Witam.
W ciągu najbliższego tygodnia, góra dwóch planuję rozpocząć remont łazienki i w związku z tym chciałbym sobie zrobić swój pierwszy sterownik
![Bardzo szczęśliwy :D](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
Niestety nie mam żadnego wykształcenia w kierunku elektrycznym ani informatycznym, więc zdaję sobie sprawę, że będzie to dla mnie sporym wyzwaniem. No niestety co tu dużo mówić trochę ze mnie „ciemnogród” w tej dziedzinie ale mam nadzieję, że z Waszą pomocą pomalutku dam radę ułożyć te klocki w całość. Będę miał do Was trochę pytań zarówno od strony sprzętowej jak i w późniejszym czasie od strony programowej. Z góry przepraszam jeśli odpowiedzi na któreś pytania będą dla niektórych „oczywiste” i proszę o trochę cierpliwości dla mnie malutkiego żuczka
![Puszcza oko ;)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_wink.gif)
.
„Sterowniki” będą w sumie 2 osobne jeden dla łazienki drugi dla WC. Jakie podzespoły będą w nim i czym taki sterownik będzie sterował? A nawymyślałem sobie (z małym udziałem żony) tak:
Dla łazienki:
1. Ledy w suficie (oczka 12V)
2. 2 x taśmy Led RGB (sterowane osobno) o długości 4m i 4.5m
3. Wentylator (230V)
4. Radyjko samochodowe
![Cool 8-)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_cool.gif)
5. DHT-22
6. DS3231
7. LCD 2x16 lub większy(HD44780) jeszcze do ustalenia
8. Czujnik zmierzchu
9. Czujnik ruchu 12V
10. Atnel WIFI 232-T
11. Włączniki dotykowe
Dla WC:
1. Ledy w suficie(oczka 12V)
2. Wentylator (230V)
3. Radio
4. Czujnik ruchu 12V
5. Czujnik zmierzchu
6. Włączniki dotykowe
Jak to ma działać?
W łazience:
• Ledy sufitowe – włączane włącznikiem dotykowym na zewnątrz (przedpokój - panel nr 1)
• Taśmy RGB – w przypadku włączenia czujka ruchu(w nocy) mają się delikatnie rozświetlić (w kolorze białym) tak aby nie jarzyły po oczach jak człowiek zaspany. Mają też mieć możliwość ręcznego włączenia i wyłączenia oraz regulacji jasności każdej listwy oddzielnie (sterowanie ręczne za pomocą 6 przycisków dotykowych wewnątrz łazienki – panel nr2)
• Wentylator – praca automatyczna, gdy wilgotność większa od zadanej, możliwość ręcznego włączenia na określony czas lub wyłączenia(za pomocą przycisku dotykowego panel 2). Myślałem też o regulacji obrotów ale chyba będzie z tym ciężko więc raczej odpuszczam.
• Radio – włączane automatycznie jeśli włączone Ledy sufitowe, możliwość ręcznego włączenia lub wyłączenia (przycisk dotykowy panel 2)
• LCD – chciałbym sobie wyświetlać temperaturę i wilgotność z czujnika DHT-22 oraz dzień tygodnia, datę i czas z DS3231
• Atnel WIFI 232-T – chciałbym wykorzystać jako: „Dawcę czasu” np. raz na miesiąc, do podmiany wsadu, oraz do sterowania za pomocą aplikacji na Androida
• Włączniki dotykowe – będą 2 panele jeden mały (1 przycisk) na zewnątrz drugi większy po drugiej stronie ściany (9 przycisków) Podświetlane prawdopodobnie przez diody WS2812B
W WC:
• Ledy w suficie – będą 2 – obydwa oczka świecą, jeśli zostały włączone przyciskiem dotykowym na zewnątrz(panel 3) jeśli nie zostały włączone a czujka ruchu została włączona (w nocy) wówczas 1 oczko delikatnie się rozjaśnia.
