Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lis 2024, o 23:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 wrz 2016, o 17:11 
Użytkownik

Witam,
Panowie zwracam się do was z prośbą o sprawdzenie poniższego schematu.
Jeśli chodzi o samo urządzenie to ma to być zegarek z minutnikiem i radiem. Umieszczone ma to być w lampce nad stołem. Lampka ma halogeny na 24V, więc w pobliżu będzie jakiś transformator elektroniczny. Zasilanie chcę pobrać z przed transformatora i dalej przez małą ładowarkę do układu.

Co do schematu to z powodu tego transformatora i ewentualnych zakłóceń stwierdzam, że część analogowa uP musi być podłączona (At32).
Układ jest złożony na stykówce i działa natomiast jest kilka rzeczy o które chciałbym was zapytać.

Po pierwsze antena, czy mam dodać jeszcze jakieś elementy przy nodze od radia?
Wzmacniacz i jednorazowa regulacja głośności (później reg. z radia). Tu mam problem gdyż czasami wydobywa się z głośników jakby "pierdzenie" jakby wzmacniacz wpadał w jakiś dziwny stan. Jak poruszam potencjometrem to jest ok, ale nie zawsze i muszę dłużej popróbować. Tak nie może być.
Wzmacniacz podłączyć do masy analogowej?

Jak radio jest wyłączone to wydaje się z głośnika wydobywa się lekki pisk. Czy to wszystko zakłócenia?

Radio i DS3231 są na i2c. Radio na 3v3 a RTC na 5V. Mam teraz podłączone jak widać na schemacie i o dziwo jakoś działa. Tak, linie SDA i SCL są podciągnięte raz do 3v3 przy radiu i drugi raz do 5V przy RTC. Jak to powinno wyglądać?

Jedna rzecz która brakuje to podłączenie drugiego sygnału do wzmacniacza. Chcę, aby procek grał melodyjkę i się zastanawiam jak to podłączyć do wzm. Jak go dam na drugie wejście wzm. to przy jednym głośniku nic z tego nie wyjdzie. Pierwsza myśl jest taka aby podłączyć głośnik do lewego i prawego kanału jednocześnie? Można tak?
Druga idea to dać dwa sygnały na jedno wej. wzm. i nóżkę z sygnałem melodyjki programowo wyłączać jak nie jest potrzebna. Jeśli to możliwe to w jaki stan ją wprowadzić? do masy czy HiZ?

To chyba co mi przychodzi teraz do głowy.
Obrazek

marcin_c

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 wrz 2016, o 18:58 
Użytkownik

cześć
Marcin z tego co piszesz wnioskuję, że scalak wzmacniacza audio ma dwa wejścia. Czy to z którego nie korzystasz wisi w powietrzu? Jeżeli tak to zakłócenia o których piszesz mogą pochodzić od tego że to wejście działa po prostu jak antena.
Zamknij to wejście jakimś rezystorem do masy (kilka omów).

Teraz linie SDA i SCL - nie możesz tak robić - zastosuj konwersję napięć czy to za pomocą scalaka czy tranzystorów.
Pan Mirek opisał to na swoim blogu.

pozdrawiam

PostNapisane: 19 wrz 2016, o 18:06 
Użytkownik

Ok, dodałem konwersję napięć, zmieniony schemat poniżej.

Obrazek

A jak to jest z wyjściami wzmacniacza. Czy mogę podłączyć oba kanały wyj. razem pod jeden głośnik i później podawać sygnał raz na jedno wej. a innym razem na drugie?

PostNapisane: 19 wrz 2016, o 18:23 
Użytkownik

marcin_c napisał(a):
A jak to jest z wyjściami wzmacniacza. Czy mogę podłączyć oba kanały wyj. razem pod jeden głośnik i później podawać sygnał raz na jedno wej. a innym razem na drugie?

No to teraz pojechałeś z tymi wyjściami wzmacniacza. Prosta droga do uwalenia scalaka.
Zrób po prostu przełączanie kanałów na zwykłym przekaźniku którym będziesz sterował w zależności od tego na które wejście podasz sygnał - proste?

pozdrawiam

PostNapisane: 19 wrz 2016, o 20:25 
Użytkownik

:D
mczarny napisał(a):
No to teraz pojechałeś z tymi wyjściami wzmacniacza. Prosta droga do uwalenia scalaka.

no niestety programista ze mnie lepszy niż elektronik

Z przekaźnikiem to może być problem bo obudowa jest wysoka na 20mm. Po szerokości i głębokości też nie lepiej.
A da się to zrobić na tranzystorach?

