Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 gru 2024, o 02:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 kwi 2016, o 06:59 
Nowy

Witam, moja radość nie trwała zbyt długo.
Wydzieliłem sobie jednego ze starych laptopów (Core i5, Windows 7 x64, 4GB RAM) specjalnie do programowania AVR, nic więcej specjalnego na nim nie ma. Windows oryginalny, jako firmowy IT manager mam tego sprzętu i oprogramowania więcej niż potrzebuję. Łatki do Win instalują się na bieżąco.
Kupiłem zestaw uruchomieniowy, na podstawie filmów zainstalowałem AVRDude, EClipse, i te inne takie tam różne. Na wszelki wypadek wyłączyłem aktualizację Javy. Po instalacji zestaw zadziałał i działał jakiś miesiąc bez zająknięcia. Póki co cały czas siedzi w nim przejściówka + ATTiny25 i to męczę od miesiąca. Działa, aż do wczoraj. W Niedzielę wgrałem wsad i bawiłem się jak zwykle. Wczoraj (poniedziałek) uruchamiam lapka i koniec, nie działa.

Odłączyłem więc zestaw od laptopa i postępuję według kolejności:

Najpierw uruchamiam AVRCalculator:
Obrazek

i potem jest tak:
Obrazek

następnie podłączam zestaw uruchomieniowy, AVRCalculator go wykrywa automatycznie i ustawia sam port na ft0
Obrazek

teraz klikam guzik zaznaczony na rysunku i po kilku sekundach "myślenia" mam komunikat:
Obrazek

a następnie kolejny komunikat:
Obrazek

Sprawdziłem przewód USB z drukarką i jest ok.

Jeszcze dziś rano zrobiłem zdjęcie mojego zestawu, wydaje się, że nie ma błędów, zwłaszcza, że w poniedziałek bez zmian działał:
Obrazek

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 kwi 2016, o 07:21 
Użytkownik

A sprawdzałeś na atmega32, bo widać ze masz przejściówkę na attiny
Jeszcze jedno pytanie mkcalkulatora urchamiasz jako administrator

PostNapisane: 19 kwi 2016, o 09:22 
Użytkownik

Nie masz czasem jakiegoś programu podłączonego jako com z ft232 ? Ja mam takie komunikaty jak używam rs232 i programuję jednocześnie

PostNapisane: 19 kwi 2016, o 10:48 
Użytkownik

Tak jak napisał icer_cmg, wygląda że jakaś inna aplikacja grzebie Ci po porcie COM, lub masz coś rozjechane z portów.
Jak nic nie pomoże, to usuń sterowniki do FT232R (na stronie FTDI jest firmowy deinstalator a w którymś poradniki Mirka opis jak to zrobić, ale pewnie sobie dasz radę) i je ponownie zainstaluj (robi to mkAVRCalculator).

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Opis deinstalacji jest też w nowej instrukcji do ATB 1.05, która jest podwieszona na stronie startowej forum :)

PostNapisane: 19 kwi 2016, o 13:50 
Użytkownik

Spróbuj na innym komputerze - ja miałem tak, że na moim nie chciał działać, na innych bezproblemowo działał. Zaczął działać po reinstalacji Windowsa, przywracanie z recovery nie dawało rezultatu.
Deinstalacja sterowników za pomocą narzędzi Ftdi również nie przynosiło efektu.

Dodam jeszcze że przejsciowka ATB USB-rs232 w tym czasie działała poprawnie.

PostNapisane: 20 kwi 2016, o 06:19 
Użytkownik

Miałem podobny problem.
Pomogło odłączenie wszystkich podłączonych peryferiów od mikrokontrolera.

Spróbuj odłączyć wszystko co masz podłączone i spróbuj odczytać mikrokontroler za pomocą mkavrcalculator.

