Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 lut 2025, o 23:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2016, o 00:00 
Użytkownik

Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowy na tym forum. Interesuje się hobbystycznie elektroniką analogową. Postanowiłem zgłębić temat elektroniki cyfrowej o procesory AVR i związku z tym nabyłem książkę niebieską "Język C / podstawy programowania" autorstwa Pana Mirka K. Programator ATB-USBASP, podstawka montażowa plus drobnica. Liczę na pomoc i wyrozumiałość kolegów w/w temacie. Zainstalowałem też potrzebne programy m/i eklipse, mkAVRCalkulator i mimo, że instalowałem je już czterokrotnie zgodnie z wytycznymi zawartymi w instrukcji video to wciąż pojawia się ten sam problem. Błąd kompilacji.
Obrazek
Po skasowaniu tego błędu wygląda to tak.

Obrazek

Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje? mam zainstalowany Windows 10.

Mam jeszcze jedno pytanie. Przy podłączonym samym programatorze ATB-USBASP do komputera klikając na pozycję "Sprawdź podłączony AFR"
pojawia się takie okienko.
Obrazek

Czy w tym przypadku jest wszystko w porządku, czy nie? Bo mam pewne wątpliwości.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2016, o 03:17 
Użytkownik

Jak byk mówi że nie rozpoznał procka, napewno dobrze podłączyłeś?
Najlepiej jakbyś wrzucił fotkę z podłączeniem, bo narazie to wróżenie z fusów.

barus napisał(a):
Mam jeszcze jedno pytanie. Przy podłączonym samym programatorze ATB-USBASP do komputera klikając na pozycję "Sprawdź podłączony AFR"

Jakto samym???

PostNapisane: 14 paź 2016, o 06:35 
Moderator

barus napisał(a):
Zainstalowałem też potrzebne programy m/i eklipse, mkAVRCalkulator i mimo, że instalowałem je już czterokrotnie zgodnie z wytycznymi zawartymi w instrukcji video to wciąż pojawia się ten sam problem. Błąd kompilacji.

W poradnikach też wspominam zdaje się o antywirusie ale mało kto sprawdza ... WYŁĄCZ więc antywirusa i sprawdź bo to NAJCZĘSTSZY i setki tysięcy razy opisywany na forum problem

PostNapisane: 14 paź 2016, o 10:12 
Użytkownik

Może tutaj jest odpowiedź? Bo tworząc nowy projekt w eklipse
Obrazek

Obrazek
w tym oknie jest brak wykazu procesorów :?:
a powinno być tak jak tu:
Obrazek
Dlaczego eklipse ich nie widzi?

Harry napisał(a):
Jak byk mówi że nie rozpoznał procka, napewno dobrze podłączyłeś?
Najlepiej jakbyś wrzucił fotkę z podłączeniem, bo narazie to wróżenie z fusów.

barus napisał(a):

Jakto samym???

Być może jest wszystko w porządku, bo do programatora nie jest podłączony procesor i stąd nie rozpoznał procka.
Programator jest podłączony przez USB do kompa, a wyjście programatora jest wolne. Chciałem w ten sposób sprawdzić sam programator ATB-USB w MkCalkulatorze, czy działa.
Dziękuję za odpowiedz i jeszcze raz proszę o wyrozumiałość i jak widać są to moje pierwsze próby działania w/w temacie i pojawiają się problemy nawet przy instalowaniu programów :|
Ach, zapomniałem napisać o antywirusie. Dezaktywacja antywirusa nic nie pomaga.

PostNapisane: 14 paź 2016, o 11:18 
Użytkownik

Polecam ci kolego obejrzeć ten poradnik: http://mirekk36.blogspot.co.uk/2015/07/ ... ogram.html
Najlepiej odinstalować wszystko i zrobić dokładnie (bez żadnych udoskonaleń, poprawek) krok po kroku tak jak w tym poradniku. Zobaczysz, że nagle wszystko zacznie pięknie działać.

