Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 09:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 sie 2016, o 10:14 
Nowy

Zacząłem się zastanawiać nad możliwością przepływu prądu pomiędzy sąsiadującymi ścieżkami na pcb. Mierzyłem opory pomiędzy nimi miernikiem uniwersalnym i miejscami uzyskiwałem nawet w granicach 200-300 kohm. Czy jest to wartość wystarczająca czy jednak zbyt mało i mogą zacząć dziać się dziwne rzeczy ?

Z góry przepraszam za być może głupie i podstawowe pytanie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 sie 2016, o 10:40 
Użytkownik

pomiędzy ścieżkami ma być zupełna przerwa, to co jest u Ciebie jest niedopuszczalne

PostNapisane: 25 sie 2016, o 10:51 
Użytkownik

W momencie gdy masz gołą płytę (bez przylutowanych elementów) każdy wykryty opór między ścieżkami które nie powinny być połączone świadczy o tym, że jest zwarcie (albo baaaardzo kiepski multimetr).
Zwarcie trzeba znaleźć i zlikwidować.

PostNapisane: 25 sie 2016, o 11:27 
Nowy

A czy to musi być zwarcie, czy może też być tak że ścieżki są po prostu blisko siebie i płytka niedostatecznie je izoluje ? Moja jest robiona domowym sposobem i może być to źródłem problemu. Bo przy zwarciu mamy opór praktycznie zerowy ...

PostNapisane: 25 sie 2016, o 12:05 
Użytkownik

Może kolega wcześniej przesadził nieco z tym zwarciem, tym niemniej ma rację.
Masz najwyraźniej istotny prąd upływu, który świadczy o niedostatecznej izolacji ścieżek.
Zapewne niedotrawienie i "film" miedziany między ścieżkami lub coś w ten deseń.
Innymi słowy płytka do szczegółowej inspekcji :)

PostNapisane: 25 sie 2016, o 12:08 
Użytkownik

Ścieżki mogą być blisko siebie na ułamek milimetra i jeśli nie ma pomiędzy nimi fizycznego połączenia miedzią to opór mierzony między jedną i drugą ścieżką ma mieć wartość nieskończenie duża. Wykonana przez Ciebie płytka może posiadać niewidoczne gołym okiem miedziane "wąsiki", które powodują takie wskazania miernika. A może płytka jest mokra lub wilgotna? Tak też może być.... Żeby uniknąć takich niespodzianek trzeba dobrze czyścić przed trawieniem miedź i trochę dłużej trzymać w środku trawiącym.

PostNapisane: 25 sie 2016, o 12:12 
Użytkownik

uplywnosci na plytce drukowanej NOWEJ moga wystapic jezeli uzywasz laminat ftalowy i bardzo agresywne srodki trawaice.
uplywnosci na plytce drukowanej w urzadzeniu ktore uleglo awarii, moga wystapic w miejscach gdzie komponenty ulegly spaleniu lub przacowalu dlugi czas w bardzo wysokiej temperaturze. W wyniku wysokich temperatur, laminat ulega zwegleniu a wegiel jest przewodnikiem pradu. Naprawa musi polegac na dokladnym oczyszczeniu laminatu lub wymianie modulu. Generalnie laminat do PCB jest izolatorem i nie ma prawa miec zadnej rezystancji.

PostNapisane: 25 sie 2016, o 12:31 
Nowy

A czy jest możliwość, że przy lutowaniu za mocno przygrzałem płytkę (pojawiła się tak delikatna zmiana odcienia)? I właśnie z tego powodu przestała odpowiednio izolować? Bo niby wydrapałem te powierzchnie pomiędzy ścieżkami, żeby usunąć resztki miedzi i cyny, które mogły pojawić się między nimi, ale dalej jest jakiś styk...

PostNapisane: 25 sie 2016, o 12:32 
Użytkownik

raczej nie, chyba ze to nie jest delikatne podgrzanie ;) zeby pojawila sie uplywnosc to laminat musi sie zweglic :)

Przemyj plytke spirytusem albo jakim innym specyfikiem ktory rozpusci topnik i wyplucze ewentualne drobinki lutu i inne takie....

PostNapisane: 25 sie 2016, o 12:38 
Użytkownik

Zwróć uwagę, co wcześniej pisałem :
Cytuj:
W momencie gdy masz gołą płytę (bez przylutowanych elementów) każdy wykryty opór między ścieżkami które nie powinny być połączone świadczy...

Natomiast Ty mówisz, że już lutowałeś.
W momencie, gdy na płytce znajdują się elementy których budowy wewnętrznej nie znasz, to pomiędzy ścieżkami może pojawić się połączenia 200-300kOhm jak pisałeś (przykładowo opór pomiędzy VCC a GND po wlutowaniu mikrokontrolera).
Jeśli nie ma żadnych elementów, to bezwarunkowo oporu nie może być. W takim przypadku znajdź ścieżki które są połączone i przejedź nożykiem "tapicerskim" pomiędzy nimi na całej długości - powinno pomóc.
Przemyj dokładnie i wysusz, jak koledzy pisali.

Strefa czasowa: UTC + 1