Dziękuję P3ndz3l3k'owi i SunRiver'owi za odpowiedź i ciekawą dyskusję.
P3ndz3l3k napisał(a):
Kup sobie orygniał
.
Albo klona polskiej produkcji i będzie działał.
Też popieram inicjatywę kupowania oryginalnych produktów Arduino, ale mieszkam w Boliwii i nie jest to takie łatwe w tej części świata.
SunRiver napisał(a):
ale taka jest prawda niestety głupców oszczedzaczy brakuje .... nie obrażając nikogo ... nazywajmy rzeczy po imieniu
Jak bym mieszkał w Polsce, też bym mógł tak napisać, ale życie nauczyło mnie, że lepiej najpierw zapytać się o pewne warunki.
Z trudem znalazłem sklep, który sprowadza płytki z USA za podwójną cenę ich wartości, a klona dostałem za cenę oryginału.
Generalnie w Ameryce Południowej dominują produkty z Chin, a oryginały należą do rzadkości. Z rezystor płacę ok. 50 gr. ...
Zapłaciłbyś prawie 200 zł za Arduino UNO
SunRiver napisał(a):
ale jak widzisz polecam tanie rozwiązania czy pomiarowe czy sprzętowe, dlatego że mam przeczucie co do sprzętu i takich tam ... i jeszcze się na nim nie zawiodłem
No właśnie, gratuluję inicjatywy, bo gdybym miał taka możliwość, to zamiast
SunRiver napisał(a):
ale skoro był już że tak powiem głupi i oszczędził 2 złote na zakupie chińczyka
, wolałbym zaopatrzyć się w SunDuino, a że nie da rady, to padło na chińczyka
SunRiver napisał(a):
zainstaluj program flip i wgraj firmware arduino przez złącze USB
Dziękuję, pomogło, tylko jest jakiś problem ze wsadem, więc będę musiał poszukać jakiś inny.
Teraz tak trochę offtop'owo. Też jestem z Opola, 20 lat temu ukończyłem ZSEl. it. Tadeusza Kościuszki
W przyszłym roku będę w Polsce, więc zapraszam na ogródki przy ratuszu na mini zlot urzytkowników tego zacnego forum