pozdrawiam,
Marcin

PostNapisane: 19 wrz 2016, o 21:20 
Nowy

Jeśli chodzi o radio i wzmacniacz, to:
- dlaczego nie ma kondensatorów między radiem a wejściem wzmacniacza?
- dlaczego wykorzystywany jest tylko jeden kanał radia, czyli dlaczego nie są sumowany kanały L i P?
Być może jest to na płytce radia.
- dlaczego potencjometr głośności R9 podłączony jest do Vcc a nie do masy? Takie połączenie może być właśnie źródłem zakłóceń.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sumować sygnał z radia i uC. Podczas słuchania radia wyjście uC powinno być zwarte do masy przez rezystor. Mając wzmacniacz 2x3W można pokusić się o konfigurację mostkową 1x6W, dodając odwracacz fazy na tranzystorze.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 19 wrz 2016, o 21:35 
Użytkownik

http://www.tme.eu/pl/details/tx2-5v/prz ... panasonic/

tego typu przekaźniki mają wymiary wys.10mm, szer.10mm, dł.20mm to przykład pierwszy z brzegu
Ale jak chcesz to zobacz tu http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... DA1029.pdf
Ten scalak to ośmiokanałowy przełącznik audio> podanie masy na jedną z nóg switch control przełącza ci wejścia.
Jest to scalak stereo więc de facto przełącza jednocześnie dwa kanały, ale Ty możesz wykorzystać tylko jedną część.

Jak będziesz miał pytania to pisz ale myślę, że w dokumentacji masz wszystko jak na tacy
Na pojedynczych tranzystorach to się nie da

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 20 wrz 2016, o 19:37 
Użytkownik

nemo napisał(a):
Jeśli chodzi o radio i wzmacniacz, to:
- dlaczego nie ma kondensatorów między radiem a wejściem wzmacniacza?
- dlaczego wykorzystywany jest tylko jeden kanał radia, czyli dlaczego nie są sumowany kanały L i P?
...
- dlaczego potencjometr głośności R9 podłączony jest do Vcc a nie do masy? Takie połączenie może być właśnie źródłem zakłóceń.
...

A muszę koniecznie używać dwa kanały radia? do radyjka w kuchni to chyba wystarczy jeden kanał... Zakładam, że zsumowanie kanałów nie polega na zwykłym połączeniu L i P i podaniu do jednego z wejść wzmacniacza.
Potencjometr poprawiony, na stykówce był dobrze.
Jeśli chodzi o połączenie radia z wej. wzmacniacza to jakie wartości tych kondensatorów? szeregowo czy do masy?

Wybór padł na przekaźnik, będzie on za wzmacniaczem i będzie puszczał radio lub sygnał z etykiety "SONG"

Ten dziwny stan w który wpadał wzmacniacz (pierdzenie) udało mi się wyeliminować. Dodałem filtracje zasilania koło wzmacniacza i jest o niebo lepiej.
Co do modułów wzm. i radia to są to popularne układy z portalu aukcyjnego, wzmacniacz oparty o układ PAM8403 2x3W, a radio jest na RDA5807M.

Poniżej poprawiony schemat.

Obrazek

marcin_c

PostNapisane: 20 wrz 2016, o 20:43 
Nowy

Rzeczywiście, na płytce wzmacniacza PAM8403 są kondensatory (najprawdopodobniej, bo tylko oglądałem obrazek), więc nie trzeba stosować dodatkowych. Kondensatory szeregowo, tzn wyjście radia - kondensator np. 470nF - wejście wzmacniacza (taka wartość jest w zalecanym układzie w PDF'ie dla PAM8403, i taka wartość jest prawdopodobnie na płytce).
Wyjścia tego wzmacniacza są w układzie mostkowym, więc nie można łączyć kanałów w mostek.
Sumowanie kanałów byłoby po to, by było słychać oba kanały. W niektórych audycjach, np. wywiadach pytający jest w jednym kanale a odpowiadający w drugim. Mając tylko jeden kanał słyszelibyśmy tylko pytania lub tylko odpowiedzi. Można to zrobić bardzo prosto łącząc wyjścia radia z wejściem wzmacniacza przez rezystory (tak na oko 4,7k). Można dodać trzeci rezystor dla wyjścia z uC. Wartość tego rezystora powinna być znacznie większa (np. 47k), bo i sygnał jest większy.
Oczywiście rozwiązanie z przekaźnikiem też spełni swoją rolę.

Własnie doczytałem, że radio ma tryb mono, więc nie ma konieczności sumowania, tylko wystarczy ustawić radio na mono.

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 16:17 
Użytkownik

Ok, dzięki panowie. Zabieram się za płytkę.

Pozdrawiam,
marcin_c

Strefa czasowa: UTC + 1