Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 18:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lip 2016, o 16:21 
Użytkownik

Witam,

będzie to mój pierwszy projekt z uC, także proszę o wyrozumiałość :)
Układ ma za zadanie wyświetlać temperaturę oraz napięcie akumulatora w samochodzie.

Zasilanie układu będzie wynosić 10-15V. Wykorzystałem przetwornicę MC34063, wartości elementów zgodne z datasheetem.

Procesor to Atmega32.
Do pomiaru temperatury użyłem czujnika DS18B20.
Pomiar napięcia będzie za pomocą wbudowanego przetwornika ADC w uC.
Wyświetlanie parametrów będzie na wyświetlaczu OLED w wersji SPI.

Zabezpieczenie przed przepięciem stanowią diody D1, D2 oraz wzmacniacz LM358N.

Zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją stanowi dioda D4.

Schemat:
Obrazek

Layout:
Obrazek

Czy wartości elementów w układzie przetwornicy mogą takie pozostać?

Wszelkie sugestie i uwagi mile widzane ;)

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc ;)

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lip 2016, o 16:52 
Użytkownik

Co do przetwornicy ja stosuję 330uH. Zamiast 470p ( c13 ) daj 1n albo 1,5n. Co do całości dorzucił bym bezpiecznik na zasilaniu. Co do płytki ( to tylko moja opinia ) jak już rezystory zastosowałeś smd a kondensatory zwykłe. Po za tym płytkę można trochę zmniejszyć upakować ciaśniej elementy. Ale to twój projekt. Reszta wydaję się ok, jedyne do czego bym się przyczepił to masę cyfrową łączysz z analogową pod up, staraj się je ( na przyszłość ) rozdzielić i łączyć przy zasilaniu - dlaczego?. wyobraź sobie ze zamiast oled-a sterujesz np żarówką która pobiera np 2A a masę do żarówki bierzesz tam gdzie jest masa do wyświetlacza; jak zmienia się potencjał masy przy up, jeśli żarówka jest wygaszona, świeci.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 lip 2016, o 18:11 
Użytkownik

jony15 napisał(a):
Co do przetwornicy ja stosuję 330uH. Zamiast 470p ( c13 ) daj 1n albo 1,5n. Co do całości dorzucił bym bezpiecznik na zasilaniu. Co do płytki ( to tylko moja opinia ) jak już rezystory zastosowałeś smd a kondensatory zwykłe. Po za tym płytkę można trochę zmniejszyć upakować ciaśniej elementy. Ale to twój projekt. Reszta wydaję się ok, jedyne do czego bym się przyczepił to masę cyfrową łączysz z analogową pod up, staraj się je ( na przyszłość ) rozdzielić i łączyć przy zasilaniu - dlaczego?. wyobraź sobie ze zamiast oled-a sterujesz np żarówką która pobiera np 2A a masę do żarówki bierzesz tam gdzie jest masa do wyświetlacza; jak zmienia się potencjał masy przy up, jeśli żarówka jest wygaszona, świeci.

Dzięki za wskazówki :)
Kondensatory mógłbym zmienić na SMD, jednak nie stanowi to dla mnie problemu w montażu. Złącze KANDA i goldpiny są przewlekane, także część elementów będzie SMD, a część THT. Ogólnie lepiej wyglądałaby płytka w elementach SMD. Muszę jeszcze to przemyśleć.

Kolega ma rację, płytka nie jest do końca zoptymalizowana.

Masy nie rozdzielałem, z tego względu, że obciążenia będą tu niewielkie. Ale na przyszłość jak najbardziej to istotna kwestia.

PostNapisane: 12 lip 2016, o 18:29 
Nowy

Witam. Jak zależy Ci na precyzji. Podłączanie atmegi do zasilacza impulsowego jest dość mocno dyskusyjne. Przy rozdzielczości adc 1024 masz rozdzielczość lepszą niż 5mV/bit a zasilacz ma output ripple 400mVpp. Nawet jeśli tylko część z tych zakłóceń się przeniesie to otrzymasz duży rozjazd - szczególnie że napięcie do pomiaru dzielisz przez 10.

Ja zrobił bym to w ten sposób że przetwornica dawała by mi napięcie 6 - 6.5V a później liniowym stabilizatorem bym je wyczyścił.

Również (moim zdaniem) diody D1 i D2 w miejscu w które je użyłeś są zbędne. Tak należy zabezpieczać wejście na płytkę. (bo) Jeśli na wyjściu wtórnika (wzmacniacza) pojawi się napięcie z zakresu ochrony przez diody - to już dawno atmega i wzmacniacz będą w cyfrowoanalogowym niebie :).

