Witam,
Trochę posiedziałem nad tym problemem i przeszukałem "wszystko" w kodzie, dokumentacji i gdziekolwiek jeszcze mogłem i przez przypadek natrafiłem na takie coś... (kod jest z poprawionej wersji "LCD")
W pliku
lcd44780.c mamy definicję dwóch funkcji, które działają po ustawieniu ich na '1' w
lcd44780.h:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
oraz
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Tak więc tworzenie znaków ma miejsce w
main.c np.:
język c
później wywołanie tego znaku, zgodnie z ideą w książce i w standardowym pliku
main.c jest następujące:
język c
Jednak to w cale nie pokazuje zdefiniowanego znaku 'ą' lecz standardowy znak spod adresu '0x80'.
Jednakże, wywołanie funkcji:
język c
...już
pokaże nam znak 'ą'!
Coś takiego:
język c
Nie zamienia nam 0x80 na 0x00...
...to takie moje spostrzeżenie, nad którym się teraz zastanawiam dlaczego tak jest jeśli chodzi o ten wyświetlacz ze sterownikiem WS0010.
Jeśli chodzi o
Timing, o którym wcześniej pisaliśmy, to po serii testów widać, że standardowa inicjacja jest poprawna i wyświetlacz dobrze się zachowuje.