ryba84 napisał(a):
No wiesz. Grzałka 2,3kW to przy 230V 10A czyli obciążasz go maksymalnie jak zaleca producent. To jakiś chiński przekaźnik więc parametry mogą być na wyrost. Swoją drogą to jestem ciekaw jak z odstępami i grubością ścieżek na tej płytce. Weź normalny przekaźnik np. firmy Relpol z cewką 5V ze stykami 16A/250VAC np. z serii RM85 i powinno być ok. Ponieważ załączasz grzałkę to jest to obciążenie rezystancyjne więc nie powinno być problemów ze zbyt szybkim wypalaniem styków.
Przekaźnik dał ciała po około 7 pieczeniach. Wcześniej dostosowywałem soft.
Czy do przekaźnika dodać diodę, czy próbować jakoś przymocować do tej optoelektryki na płytce z bootlanda?
jarecki napisał(a):
2300W to teoretycznie 10A prądu przy 230V ale lepiej zachować bezpieczny margines...Jak przekaźnik ma 10A to powiedzmy maksymalny prąd niech bedzie 4-5A. Osobiście do sterowania grzałką pralki w celu zwiększenia niezawodności wykorzystałem dwa takie przekaźniki
http://automatyka.elstat.com.pl/p33775, ... v-16a.html i śmiga już parę lat.
Dzięki za informację, ale wolałby zastosować tylko jeden przekaźnik.
------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]Rafał555 napisał(a):
Raczej poszukaj czegoś co nazywa się stycznik. Co prawda piekarnik to nie obciążenie indukcyjne, ale dzięki temu założysz raz i dziękuję.
Jeśli da się to załatwić przekaźnikiem, to wolałbym "z armaty muchy nie rozwalać"