredowy - kupiony na Znanym Portalu Aukcyjnym. Aby go oderwać gotuję w garnku wodą z dodatkiem PROSZKU DO PRANIA - i odchodzi jak naklejka - nic nie muszę czyścić.
Trawienie - roztwór na tyle mocny, aby proces zakończył się do godziny - przy dłuższym trawieniu u mnie zaczynają odpadać ścieżki.
Wynik - zadowalający. Wiadomo - fabryka zrobi lepiej, ale elementy SMD nawet w obudowach SSOP28 czy TSSOP20 siadają bez problemu.

PostNapisane: 20 paź 2016, o 18:53 
Użytkownik

Tutaj masz kolego linka do mojego postu topic13165.html w ktorym opisalem jak termotransferem doszedlem do wykonywania plytek do 5 milsow. Termotransfer moze byc naprawde skuteczny

Strefa czasowa: UTC + 1