PostNapisane: 12 lip 2016, o 20:41 
Użytkownik

Nie wiem od czego, ale jak masz masę rozlaną to niema takich jakby to nazwać dziurek przy padach aby łatwiej się lutowało.

PostNapisane: 12 lip 2016, o 21:09 
Użytkownik

Kilka razy stosowałem mc34063 + pomiary adc na atmega i jakoś nie zauważyłem pływania, fakt - faktem przy zasilaniach po 100n + tantale 4,7u ( tak na prawdę bez dławika przy adc ). A co do wyjścia LM358, jeśli jest on zasilany z 5V to na wyjściu ( teoretycznie ) nie powinno pojawić się napięcie wyższe niż 5V a więc diody raczej zbędne. Może zamiast nich na wejściu wzmacniacza operacyjnego + dać diodę zenera na 5,1V a od dzielnika R2,R3 dać rezystor do diody zenera powiedzmy 1k dla bezpieczeństwa - zwarcia R2.

PostNapisane: 13 lip 2016, o 05:41 
Użytkownik

jony15 napisał(a):
Co do przetwornicy ja stosuję 330uH. Zamiast 470p ( c13 ) daj 1n albo 1,5n. Co do całości dorzucił bym bezpiecznik na zasilaniu.
Wartości zmienione, bezpiecznik dodany (jaką wartość powinienem dać?)

doktur napisał(a):
Ja zrobił bym to w ten sposób że przetwornica dawała by mi napięcie 6 - 6.5V a później liniowym stabilizatorem bym je wyczyścił.
Jako liniowy stabilizator mógłbym użyć wtedy LM7805, gdybym chciał zminimalizować tętnienia?

Bartek123 napisał(a):
Nie wiem od czego, ale jak masz masę rozlaną to niema takich jakby to nazwać dziurek przy padach aby łatwiej się lutowało.
Myślę, że teraz jest ok, ponieważ wcześniej nie miałem włączonej opcji Thermals i polygon masę wylewał na całości.

jony15 napisał(a):
A co do wyjścia LM358, jeśli jest on zasilany z 5V to na wyjściu ( teoretycznie ) nie powinno pojawić się napięcie wyższe niż 5V a więc diody raczej zbędne. Może zamiast nich na wejściu wzmacniacza operacyjnego + dać diodę zenera na 5,1V a od dzielnika R2,R3 dać rezystor do diody zenera powiedzmy 1k dla bezpieczeństwa - zwarcia R2.
Diody usunąłem i dodałem diodę Zenera. Odnośnie rezystora 1k, to jedną stronę wpiąć pomiędzy R2, a R3, a drugą stronę do wejścia + wzmacniacza?

Schemat:
Obrazek

Layout:
Obrazek

PCB jeszcze nie zoptymalizowane.

Dziękuję wszystkim za pomoc ;)

PostNapisane: 13 lip 2016, o 07:49 
Użytkownik

squeez napisał(a):
Jeżeli jest z zasilany z 5V to nawet 5V nie będzie na wyjściu, LM358 nie jest w pełni rail to rail (jedynie dla "dolnego" zasilania) natomiast max. napięcie na wyjściu będzie o około 1,5V mniejsze niż napięcie zasilania.czyli ok. 3,5V
Jeśli usunę wzmacniacz, to w jaki sposób mogę zastosować zabezpieczenie Pinu ADC przed przepięciem?

squeez napisał(a):
Poza tym dawanie przetwornicy a za tym stab. liniowy to hmm, po co tak kombinować, wystarczy dodać dobre kondensatory na wyjściu zamiast jednego większego to klika mniejszych, zmniejszy się ESR i na pewno obniży to tętnienia na wyjściu, dodatkowo dobre filtrowanie procesora i nie powinno być problemów.
Mógłbym zastosować zamiast kondensatora C12 220u trzy kondensatory: 100u, 100u i 47u z low ESR?

PostNapisane: 13 lip 2016, o 08:26 
Użytkownik

Tak, mierzę napięcie zasilania, przepięcie jedynie mogłoby powstać, gdyby regulator samochodowy został uszkodzony.
Bezpiecznik na zasilaniu dodałem.

PostNapisane: 13 lip 2016, o 14:32 
Nowy

Wzmacniacz jest potrzebny - tylko że nie do ochrony przed przepięciem. ADC wymaga źródeł o impedancji mniejszej niż 10kohm - można oczywiście zmniejszyć rezystor w dzielniku tylko do jakiej wartości?

Jeszcze 1 drobiazg - napięcie mierzysz za diodą D4 - oczywiście możesz programowo uwzglęnić spdek napięcia w wyniku albo podpiąć pkt pomiarowy przed diodą - przy odwróconej polaryzacji dioda D1 i tak zabezpieczy Ci wejście

Strefa czasowa: UTC + 1