jony15 napisał(a):
Co do przetwornicy ja stosuję 330uH. Zamiast 470p ( c13 ) daj 1n albo 1,5n. Co do całości dorzucił bym bezpiecznik na zasilaniu.
Wartości zmienione, bezpiecznik dodany (jaką wartość powinienem dać?)
doktur napisał(a):
Ja zrobił bym to w ten sposób że przetwornica dawała by mi napięcie 6 - 6.5V a później liniowym stabilizatorem bym je wyczyścił.
Jako liniowy stabilizator mógłbym użyć wtedy LM7805, gdybym chciał zminimalizować tętnienia?
Bartek123 napisał(a):
Nie wiem od czego, ale jak masz masę rozlaną to niema takich jakby to nazwać dziurek przy padach aby łatwiej się lutowało.
Myślę, że teraz jest ok, ponieważ wcześniej nie miałem włączonej opcji Thermals i polygon masę wylewał na całości.
jony15 napisał(a):
A co do wyjścia LM358, jeśli jest on zasilany z 5V to na wyjściu ( teoretycznie ) nie powinno pojawić się napięcie wyższe niż 5V a więc diody raczej zbędne. Może zamiast nich na wejściu wzmacniacza operacyjnego + dać diodę zenera na 5,1V a od dzielnika R2,R3 dać rezystor do diody zenera powiedzmy 1k dla bezpieczeństwa - zwarcia R2.
Diody usunąłem i dodałem diodę Zenera. Odnośnie rezystora 1k, to jedną stronę wpiąć pomiędzy R2, a R3, a drugą stronę do wejścia + wzmacniacza?
Schemat:
Layout:
PCB jeszcze nie zoptymalizowane.
Dziękuję wszystkim za pomoc