Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 10:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 wrz 2016, o 07:55 
Użytkownik

Witajcie. Mam książkę BB i wszystkie kody z niej. Postanowiłem zmajstrować sobie pilota na podczerwień i wykorzystać gotowy kod z książki. Działa ale jest jeden PROBLEM. Po wciśnięciu któregokolwiek klawisza DIODA MRUGA BEZ PRZERWY czyli efekt taki jak by klawisz był non stop wciśnięty. Z tym że to dzieje się nie po podłączeniu zasilania-wtedy jest jedno mignięcie powitalne. Natomiast po wciśnięciu klawisza jest taki efekt jak opisałem. Sprawdzałem wielokrotnie płytkę czy nie ma zwarć czy coś. Fusebity w attiny 2313 ustawiłem na 8mhz MkAvrCalculatorem. I dla pewności sprawdziłem czy zmieniło i program pokazuje że zmieniło. Procek mam w wersji attiny 2313a w obudowie smd. Proszę o pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 wrz 2016, o 15:07 
Użytkownik

Witam
Mysteziz napisał(a):
... zmajstrować sobie pilota na podczerwień

- z jakim tranzystorem sterującym NPN czy PNP?
Mysteziz napisał(a):
...i wykorzystać gotowy kod z książki

- jakie taktowanie masz ustawione w "properties"?
Mysteziz napisał(a):
Fusebity w attiny 2313 ustawiłem na 8mhz MkAvrCalculatorem.

...czyli CKDIV odznaczone?

Pozdr.

PostNapisane: 26 wrz 2016, o 15:46 
Użytkownik

Tranzystor bc857, w eclipse taktowanie 8mhz, ckdiv wyłączyłem, czyli jest niezaznaczone bo wtedy bym miał 1 mhz a nie 8. Nie podłączyłem jeszcze diody ir, mam tylko zwykła led.

PostNapisane: 26 wrz 2016, o 15:57 
Moderator

a jaki masz w książce tranzystor ? .... no MUSI być PNP żeby ruszyło bez poprawek w kodzie

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Mysteziz napisał(a):
w eclipse taktowanie 8mhz, ckdiv wyłączyłem,

A nie możesz odpalić MkAvrCalculatora - odczytać fusów i pokazać zrzut ekranu z zakładki "Fusy uproszczone" dla pewności ?

PostNapisane: 26 wrz 2016, o 18:11 
Użytkownik

Tranzystor który użyłem to jest pnp, mam od niego pdf więc wiem :). Zrzut ekranu wstawię jak tylko będę przy komputerze, teraz niestety pisze z telefonu. Panie Mirku, po włączeniu układu jest powitalne migniecie diodą, następnie dioda gaśnie. Jest ok. a po wciśnięciu dowolnego klawisza układ zachowuje się jak by ten klawisz był cały czas wciśnięty. Tego nie rozumiem. Sprawdziłem klawisze multimetrem czy nie ma zwarcia albo coś, i nie ma.

PostNapisane: 26 wrz 2016, o 18:24 
Moderator

Z tego co piszesz to WSZYSTKO dobrze zrobiłeś - więc w zasadzie to nie ma o czym mówić bo to oznacza, że wszystko działa tobie poprawnie.

Jeśli zaś coś ci nie działa - no to chyba jednak nie WSZYSTKO dobrze zrobiłeś tak czy nie ? Bo ja czegoś nie rozumiem ? ... Chyba że sugerujesz, że jesteś pierwszym czytelnikiem od 6 lat, który jako pierwszy uruchamia ten układ i skoro nie działa to pewnie są błędy w schemacie, książce i kodzie z książki ;) .... Zapewniam cię, że tak nie jest bo setki ludzi to uruchamiało z pełnym powodzeniem.

Jeśli zatem u ciebie coś nie działa to szukaj przyczyny a jak masz jakieś pytania to pokaż szczegóły - czyli swój schemat, swoją płytkę PCB ... swoje połączenia - jakieś ze 2-3 wyraźne fotki jak to połączyłeś, czy chociażby zrzuty ekranów nawet z ustawienia fusów w MkAvrCalculatorze

Bo jak na razie to rozpisałeś się jak na forum literackim - a my elektronicy raczej posługujemy się schematami a nie prozą .... To tak pół żartem pół serio.

A całkiem na serio - to właśnie podaj więcej szczegółów zamiast pisać teksty typu:

"Zrobiłem WSZYSTKO tak jak w książce" bo takimi tekstami to fora są najeżone jak dobra kasza skwarkami a później zawsze wychodzi, że ....

.... a jednak nie zrobiłem tego i siamtego
.... a jednak miałem zwarcie
.... a jednak coś mi nie stykało na stykówce
.... a jednak kabelki mi się pomyliły
.... a jednak dałem nie taki rezystor

czy to rozumiesz ? .... jeśli zrozumiesz - to wtedy łatwiej będzie ci i zadać prawidłowo pytanie na forum ale też samemu szukać problemu. Ja oczywiście nie piszę tego wszystkiego z żadną złością i poirytowaniem - tylko po raz kolejny podpowiadam na spokojnie - i staram się uczyć również - JAK się zadaje pytania na forum ... i jak należy się zabierać za szukanie i problemu i pomocy

PostNapisane: 26 wrz 2016, o 19:35 
Użytkownik

Obrazekurl]

Tak mam ustawione fusebity jak na dodanym obrazku. Sprawdziłem erraty do książki i nie znalazłem żeby były poprawki do tego pilota więc musi być ok. ;) Problemów z płytką stykową też nie mam bo nie mam płytki stykowej tylko polutowane wszystko w smd na samodzielnie zrobionej płytce. Przepraszam, dziś nie mam aparatu aby zrobić zdjęcia, jutro postaram się to zrobić.
EDIT: Sprobuje też ten sam układ podłączyć na płytce stykowej ale z attiny w normalnej obudowie. Może któryś element się przegrzał podczas lutowania?

PostNapisane: 27 wrz 2016, o 16:15 
Użytkownik

Po podłączeniu na płytce stykowej układ działa idealnie czyli na pcb mam jakiegoś babola ale dziś niestety nie mam czasu się tym zająć. Dziękuję wszystkim którzy sie wypowiedzieli :) jak dowiem się co było nie tak to jeszcze tu napiszę:) lub wrzucę te fotki niestety dziś dalej nie mam aparatu by je zrobić.

PostNapisane: 27 wrz 2016, o 17:26 
Moderator

Mysteziz napisał(a):
lub wrzucę te fotki niestety dziś dalej nie mam aparatu by je zrobić.

To można zawsze wrzucić plik JPG obrazu płytki TOP i BOTTOM wygenerowany w Eaglu - to tak na przyszłość (plus schemat)

Strefa czasowa: UTC + 1