Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lut 2025, o 22:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Hydraulika :)
PostNapisane: 19 mar 2016, o 15:35 
Nowy

Witam od niedawna zacząłem interesować się mikrokontrolerami
Nie posiadam wiedzy z dziedziny elektroniki obejrzałem kilkadziesiąt filmików o tematyce mikrokontrolerów arduino itp
Przeczytałem kilka artykułów na tematy Jezyka C ( myśle że bym ogarną )
Moja fascynacja spowodowana chęcią ulepszenia mojej zabawki https://www.youtube.com/watch?v=FZI34yD2LH8
Tj Sterowanie żurawiem jazdą (kierunek i predkość) oraz skrecaniem całej maszyny
Na chwile obecna w maszynie zainstalowana jest tak instalacja
Chciał bym ja zamienić na gamepad dam rade ???

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 mar 2016, o 16:57 
Użytkownik

Może radę dasz ale czy warto? Musiałbyś się zapoznać z działaniem całej maszyny, działaniem czujników itd.. Nieuwzględnienie któregoś z czujników może spowodować duże straty materialne, albo co gorsza narazić czyjeś zdrowie. Myślę, że na początku lepiej jest zapoznać się z elektroniką i mikrokontrolerami i to nie w taki sposób, że zobaczyłeś poradnik, przeczytałeś i już wiesz jak to działa - tylko w praktyce.
Tak zapytam jeszcze z ciekawości. Czy ramie nie podlega odbiorą przez TDT? Bo wtedy przeróbka urządzenia będzie niemożliwa.

PostNapisane: 19 mar 2016, o 17:15 
Nowy

Działanie całej maszyny po za płytkami na foto mam w małym palcu :) łacznie z rozdzielaczami itp o jakich czujnikach mówisz??
Jeśli chodzi Ci o UDT tak taka maszyna podlega takiemu dozorowi
Jednakże sam inspektor nie skupia się na sterowaniu a jedynie na stanie technicznym urzedzenia
Nie twierdze że sie znam ale z całą stanowczoscią chce sie poznać

PostNapisane: 19 mar 2016, o 19:36 
Użytkownik

Co do czujników, nie wiem jak jest zbudowana taka maszyna, ale trzeba zobaczyć, czy nie ma jakiś czujników np. ciśnienia oleju hydraulicznego, temperatury itd.

zidzi7 napisał(a):
Jednakże sam inspektor nie skupia się na sterowaniu a jedynie na stanie technicznym urzedzenia

Z tym jest różnie - zależy od inspektora. Teraz mamy takiego, że nawet potrafi podejść do szafy sterowniczej, wskazać palcem stycznik i zapytać się do czego on służy. Jest bardzo dokładny i sprawdza dosłownie wszystko.
Warto dodać, że modyfikowanie takich urządzeń na własną rękę w Polsce jest karalne - nawet pozbawieniem wolności.

PostNapisane: 19 mar 2016, o 19:41 
Nowy

Paragrafy biorę na siebie ☺ co do czujnika ciśnienia oleju hydraulicznego brak ☺ciśnienie regulowane jest wychyleniem Tarczki w pompie temp brak

PostNapisane: 19 mar 2016, o 20:50 
Użytkownik

Masz tam jakieś zawory proporcjonalne? W jaki sposób sterowana jest prędkość pracy poszczególnych siłowników ?
Czy może sterowanie jest czysto mechaniczne jak np. w traktorach typu "30" "60" czy "rusek" za pomocą wajchy, do podnoszenia maszyn ?

PostNapisane: 19 mar 2016, o 21:07 
Nowy

Zgadza się są tam zawory proporcjonalne
Sterowanie odbywa się za pomoca tych josticków i tych płytek na ktorych można dodatkowo regulować czułość i predkość

PostNapisane: 19 mar 2016, o 21:33 
Użytkownik

No to pewnie że da się to ogarnąć choć tak prosto nie będzie skoro dopiero zabierasz się za programowanie. Ja bym odradzał zabieranie się w pierwszej kolejności za ten projekt. Zacząć normalnie od podstaw tak jak jest to omawiane np. w niebieskiej książce z szczególnym naciskiem na zrozumienie tematów potrzebnych Ci do zrobienie tego projektu np. PWM, ADC, jakaś komunikacja jeśli ten gamepad miałby być bezprzewodowy itp. Ale najważniejsze to zacząć od podstaw.

Powodzenia ;)

PostNapisane: 19 mar 2016, o 21:39 
Nowy

Rozumiem
Jakich kosztów można sie spodziewać

Obrazek

Obrazek

mam już coś podobnego ale w innej maszynie

PostNapisane: 19 mar 2016, o 21:57 
Użytkownik

zidzi7 napisał(a):
Rozumiem
Jakich kosztów można sie spodziewać

Kosztów nikt Ci nie oszacuje po tym co napisałeś i pokazałeś do tej pory....
zależy to głównie od tego jakie elementy wykonawcze są potrzebne i w jakich ilościach. I od wielu innych czasem drobnych(ale w dużych ilościach) czynników np. zabezpieczenia, filtracje, obudowy, dostosowanie zasilania. No jest tego sporo co będzie wpływało na koszt całości plus czas który musisz poświęcić na naukę i koszty związane z samą nauką: książka, elementy na których będziesz robił ćwiczenia itd.

Podczas nauki programowania powoli zrozumiesz jak to sterowanie będzie musiało wyglądać i na podstawie tego będziesz mógł się rozglądać za elementami pod ten projekt np. tranzystory wykonawcze i cała reszta ... no sam w końcu zrozumiesz ale najpierw podstawy ... ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

Strefa czasowa: UTC + 1