PostNapisane: 20 kwi 2016, o 06:52 
Nowy

Tak, mkavrCalculator uruchamiam jako administrator a laptop ma wyłączone UAC i foldery systemowe od początku są pozbawione „Trusted Instaler” – zmieniłem właściciela zaraz po zainstalowaniu Windy tak jak kiedyś było w XP’ku . Wtedy nawet starsze programy nie mają kłopotów aby działać.

Do FT232 nie jest nic podłączone, tylko jeden przewód USB do zestawu uruchomieniowego i nic więcej. Do innego portu USB jeszcze jest włączony nadajnik do myszki z zestawu Logitech K520 ale tak było od zawsze i jeszcze w Niedzielę działało a nazajutrz nie z tym samym nadajnikiem wsadzonym w ten sam port USB co poprzednio.

Teraz spróbuję porad rskup oraz danielos i dam znać. Przeinstalowywać Windy mi się nie za bardzo chce.

PostNapisane: 20 kwi 2016, o 07:29 
Moderator

analizator napisał(a):
Przeinstalowywać Windy mi się nie za bardzo chce.

Nie ma co - najpierw:

1. sprawdź na innym kompie
2. sprawdź na innym procku

jeśli nadal nie będzie działać - załap mnie na maila albo na skype

PostNapisane: 20 kwi 2016, o 08:22 
Użytkownik

Witam . Skoro zgłasza się atb to sprawdź przede wszystkim podłączenie sygnałów mosi miso sck rst gnd do twojego układu.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 20 kwi 2016, o 19:02 
Nowy

Dziś byłem wyjątkowo uparty = udało się, ale opiszę od początku.

1.Odłączenie urządzeń peryferyjnych nic nie dało – dalej to samo.
2.Przeinstalowanie sterowników FT232R nic nie dało – dalej to samo.
3.Wyjąłem konwerter i wsadziłem czystą, nową ATMega32 bez wsadu – działa poprawnie, wszystko rozpoznaje jak trzeba.
4.Wsadziłem konwerter do ATMega8 z czystym, nowym procesorem ATMega328P – działa poprawnie.
5.Wsadziłem ponownie mój konwerter ATTiny z procesorem ATTiny25 z poprzednio wgranym wsadem - nie działa, to samo co w temacie posta. Co jest grane do licha? Wszak program w ATTiny działa, diody migają zgodnie z wgranym wsadem, a na odczyt mkAVRCalculator’em procek nie reaguje. Gdyby procek był uszkodzony to by diody w zestawie nie migały.
6.Wyjąłem z konwertera zaprogramowany ATTiny25 (ten co się nim bawię miesiąc) i wsadziłem w konwerter ATTiny85 czysty, nowy, bez wsadu – to samo, nie działa.

(minęło kolejne pół godziny).
Wszystkie te same eksperymenty przeprowadziłem na ATBUSB – efekty te same, nie działa.
(minęło kolejne pół godziny).

Odłączałem po kolei wszystko co mogłem, aż w końcu odłączyłem port PB2 (używam go jako ADC do pomiaru napięcia) od potencjometru (POT1), pokazałem to na zdjęciu – wszystko działa jak należy. Czyli do programowania muszę odłączyć ten jeden pin portu i po zaprogramowaniu mogę go znów podłączyć. Idę po piwo.

Obrazek

Kolega adamBo ma rację – chodziło o SCK. Nic z tego nie rozumiem ponieważ - zaznaczam grubymi literami - i to jest najbardziej tajemnicze, że bardzo długo taki układ z podłączonym PB2 do POT1 programował się bez problemów. To mnie zmyliło i nie zwracałem uwagi na to, że SCK podczas programowania jest podłączony do POT1, a okazuje się że nie może być podłączony, tylko dlaczego wcześniej to działało?

PostNapisane: 20 kwi 2016, o 20:47 
Moderator

analizator napisał(a):
a okazuje się że nie może być podłączony, tylko dlaczego wcześniej to działało?

Nic się nie okazuje, zaglądaj częściej na blog a w tym przypadku szczególnie tutaj:

http://mirekk36.blogspot.com/2013/12/av ... wolno.html

Strefa czasowa: UTC + 1