PostNapisane: 14 paź 2016, o 11:25 
Moderator

barus napisał(a):

A no to nawet nie ma o czym mówić jak ci nie widzi procków - powód jest prosty - źle obejrzałeś poradnik i nie zrobiłeś tego co ja w poradniku po kolei i nie ma że boli ...

dokładnie jak pisze kolega wyżej - obejrzyj ten poradnik
http://mirekk36.blogspot.co.uk/2015/07/ ... ogram.html

ale tym razem DOKŁADNIE i zrób to co w poradniku to będzie śmigać

PostNapisane: 14 paź 2016, o 20:07 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
barus napisał(a):

A no to nawet nie ma o czym mówić jak ci nie widzi procków - powód jest prosty - źle obejrzałeś poradnik i nie zrobiłeś tego co ja w poradniku po kolei i nie ma że boli ...

Okazuje się, że eklipse widzi procesory, to mój błąd w ustawieniu pozycji "Empty Projekt" :oops:
Co do błędu kompilacji, to usunąłem wszystkie programy i sterowniki łącznie z javą, które wcześniej instalowałem, dodatkowo miałem zainstalowany WinRAR, też go usunąłem i ponownie krok po kroku instalowałem zgodnie z instrukcją P. Mirka dokładnie tak samo jak poprzednio to robiłem z ta różnicą, że poprzednio instalowałem wszystkie niezbędne programy i sterowniki z pendrive otrzymanego razem z książką. Tym razem ściągnąłem najnowsze wersje programów ze stron www.
Po ponownym zainstalowaniu niezbędnych programów po odpaleniu eklipse kompilator działa, ale mam jeszcze pytanie czy aby na pewno dobrze działa :?: Bo przy pierwszym uruchomieniu eklipse i kompilacji kodu z projektu 01a_DiodaLED wszystko przebiegło bezbłędnie. Po zamknięciu programu eklipse i ponownym jego uruchomieniu i próbie ponownej kompilacji tego samego projektu pojawiają się takie błędy:

Obrazek
Przed kompilacją
Obrazek
Po kompilacji.
Dodam, że po kompilacji w rozwiniętym folderze projektu 01a_DiodaLED pojawia się pod folder o nazwie "includes" a przed kompilacją go tam nie było. Analogicznie jest w projekcie 01b_DiodaLED. Przy kompilowaniu pozostałych projektach jest wszystko w porządku.
Jeszcze jedną rzecz zauważyłem. Przy instalacji eklipse i dodaniu jego skrótu pliku startowego na pulpit przy pierwszym jego uruchomieniu w tytule loga był napis "eklipse MARS.1, a po końcowej konfiguracji logo wygląda tak:
Obrazek
A tak wygląda logo startowe u P. Mirka:
Obrazek
Dlaczego?
Ciekaw Jestem Waszej opinii :?:
Jeśli okaże się, że z eklipse u mnie jest już wszystko w porządku, to jedynym powodem jego wcześniejszego wadliwego działania był zainstalowany WinRAR. Innego powodu nie widzę.

PostNapisane: 14 paź 2016, o 20:20 
Moderator

A co za różnica jak wygląda logo skoro wersje się zmieniają i są coraz nowsze i mają nowe logo ?

barus napisał(a):
Po zamknięciu programu eklipse i ponownym jego uruchomieniu i próbie ponownej kompilacji tego samego projektu pojawiają się takie błędy:

To było również omawiane i to w tym poradniku - co za problem kliknąć spację gdzieś i skompilować -= czerwone robaczki znikną

a ty z uporem godnym podziwu zamiast sobie przełączyć na zakładkę CONSOLE to oczywiście co ? To co KAŻDY początkujący który w ogóle nie słucha poradnika albo piąte przez dziesiąte (nie obraź się) ale to powtarzam tak często że już staje się to nudne ....

Więc o tych robaczkach też mówiłem i powtarzam w co drugim poradniku - tyle że to mogę zrozumieć, że innych jeszcze nie widziałeś bo dopiero zaczynasz - no ale jak widać tego poradnika również jakoś nie dokładnie oglądasz

a sam widzisz, że im częściej go oglądasz to wciąż eliminujesz kolejne swoje błędy ;)

barus napisał(a):
to jedynym powodem jego wcześniejszego wadliwego działania był zainstalowany WinRAR.

WinRAR ??? a co ma wspólnego WinRAR ???? ... no to już pomysł jakby z kosmosu - chyba że chodziło ci o WinAVR - to wtedy tak - to mogło być powodem nie działania - ale co? o tym też mówię w poradniku nieprawdaż ?