• Wentylator – po przekroczeniu zadanego czasu (np. 1 min) włącza się, ale dopiero po wyłączeniu światła. Możliwość ręcznego włączenia lub wyłączenia (przycisk dotykowy na panelu 4)
• Radio – włączane automatycznie jeśli obydwa oczka świecą, ,możliwość ręcznego włączenia lub wyłączenia (przycisk dotykowy panel 4)
• Włączniki dotykowe – podobnie jak w łazience panel na zewnątrz ( 1 przycisk) wewnątrz (3 przyciski) Podświetlane również przez diody WS2812B.
Teraz mam kilka pytań:
1. Czy do zasilania całości dobry będzie zasilacz komputerowy, czy kupić jakiś zasilacz na 12V jak są chociażby do Ledów? Zasilacz chcę schować w suficie podwieszanym. Potrzebna moc to ok. 300W.
2. Czy do zasilenia procka w WC (odległość 2,5m od zasilacza) mogę puścić sobie 5V z zasilacza czy lepiej dać 12V i przetwornicę na 5V?
3. Jako że radio będzie jedno na 2 pomieszczenia chcę poprzez przekaźniki( np. DPDT) włączać odpowiednie głośniki, tak aby grały w pomieszczeniu w którym aktualnie się przebywa. Czy nie ma żadnych przeciwwskazań?
4. DHT-22 chciałbym wypuścić blisko wanny by szybko reagował na wilgoć. Odległość jakieś 2m. Ostatnio czytałem że I2C tylko w obrębie płytki, w związku z tym czy dobrym pomysłem było by dołożenie jeszcze jakiejś np. Atmegi 8 podłączonej do DHT i wysyłanie po RS232 danych do mastera którym prawdopodobnie będzie Atmega 644 lub 128. Czy macie może jakieś lepsze rozwiązanie ?
5. Jakie scalaki możecie polecić z własnego doświadczenia do obsługi paneli dotykowych? Dla 10 i 4 przycisków.
6. Panele chcę podświetlić diodami WS2812B, mają być 2 kolory, jeden normalnie podświetla piktogram przycisku, a gdy np. wentylator jest włączony wówczas kolor odpowiadającego mu przycisku zmienia się na inny. I tak dla wszystkich przycisków. Rozumiem że nie będzie się to gryzło z jednoczesną obsługą DS3231 i ewentualną obsługą dotyku po I2C?
7. Czy przy takim projekcie procek wyrobi z PWM programowym, czy lepiej nawet się nie zastanawiać i od razu uderzać w PWM sprzętowy? (Dla 2 taśm RGB to 6 kanałów tak?)
8. Będę chciał sterować przekaźnikiem lub triakiem oddalonym o ok.3m. Czy zastosowanie optoizolatora to dobry sposób aby to działało bez zakłóceń, czy polecacie inne rozwiązanie?
9. Czy moduł Atnel WIFI 232-T mogę wypuścić na 2m przewodzie do sufitu podwieszanego i bez żadnych zakłóceń „rozmawiać” z nim po RS232?
10. Jeśli wszystko uda mi się zrealizować to wisienką na torcie będzie aplikacja na Androida za pomocą której będę mógł sterować wszystkim z telefonu. Rozumiem że i tu nie powinno być żadnych problemów aby to sobie leciało po drugim UART’cie? I nic się ze sobą nie gryzło (dawca czasu, podmiana wsadu, niezależne sterowanie 2 taśmami RGB, wentylatorem itd.)?
To by chyba było tyle pytań, jak sobie coś przypomnę to będę jeszcze pisał. W późniejszym czasie wrzucę jeszcze jakieś schematy do sprawdzenia a i dużo dużo później będę miał również pytania odnośnie kodu. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie odnośnie projektu(np. co by można było zrobić inaczej, lepiej) to bardzo proszę śmiało pisać. Z góry dzięki za wszelkie uwagi.
Pozdrawiam
Adam