Witam,
Panowie zwracam się do was z prośbą o sprawdzenie poniższego schematu.
Jeśli chodzi o samo urządzenie to ma to być zegarek z minutnikiem i radiem. Umieszczone ma to być w lampce nad stołem. Lampka ma halogeny na 24V, więc w pobliżu będzie jakiś transformator elektroniczny. Zasilanie chcę pobrać z przed transformatora i dalej przez małą ładowarkę do układu.
Co do schematu to z powodu tego transformatora i ewentualnych zakłóceń stwierdzam, że część analogowa uP musi być podłączona (At32).
Układ jest złożony na stykówce i działa natomiast jest kilka rzeczy o które chciałbym was zapytać.
Po pierwsze antena, czy mam dodać jeszcze jakieś elementy przy nodze od radia?
Wzmacniacz i jednorazowa regulacja głośności (później reg. z radia). Tu mam problem gdyż czasami wydobywa się z głośników jakby "pierdzenie" jakby wzmacniacz wpadał w jakiś dziwny stan. Jak poruszam potencjometrem to jest ok, ale nie zawsze i muszę dłużej popróbować. Tak nie może być.
Wzmacniacz podłączyć do masy analogowej?
Jak radio jest wyłączone to wydaje się z głośnika wydobywa się lekki pisk. Czy to wszystko zakłócenia?
Radio i DS3231 są na i2c. Radio na 3v3 a RTC na 5V. Mam teraz podłączone jak widać na schemacie i o dziwo jakoś działa. Tak, linie SDA i SCL są podciągnięte raz do 3v3 przy radiu i drugi raz do 5V przy RTC. Jak to powinno wyglądać?
Jedna rzecz która brakuje to podłączenie drugiego sygnału do wzmacniacza. Chcę, aby procek grał melodyjkę i się zastanawiam jak to podłączyć do wzm. Jak go dam na drugie wejście wzm. to przy jednym głośniku nic z tego nie wyjdzie. Pierwsza myśl jest taka aby podłączyć głośnik do lewego i prawego kanału jednocześnie? Można tak?
Druga idea to dać dwa sygnały na jedno wej. wzm. i nóżkę z sygnałem melodyjki programowo wyłączać jak nie jest potrzebna. Jeśli to możliwe to w jaki stan ją wprowadzić? do masy czy HiZ?
To chyba co mi przychodzi teraz do głowy.
marcin_c