PostNapisane: 14 paź 2016, o 20:30 
Użytkownik

Miało być WinAVR!
Czyli wszystko już jest w porządku. :) Dzieki za rady.

PostNapisane: 14 paź 2016, o 20:39 
Moderator

barus napisał(a):
Miało być WinAVR!

Ano właśnie ;)

PostNapisane: 16 paź 2016, o 09:52 
Użytkownik

Po uporaniu się z prawidłowym skonfigurowaniem programów eklipse i MKCalkulator, postanowiłem sprawdzić ich działanie w praktyce. Według instrukcji zawartej w poradniku wideo Mirka. Na płytce stykowej zmontowałem układ z migającą diodą:
Obrazek
Z montażem nie było żadnego problemu, bo elektroniką interesuje się nie od wczoraj, a dla mnie wiedzą tajemną są procesory i pisanie do nich programów.
Wpierw, jako dodatkowy zasilacz 5V wykorzystałem płytkę Arduino, później ATB-USB.
Jakież było moje zdziwienie, kiedy po wgraniu do procka programu dioda zamiast migać, co pół sekundy migała dużo wolniej, chyba 8 razy wolniej, mino, że częstotliwość procka w MKCalkulatorze i eklipse była ustawiona na 1Ghz, czyli tak samo jak u Mirka.
Później okazało się, że w oknie "Clean" była odznaczona inna konfiguracja niż powinna być.
Teraz już wszystko działa prawidłowo a dioda miga stosownie do czasu (delay) ustawionego i wgranego do procka. Teraz czas na dalsze eksperymenta :)
Dodam jeszcze, że na obecnym etapie mojej wiedzy pisanie programu jest dla mnie trudne i jeszcze mało zrozumiałe, ale przede mną jest jeszcze wiele nauki a przecież nawet nie zdążyłem jeszcze przeczytać całej niebieskiej książki a tak łatwo to ja się nie poddaję :)

PostNapisane: 16 paź 2016, o 10:54 
Użytkownik

barus napisał(a):
MKCalkulatorze i eklipse była ustawiona na 1Ghz, czyli tak samo jak u Mirka.

Jesteś pewien?? Codziło Tobie raczej o 1MHz co?

Pokaż ustawienia, pokaż kod. Bez tego nie ruszysz dalej. Jak ustawiasz częstotliwość w programie? Mam nadzieję, że we właściwościach projektu a nie w kodzie.

Pokaż jak masz Fusy ustawione. Odcxzytaj je przez MKAVRcalaculator i wstaw tu widok fusy uproszczone

PostNapisane: 16 paź 2016, o 11:50 
Użytkownik

No tak, miało być 1Mhz.
Nie opisałem szczegółowo krok po kroku jak zrealizowałem z sukcesem końcowym miganie diody, bo to dokładnie jest pokazane w poradniku video Mirka.
Zdziwiło mnie na początku tylko to, że po wgraniu skompilowanego programu do procesora dioda zaczęła migać zdecydowanie wolniej niż u Mirka a przecież wgrałem identyczny program, co Mirek i częstotliwość taktowania procka w MKCalkulatorze (fusy uproszczone) i w eclipse (Target Hardware) były ustawione na 1Mhz, a w pozycji "Other" wpisałem -B 8.
Gdy w Calkulatorze zmieniłem taktowanie procka na 8Mhz, to dioda zaczęła migać, co pół sekundy, w eclipse nic nie zmieniałem i było nadal 1Mhz.
Myślę, że dlatego tak się działo, bo Mirek już wcześniej miał inaczej niż ja skonfigurowane nastawy w oknie "Clean".
Po zmianie nastaw w oknie "Clean" wszystko działa jak należy. Dioda miga co pół sekundy niezależnie od tego jak mam ustawione taktowanie procka w Calkulatorze czy eclipse 1Mhz lub 8Mhz.

PostNapisane: 16 paź 2016, o 12:00 
Użytkownik

A nie masz ustawionego fuse'a div8?

