Witam ponownie.
Dziś miałem ostatni egzamin = więcej czasu
. Projekt, który wykonałem umieszczę tutaj, ponieważ mój "sterownik PLC", nie jest wykorzystany w konkretnej aplikacji, które jak zauważyłem są pokazywane na forum. Przechodząc do rzeczy. Chciałem zaprojektować i wykonać urządzenie, które zasadą działania będzie przypominało, to czego do tej pory się uczyłem w technikum jako mechatronik, czyli programowania sterowników PLC i podłączania do nich różnych urządzeń.
Ustaliłem kilka założeń, które miało ono spełniać:
- komunikacja z komputerem w celu podglądu, wymiany wsadu
- komunikacja z komputerem (w terminie późniejszym komunikacja z urządzeniami mobilnymi), w celu podglądu parametrów pracy, oraz dokonania ich zmiany.
- generowanie sygnału PWM
- pomiar z ADC (tej opcji nie uwzględniłem w pierwszej wersji sterownika)
- komunikacja z innymi urządzeniami.
- dowolna konfiguracja pod względem ilości wejść i wyjść (ograniczona jedynie przez ilość portów oraz ewentualne moduły komunikacyjne.)
- każde wyjście może być sterować innym napięciem; tu zasadniczo chciałem mieć wybór jakie napięcie podłączę do modułu wyjścia.
Sygnał, który jest generowany przez uC musi być wzmocniony (w zasadzie podstawowa różnica pomiędzy uC, a sterownikiem PLC).
Budowa jest prosta. PCB wykonane metodą termo-transferu. Ze względu na, że ostatnio przerzuciłem się na elementy SMD ze względu na łatwość montażu i wielkość płytki. Informacyjnie podam, że wykorzystałem tutaj rezystory w obudowie 0402. Widoczny na zdjęciach port USB chciałem wykorzystać jako komunikacja typu sterownik PLC <=> PC za pomocą V-USB. W zamyśle za pomocą tego miałem z tego korzystać jako podgląd parametrów pracy, oraz ewentualna ich zmiana, a także jako prosty panel operatorski. uC byłby zaprogramowany na wymianę informacji przez USB i w zależności od rozkazu wydanego przez PC załączałby odpowiednie wyjście. Główny program byłby na komputerze.
Na dniach będę przymierzał się do tworzenia projektu drugiej wersji sterownika, którą mam nadzieję zaprezentować w konkretnym zestawieniu i formie tak, aby nadawało się to do pokazania na dziale DIY jeszcze przed rozpoczęciem studiów.
Poniżej prezentuję kilka zdjęć "sterownika". Jak oceniacie projekt, co należałoby w nim zmienić? Czy opcja wykorzystania V-USB w sposób, który opisałem będzie wystarczająco dobra (ewentualnie inna opcja). Jeżeli chodzi o sam sterownik udało mi się na nim wykonać zadanie egzaminacyjne, więc myślę, że nie jest, aż tak źle, jak na pierwszy projekt.