Sent from my Mi-4c

PostNapisane: 16 paź 2016, o 12:35 
Użytkownik

barus napisał(a):
miał inaczej niż ja skonfigurowane nastawy w oknie "Clean".
\

Nie ma czegoś takiego jak inne nastawy clean

Clean to po prostu czyszczenie całego projektu i budowa wsystkiego od nowa, łącznie z takimi rzeczami jak wybrany procesor i taktowanie. Po zmianie taktowania MUSISZ wykonać clean nie po to aby tak jak piszesz wgrać inne nastawy, ale po to aby wyczyścić i zbudować od nowa cały wsad.
Po normalnej kompilacji ustawienia projektu są pomijane, eclipse zajmuje się tylko kodem.

Dlatego jak raz ustawiłeś na 8MHz, skompilowałeś program i pozniej zmieniłeś taktowanie, to był taki właśnie efekt. Kompilator "widział" złe taktowanie i źle policzył delaye.

PostNapisane: 16 paź 2016, o 12:35 
Moderator

barus napisał(a):
bo to dokładnie jest pokazane w poradniku video Mirka.
Zdziwiło mnie na początku tylko

Pamiętaj że jak jest pokazane w poradniku i działa - a u ciebie nie działa - to dawaj z oglądaniem poradnika jeszcze raz. No już się przekonałeś wyżej o tym przecież, że pomijasz MOMENTY ;) z poradnika ... a później się dziwisz ...

Tak jak koledzy wyżej piszą, hasło klucz dla ciebie: CKDIV8

PostNapisane: 16 paź 2016, o 17:14 
Użytkownik

Dzięki koledzy za pomoc.

mirekk36 napisał(a):
Pamiętaj że jak jest pokazane w poradniku i działa - a u ciebie nie działa - to dawaj z oglądaniem poradnika jeszcze raz. No już się przekonałeś wyżej o tym przecież, że pomijasz MOMENTY ;) z poradnika ... a później się dziwisz ...

Mirku! Dokładnie tak robię, że jak coś nie gra to oglądam poradnik raz jeszcze a nawet dwa.
Wracając jeszcze do instalacji eclipse, to jak się później okazało jego początkowe wadliwe działanie nie wynikało z nie zrozumienia lub pomijania pewnych momentów z poradnika przy jego instalacji. Powodem było nieodinstalowanie VinAVR, którego wcześniej zainstalowałem. Wiedziałem wcześniej z poradników, że mam go odinstalować, ale gdzieś mi się zawieruszył miedzy plikami :)

Wracając do migającej diody to na pewno gdzieś za pierwszym razem coś poszło nie tak, ale później po ponownej konfiguracji programów wszystko działa jak należy. Myślę, że niepotrzebnie wspomniałem o tym, bo zrobiłem tylko zamieszanie :(

A tak na koniec zapytam? :oops: Moglibyście rozjaśnić mi temat z Fuse Bite CKDIV8 czy div8 bo to chyba to samo i chyba pozycja "Sent from my Mi-4c". Gdzie tego szukać, bo MKCalkulatorze tego nie znalazłem :?:
A teraz zabieram się ostro do roboty i nie zawracam więcej doopy ;)

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

PostNapisane: 16 paź 2016, o 17:16 
Użytkownik

Skrot myslowy, chodzilo mi o CKDIV8 - jest taki fuse dostepny w niektórych procesorach - powoduje podział częstotliwości przez 8.

Sent from my Mi-4c

PostNapisane: 16 paź 2016, o 17:26 
Użytkownik

Obrazek

PostNapisane: 16 paź 2016, o 17:48 
Użytkownik

Witam
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie
barus napisał(a):
i chyba pozycja "Sent from my Mi-4c". Gdzie tego szukać

ale w wolnym tłumaczeniu to "Wysyłane z mojego Mi-4c" i to jest taki podpisik kol.micky ;)

Pozdr.

PostNapisane: 16 paź 2016, o 19:47 
Użytkownik

Wielkie dzięki.

Dobrze wiedzieć. Ja mam zamontowaną zwykłą ATmegę 8 i dlatego tej pozycji nie znalazłem, ale widzę, że ATmega 88 już ma tą pozycję CKDIV8 - wewnętrzny podziałał zegara przez 8.

"Sent from my Mi-4c".

No tak, jak się nie zna angielskiego, to trzeba później świecić oczami :oops: :lol:

Pozdrawiam.

PostNapisane: 16 paź 2016, o 20:01 
Użytkownik

Ok, już wykasowałem stopkę :)

Strefa czasowa: UTC + 1